“A la resta d’Europa això és impensable”: el xoc pel cas Hasel i Valtònyc al Parlament Europeu

  • Pablo Hasel i Valtònyc denuncien la repressió artística al Parlament Europeu

VilaWeb
Laura Ruiz Trullols
04.02.2021 - 17:35
Actualització: 04.02.2021 - 22:16

“A la resta d’Europa això és impensable, hi ha rapers amb lletres molt més bèsties que les nostres, he fet xerrades per tot arreu i el meu cas causa incredulitat”, ha dit convençut Pablo Hasel. “Fins i tot la meva filla escolta cançons de rap en què parlen de matar policies”, ha explicat Valtònyc que li va dir un agent belga.

Aquest matí, en l’acte “Spain: imprisoned for singing” (“Espanya: empresonats per cantar”) organitzat pel grup de Junts i Lliures per Europa al Parlament Europeu, tots dos rapers han detallat l’anomalia que significa la seva persecució. “Als EUA hi ha desenes de rapers que han fet cançons que parlen de matar Trump, i fins i tot Eminem, el raper més conegut, té cançons en què parla d’empresonar el president dels EUA”, ha dit Hasel. “Si les nostres lletres són violentes, algú s’ha aturat mai a llegir l’himne de França?”, ha posat d’exemple Valtònyc. “La música és plena de metàfores i referències a la violència.”

L’eurodiputat croat Ivan Vilibor Sinčić ha intervingut per dir que li xocava molt que hi hagués casos com aquests a l’estat espanyol: “Em sorprèn que, com passa a Croàcia, la transició no s’hagi acabat del tot.” I ha fet servir una citació de Martin Luther King (“La injustícia a qualsevol lloc és una amenaça a la justícia a tot arreu”) per a il·lustrar perquè creia que al Parlament Europeu calia parlar de casos com aquests. “Ho hem de denunciar”, ha conclòs.

Una representant de l’ONG Freemuse, dedicada a la defensa del dret de lliure expressió artística a escala mundial, també ha participat en l’acte per mostrar la seva solidaritat amb els cantants. Jasmina Lazovic ha recordat que a l’estat espanyol continuaven sorgint casos semblants, com el del grup La Insurgencia. De fet, diversos participants en l’acte han fet referència als informes d’aquesta ONG que conclouen des de fa uns anys que l’estat espanyol és el que té més artistes empresonats del món. L’any 2019 n’hi havia catorze. La consellera Clara Ponsatí s’hi ha referit i ha recordat que la situació és més greu que a països com l’Iran, Turquia i Birmània.

Hasel diu que serà a casa quan el detinguin: “No pidolaré la meva llibertat”

Ponsatí ha recordat que aquest podia ser el darrer acte públic del raper de Lleida Pablo Hasel. Ell mateix ha explicat que el podien detenir en qualsevol moment abans del divendres 12 de febrer. Hasel ha insistit que no preveu l’opció de l’exili perquè considera que des de la presó podrà posar en evidència “que a l’estat espanyol no hi ha llibertat d’expressió”. “Servirà per a desemmascarar l’estat, per a demostrar que no hi ha democràcia.”

“Suposo que em vindran a buscar, jo seré a casa; presentar-m’hi voluntàriament seria una humiliació, no pidolaré la meva llibertat”, ha dit Hasel, qui ha explicat que el seu advocat estudiava les irregularitats de la condemna: “No sé a quin centre penitenciari em duran ni quant de temps, és part de la seva estratègia per a doblegar-me.”

També ha anunciat que els dies vinents publicarà una nova cançó i que continuarà escrivint poesia contra la monarquia i les forces judicials i polítiques des de la presó. Hasel ha explicat que cap membre del govern espanyol s’havia interessat per la seva situació. “No espero res d’Unides Podem, són una pota més del règim” ha reblat.

“Nosaltres fem cançons i no amenacem ningú”

Valtònyc, que és pendent de la resolució del Tribunal Constitucional belga sobre la seva extradició, ha denunciat que mentre ell i Hasel suporten la repressió, l’ex-rei espanyol Juan Carlos, “que és un corrupte”, no s’enfronta a cap mena d’investigació. “Com que sóc un ciutadà europeu, des de Bèlgica puc dir que els borbons són uns lladres”, ha afirmat.

El raper mallorquí és del parer que les sentències contra ell i Hasel demostren que els jutges espanyols consideren que el públic no és prou madur per a distingir entre una cançó i la realitat: “Nosaltres fem cançons i no amenacem ningú, si n’hi ha que són desagradables, això ho ha de decidir la gent.”

L’advocada Isabel Elbal també ha criticat les sentències contra els dos rapers. “Som davant d’uns magistrats que confonen les lletres exagerades, que són característiques del gènere del rap, amb la realitat.” Elbal ha exposat els detalls de les acusacions de l’Audiència espanyola contra Hasel i Valtònyc i n’ha dit: “Il·lustren perfectament l’anomalia que vivim a l’estat espanyol, perquè hi ha una ingerència al dret de creació artística i de llibertat d’expressió.”

L’advocada ha fet notar com, des de l’alto-al-foc d’ETA l’any 2011, han crescut exponencialment els casos perseguits per enaltiment del terrorisme d’altres actors. “En un context sense ETA ni GRAPO, on no hi ha cap organització que representi una amenaça per a l’estat, s’ha posat el punt de mira en altres llocs”. L’eurodiputat de Bildu Pernando Barrena ha coincidit amb aquesta anàlisi. Creu que l’estat espanyol necessita crear enemics interns constantment: “El deep state vol continuar agitant el fantasma del terrorisme.”

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba s’ha compromès a continuar treballant des del Parlament Europeu perquè els artistes es puguin expressar amb llibertat. També han intervingut per mostrar la seva solidaritat amb els rapers el senador flamenc i ex-eurodiputat Mark Demesmaeker i l’ex-eurodiputada Bodil Valero.

La consellera Ponsatí, que al començament de l’acte ha reconegut que algunes de les lletres del gènere rap li semblen molt dures i que algunes “fins i tot poden ser insultants”, ha agraït als dos protagonistes la seva valentia: “Sou un exemple i una inspiració per a tots els qui lluitem per la llibertat”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor