26.09.2016 - 21:29
|
Actualització: 26.09.2016 - 22:26
Aquest vespre el primer debat presidencial entre Hillary Clinton i Donald Trump obre pas a la fase definitiva de les eleccions dels Estats Units. El primer dilluns després del primer dimarts del mes de novembre hi haurà unes eleccions que aparentment tothom vol que acabin amb Hillary Clinton a la Casa Blanca. Però a Brussel·les hi ha qui veu amb bons ulls que guanyi Trump. Per quines raons? Bàsicament per quatre.
1. Trump posarà fi al TTIP. La lluita contra l’acord transatlàntic sobre comerç i inversió conegut amb les sigles TTIP és un emblema dels moviments antiglobalització. Tanmateix, a Brussel·les el donen per mort i no en volen ni sentir parlar. Trump tampoc, encara que sigui per raons oposades. A Brussel·les creuen que el TTIP és un cavall de Troia que afavoreix massa les grans empreses americanes i Trump creu que va contra els interessos dels Estats Units. Sigui com sigui, tothom té coll avall que si guanyés Hillary Clinton el TTIP podria anar endavant, per bé que amb moltes penes i treballs, mentre que amb Trump a la Casa Blanca una carpeta tancada definitivament.
2. Europa creu que darrere els atacs contra l’euro hi ha Wall Street i hi vol respondre. Fa temps que a Brussel·les creuen que el paper dels bancs americans a Europa fa mal a la política monetària europea. I la fricció amb Goldman Sachs després del fitxatge de Barroso no fa sinó acréixer les sospites que la cosa empitjora. No són pas poques les veus que reclamen de prendre mesures contra els bancs americans o, si més no, de començar una guerra freda bancària entre Europa i els Estats Units. Amb Clinton a la Casa Blanca, això seria difícil de justificar, però amb Trump no tant. El candidat republicà és conegut per un comportament irascible i amb ell ben fàcilment, amb qualsevol excusa, podria encendre’s un conflicte.
3. Respondre a l’espionatge americà serà més fàcil si guanya Trump. Un altre dels punts que tiba molt la relació entre Brussel·les i Washington és l’espionatge d’empreses i polítics europeus per part de l’NSA. Se sap que fins i tot han espiat el telèfon personal d’Angela Merkel i hi ha força els polítics europeus que senten la intimitat personal amenaçada. Entre aquests, Edward Snowden és considerat un gran heroi. No pas per Trump, és clar, que ha arribat a dir que caldria executar-lo per traïdor. Una política que encara endurís més el paper de l’NSA, com defensa Trump, podria provocar finalment una reacció ferma de la Unió Europea. Això faria que uns quants estats de la Unió es neguessin a continuar col·laborant amb l’agència americana.
4. Una victòria de Trump seria una oportunitat per a crear un exèrcit europeu. Cap polític europeu no se sentirà tranquil amb Donald Trump ocupant el càrrec de comandant en cap de les forces armades nord-americanes. Especialment, tenint en compte les declaracions en què qüestiona la participació americana en la defensa d’Europa. Els governs alemany i francès, que fa temps que proposen de crear un exèrcit europeu, veuen en la victòria de Trump una gran oportunitat per a fer renéixer la idea de la necessitat d’unes forces armades europees.