A la feina ens vigilen i no ho sabem

  • Enregistrar els treballadors sense que en siguin del tot conscients ja és legal. En parlen dos experts de l'UOC

VilaWeb
Redacció
05.04.2016 - 15:20

Enregistrar els treballadors sense que en siguin del tot conscients ja és legal. Així ho ha ratificat la sentència del Tribunal Constitucional espanyol 3/3/16, emesa aquest mes de març, que estableix que l’empresa podrà vigilar amb càmeres els empleats sense informar-los de la finalitat concreta d’aquests enregistraments i sense tenir-ne el consentiment. Un distintiu genèric de ‘zona videovigilada’ és suficient. Fins ara, s’exigia que els empresaris donessin informació ‘prèvia, expressa, precisa, clara i inequívoca’ als treballadors sobre la finalitat d’instal·lar càmeres de videovigilància als llocs de treball. Aquesta sentència implica un canvi de doctrina i ‘xoca de ple amb el dret a la intimitat i a la dignitat, i empara certa presumpció de culpabilitat’, afirma el professor Pere Vidal, col·laborador de Dret de la UOC i advocat laboralista expert en dret del treballador.

Diu Pere Vidal: ’Amb l’anterior sentència, STC 29/2013 era necessari que hi hagués distintius anunciant la instal·lació de videovigilància, que es notifiqués la creació del fitxer a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades i que s’indiqués en quins casos les imatges serien examinades, amb quins propòsits i durant quant de temps, explicitant si s’utilitzarien com a sistema de control de la feina i si s’imposarien sancions disciplinàries’. Afegeix que, ‘encara que les càmeres fossin apreciables a simple vista, l’empresa tenia el deure d’informar-ne els treballadors de manera precisa’.

Treballadors videovigilats, desinformats i sospitosos
‘Ara, la mera sospita que un treballador comet una irregularitat converteix la instal·lació de càmeres en una mesura idònia per a l’empresari i emparada per la llei’, explica Pere Vidal. ‘No es necessita el consentiment exprés del treballador per al tractament d’imatges enregistrades’, perquè, segons el Tribunal Constitucional, ‘es tracta d’una mesura destinada a controlar el compliment de la relació laboral, dels drets i deures laborals del treballador, i no atempta, com fins ara, contra el seu dret a la intimitat ni a la dignitat’.

L’advocat laboralista afirma que ‘l’empresari, davant d’una ‘sospita prèvia acreditada i fundada’, té l’empara per a instal·lar càmeres de videovigilància sense explicitar-ne la finalitat als treballadors’, però alerta que els límits entre sospita i indici poden ser confusos i massa subjectius. ‘El perill d’aquesta sentència és que, de vegades, pot ser difícil determinar quan ens trobem davant d’una sospita fonamentada i quan el que es vol realment és controlar l’activitat dels empleats, tractant d’’enxampar-los’ en un incompliment sense haver-los advertit de la presència de càmeres.’

Treballadors presumptament culpables
De fet, tal com alerta Pere Vidal, la doctrina ‘pot contradir la relació de bona fe entre treballador i empresari i sembla instaurar una ‘presumpció de culpabilitat’ que empara la instal·lació de càmeres’. Som davant d’un nou sistema de control laboral i Pere Vidal considera que, ‘de conformitat amb l’article 64 de l’Estatut dels treballadors, l’empresa hauria d’avisar els representants legals dels treballadors (el Comitè d’Empresa o els delegats de personal), informant-los de la instal·lació de càmeres, la seva ubicació i els motius de la mateixa’ tanmateix, la sentència no es refereix explícitament a aquest punt.

Més videovigilància, més inseguretat laboral
Es tracta d’una sentència que permet enregistrar qualsevol espai on es duen a terme tasques laborals, des de despatxos fins a botigues. ‘Són les grans empreses les que’, segons Neus Soler, professora col·laboradora dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC, ‘es poden sumar a aquesta tendència. És una mesura que permet fer molt palès el nivell de productivitat dels treballadors, la implicació amb l’empresa i la seva honestedat, i fer més visibles determinades ‘irregularitats”.

‘Tot i això, la instal·lació de càmeres ha de ser equilibrada amb les necessitat de l’empresa i la finalitat pretesa’, explica Pere Vidal, que afirma que la sentència té en compte la proporcionalitat, és a dir, ‘si dues càmeres són suficients per a aconseguir la finalitat pretesa, no se n’han d’instal·lar sis, i si amb l’enregistrament visual n’hi ha prou, no caldrà enregistrar el so’. Neus Soler explica que, tot i la proporcionalitat, ‘per als treballadors, la sensació de sentir-se vigilats comporta incomoditat, ningú se sent còmode sabent que és vigilat, i encara menys sense saber-ne la finalitat o els motius’. L’experta afegeix que aquesta mesura ‘augmenta la inseguretat laboral dels empleats. Saber que estàs controlat pot crear incertesa, estrès i angoixa’.

El dilema rau, en definitiva, a ‘decidir si les mesures de control poden augmentar la productivitat dels treballadors o no’. Neus Soler conclou que ‘restringir l’autonomia de les persones és negatiu i que per augmentar la productivitat cal motivar els treballadors i confiar en la seva responsabilitat’.

Article cedit per l’oficina de comunicació de la UOC, amb opinions de Pere Vidal, professor col·laborador dels Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC i advocat laboralista expert en dret del treballador, i Neus Soler és professora col·laboradora dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor