Aquí tenim els espies del PSOE

  • Crònica del debat a l'Ateneu Barcelonès amb víctimes de Pegasus durant els mandats de Pedro Sánchez i que apareixen a 'Surveilled', el film de Ron Farrow

VilaWeb
D'esquerra a dreta, Jordi Solé (ex-diputat d'ERC), Elies Campo (Citizen Lab), Elisenda Paluzie (ex presidenta ANC), Joan Matamala (Fundació Nord) i Josep Casulleras Nualart (cap redacció de VilaWeb) ahir a l'Ateneu Barcelonès (Foto: Albert Salamé)

Text

Andreu Barnils

Fotografia

29.11.2024 - 21:40
Actualització: 30.11.2024 - 08:49

Les cares de Pedro Sánchez, el ministre Marlaska i la ministra Margarita Robles ocupaven tota la pantalla de la sala mentre Xavier Muñoz, advocat de Sentinel Alliance, i Alejandro Gámez, expert en espionatge, explicaven que el PSOE era responsable polític, ni que fos per omissió, d’espionatge a milers de ciutadans. És el PSOE que espia fent servir Pegasus. És el PSOE que ara veu com algunes víctimes s’hi tornen. Efectivament, ahir es va presentar (vídeo) en un Ateneu Barcelonès ple a vessar de premsa i subscriptors de VilaWeb Sentinel Alliance, l’organització amb seu a Suïssa (no es fien de l’estat) que agrupa sis catalans espiats amb Pegasus i Candiru (ara Saitho Tech). Van ser espiats durant els anys 2019-2020, sota el mandat de Pedro Sánchez (PSOE) i ara, per por que els delictes prescriguin, han anunciat que la setmana que ve presentaran querelles criminals contra el CNI i la Guàrdia Civil a l’Audiència espanyola. Són els tecnòlegs Jordi Baylina, Joan Matamala, Pau Escrich, Xavier Vives, Joan Arús i Elies Campo. Tots ells, vinculats a empreses tecnològiques que ofereixen serveis com el vot electrònic o el passaport digital. És a dir, promotors de la democràcia digital, espiats pel govern del PSOE.

L’Ateneu es va omplir de públic. A la imatge, Lluís Llach i Elisenda Paluzie. Jordi Domingo, darrere Llach.

Però el PSOE té més focus: el documentari Surveilled, de Ronan Farrow, estrenat a HBO Max fa pocs dies, i promocionat als Estats Units pel fill de Mia Farrow i Woody Allen en programes tan vists com Daily Show o The View. Aquest film agafa el cas dels socialistes espanyols al govern com a exemple de fins a quin punt les democràcies ens espien. I ahir, a l’acte de l’Ateneu Barcelonès, tres dels espiats pel govern del PSOE que apareixen al film van pujar a l’escenari per explicar el seu cas, conduïts per Josep Casulleras Nualart, cap de redacció de VilaWeb. Són Elies Campo (Citizen Lab), Joan Matamala (Fundació Nord) i Jordi Solé (ex-diputat d’ERC). Els acompanyava Elisenda Paluzie (ex-presidenta de l’ANC), també espiada amb el Pegasus d’NSO, l’empresa que a hores d’ara deu guardar les dades a servidors d’Israel, Brussel·les i Luxemburg. El debat d’ahir va servir per a recordar el cas de quatre víctimes.

Amb tu comença tot
Elies Campo és l’home amb qui va començar tot, que deia el moderador, Casulleras Nualart. Tecnòleg i emprenedor de nivell (ha passat per WhatsApp i Telegram), ha estat víctima de Pegasus i, a la vegada, perseguidor de Pegasus, perquè la canadenca Citizen Lab on treballa ha desemmascarat l’espionatge. Ahir es va aportar una dada interessant: per qüestions diplomàtiques, la israeliana NSO no espia mòbils nord-americans, i el de Campo ho era. Per espiar-lo van haver d’espiar els seus pares, metges tots dos, com es mostra al film.

“Sense aquest documental no hauria sabut que m’espiaven”, explicava Jordi Solé, que recorda que durant el documentari, Citizen Lab, per mitjà d’Elies Campo, va comprovar que efectivament el seu mòbil estava infectat. “Suposo que complia amb el perfil: eurodiputat, a punt de tornar-ho a ser.  Sentiment d’incredulitat, primer, i després, penses, què s’han cregut amb aquesta intromissió?” L’empresa, segons que surt al documentari, cobra deu milions a les democràcies europees per espiar gent com Solé, i vint-i-cinc a l’Aràbia Saudí.

Elies Campo, en l’acte d’ahir.

Aquesta IP em sona!
Un dels moments intensos del debat d’ahir va ser quan Joan Matamala (Fundació Nord) va demanar a Elies Campo com sabia que era víctima d’espionatge. “Fa anys que ens coneixem i no t’ho he demanat mai. Com sabies que m’espiaven, tu?” I Campo va explicar que mesos enrere ja havien vist, del Canadà estant, que el virus Pegasus era actiu a l’edifici de Catalunya on hi havia Matamala. I quan van veure que el virus Candiru també hi era actiu, en veure la IP, la va reconèixer. Aquesta IP em sona! “Vam trucar a l’administració de xarxes de l’edifici i ens va dir a quin despatx corresponia aquella IP”, deia Campo, que després de l’acte anava comprovant que els telèfons dels assistents no estiguessin infectats. Una pràctica que es veu que també va fer a l’estrena de Surveilled a Nova York. L’home no para de cercar rastres d’espionatge. “Perquè veieu la sofisticació: el virus per a posar-se en marxa a vegades obligava que fessis un clic. A Jordi Baylina li van enviar targetes d’embarcament de Swiss Air per a avions que havia demanat! I el virus era allà. Això demostra fins a quin punt coneixien la seva vida”, afegia Elies Campo.

Elisenda Paluzie va arrencar els aplaudiments del públic quan va recordar que era un escàndol que Junts i ERC votessin la investidura de Pedro Sánchez, el seu espia. “Sabem que a Jordi Sánchez l’espiaven des del 2015, que van espiar-lo el 2017, abans i després del referèndum, i el 2020, durant un permís penitenciari.” I afegia: “Ara ens diran que el CNI ens han espiat amb autorització. A mi m’espien el 6 d’agost del 2019. Molt abans de la suposada autorització”, deia Paluzie.

Els fa por la democràcia
“L’any 2019, amb Baylina decidim fer una identitat digital a través de la Fundació Nord. I aquest és el període que rebo infeccions. Vam tenir seguiments físics. Al sumari de García Castellón, hi sortim fotografiats. Demostra que els feia por el projecte que s’estava fent”, va dir Joan Matamala. I va continuar: “Si el 2017 haguéssim disposat de les eines d’avui, no haurien tingut cap capacitat de bloqueig. Avui es podria organitzar un referèndum sense que l’estat el pogués evitar. Els fa por la democràcia.”

“La comissió del Parlament Europeu, on jo vaig ser, ho va deixar clar: heu d’investigar i ajudar víctimes de Pegasus. I la Unió Europea hauria de legislar de manera clara. Aprovat de fa més d’un any. No ha passat res. Ningú ha legislat res”, deia l’ex-diputat d’ERC Jordi Solé. És a dir, que aquí tenim els espies del PSOE, però de moment ningú els frena. “La democràcia en aquest país és una fal·làcia”, deia Joan Matamala.

“Si un govern és espiat, pot executar la voluntat del poble? Hi ha democràcia si s’espien els diputats? Si l’espai entre l’advocat i el seu client es trenca, hi ha justícia? Si els empresaris són espiats, hi ha lliure desenvolupament de negocis?” es demanava Elies Campo abans d’acabar un acte que va cloure amb un aplaudiment llarg i contingut, sense passar-se, a la catalana manera, cap a la seva figura, precisament. Elies Campo, espiat pel PSOE, cosa que va descobrir amb Citizen Lab, i que ho ha amplificat per mitjà del film de Ronan Farrow a audiències milionàries, i que en actes d’ahir continua comprovant si els mòbils dels assistents són infectats, perquè, ara com ara, sabem que els espies del PSOE fan feina, i de moment ningú no els para els peus.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor