‘A Facebook i Twitter no els interessa que fem la revolució a través de les seves xarxes’

VilaWeb

Redacció

11.12.2015 - 02:00
Actualització: 14.12.2015 - 11:01

En moviments indignats com el del 15-M i les seves rèpliques d’Occupy a Nova York i Londres, en la revolució egípcia que va enderrocar el 2011 el règim de Mubàrak, en la lluita neozapatista a Chiapas i en l’acció contra els desallotjaments de la PAH a Barcelona, els blocs i les xarxes socials com Facebook i Twitter han tingut un pes important, especialment per a vehicular la reivindicació col·lectiva. Tots aquests casos han estat àmpliament analitzats per l’investigador i professor Santiago Giraldo Luque al llibre ‘Més enllà de Twitter‘ (Eumo Editorial), on posa un límit a la capacitat d’introduir transformacions socials, polítiques i econòmiques que tenen al capdavall aquestes eines digitals, i alerta de la importància relativa que cal donar-los al si dels moviments socials: ‘Són importants, però crec que presenten un límit que cal marcar amb vista a la presa de posició del moviment que les fa servir i a l’objectiu real que es persegueix, que no ha de ser en cap cas la cerca del “trending topic”, sinó canviar les coses per al benefici de les persones.’ Sense accions estratègiques amb base social i basades en objectius consensuats i lligats a l’exigència de justícia social i de respecte pels drets civils, defensa l’autor, l’impacte d’un TT, per exemple, és reduït. ‘Ni social media ni governs. El canvi és un afer ciutadà’, diu l’investigador a ‘Més enllà de Twitter’, on també destaca un altre aspecte al qual no es para sovint prou atenció: rere les grans xarxes socials hi ha empreses que cotitzen a borsa i pressionen els governs per treure benefici de les nostres dades i continguts personals. ‘A Facebook i Twitter no els interessa que fem la revolució a través de les seves xarxes’, conclou Giraldo: ‘Estan contents (i s’aprofiten) que la revolució sigui a Twitter, però no més enllà.’

–Podeu escoltar el programa en format mp3.

–També a través d’algunes ràdios locals i des de la Xarxa.

–Podeu descarregar el podcast de ‘L’internauta‘ des de VilaWeb o l’iTunes.

–’L’internauta‘ també s’emet pel Punt Avui TV, cada diumenge a les tres de la tarda.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor