A gaudir i compartir

VilaWeb

Redacció

07.07.2023 - 06:00

“25 és l’edat de plena joventut, quan et sents empès per una energia irrefrenable i al mateix temps ja posseeixes una forta consciència crítica. És una bonica coincidència que el Canemàs 25 ofereixi una extensa reflexió sobre la incorporació dels joves a les bases i juntes de les entitats”. Aquests pensaments creuaven el meu cap mentre esperava que s’escolessin els minuts que faltaven per començar la presentació de l’estudi Relleu generacional en l’associacionisme cultural. La consellera de Cultura Natàlia Garriga va presidir un acte que també va comptar amb les intervencions de David Nàcher, autor de la monografia, i del director de Canemàs, Antoni Serés.

La investigació d’en David, la primera específica sobre joventut i cultura popular, ha estat finançada gràcies a la 5a Beca d’Estudi, convocada per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català (ENS). En el parlament inaugural, Serés va reivindicar el rigor del treball, i l’aposta de l’ENS per publicar continguts d’opinió i pensament associatiu. Amb motiu de la celebració del Canemàs 25, va fer una extens agraïment a totes les persones que han treballat amb constància per tirar endavant el projecte editorial, impulsat el 2011 per Antoni Carné i Joan-Ramon Gordo.

David Nàcher va fer un resum dels continguts de l’estudi. Vaig anotar a la llibreta algunes de les afirmacions que considero que les associacions hem de valorar més seriosament: la sobrepresentació de gent gran a les juntes directives; la preferència dels joves a participar en entitats on hi ha canalla, s’organitzen activitats secundàries i poden exercir-hi un rol decisori; la necessitat que les entitats s’apropin als espais on hi ha el jovent, i no pas a l’inversa; o bé prendre consciència que les altes d’associats d’una associació es produeixen a través d’una persona que ja hi participa, molt poques vegades gràcies a campanyes.  Crec que aquest reguitzell de reflexions és prou il·lustratiu del doble objectiu que perseguia la Beca: presentar un primer diagnòstic sobre la participació juvenil en l’associacionisme cultural, i en paral·lel oferir directrius i propostes fàcilment aplicables per garantir el relleu a les entitats. La més important, va destacar Nàcher, és “recordar que a l’associació hi anem a gaudir i compartir. Hem de ser capaços de transmetre-ho i que altres ho gaudeixen tant com nosaltres”.

Tot seguit, Natàlia Garriga va emfatitzar que, a través de la cultura popular, els joves es comprometen amb valors positius. La consellera de Cultura va ressaltar que tenen predilecció per aquelles entitats culturals on poden plantejar les seves reivindicacions socials. En aquest sentit, va subratllar “la importància que entrin en els òrgans de decisió”, i d’aquesta manera, demostra’ls-hi que “són un espai útil per construir un país millor”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor