90 números de Mètode, 25 anys de ciència

  • La revista arriba al seu número 90 amb un monogràfic sobre les interferències entre ciència i ideologia

VilaWeb
Mètode
06.09.2016 - 05:00

Interferències: Les conflictives relacions entre ciència i ideologia és el títol del nou monogràfic de Mètode. Amb ell, la revista editada per la Universitat de València arriba al número 90 i inicia la celebració del seu 25 aniversari, que tindrà lloc el pròxim any 2017. Al llarg de la tardor i durant tot el pròxim any, la revista té previst anar recuperant alguns dels seus continguts més destacats i posar en context alguns dels monogràfics que ha anat publicant en els últims anys.

Les interferències entre ciència i ideologia

El nou número de la revista Mètode explora les sempre complexes relacions entre ciència i ideologia, a través d’una sèrie d’episodis històrics i personatges clau per a comprendre aquestes interaccions. Encara avui són molts els qui defenen que el desenvolupament científic ocorre al marge de la conjuntura social, però la realitat ens revela un panorama molt més complex.

En les pàgines d’aquest monogràfic, la historiadora Janet Browne i el filòsof de la ciència Michael Ruse ens ofereixen dues anàlisis de les relacions entre darwinisme i ideologia; l’escriptor Phillip Ball analitza el comportament i el rol exercit per distintes figures destacades de la física alemanya durant el règim nazi, mentre que el professor Xavier Roqué ens parla de la complicada dinàmica entre el franquisme i l’energia nuclear. Finalment, l’historiador de la ciència Jesús I. Català i el biòleg Juli Peretó ens acosten al conflicte entre ciència i religió.

El monogràfic Interferències ha estat coordinat per Martí Domínguez, director de Mètode i professor de Periodisme de la Universitat de València, i ha comptat amb la col·laboració de l’artista Ernesto Casero, autor de la portada i dels separadors interiors. Els seus dibuixos amb carbonet il·lustren de manera colpidora els lligams entre el pensament científic i la ideologia.

A més, aquest número inclou dues reflexions sobre l’ètica i les bones pràctiques científiques, a mans del físic Javier Tejada i del biotecnòleg Pere Puigdomènech. L’ecòleg i president de l’Institut d’Estudis Catalans, Joandomènec Ros, analitza les conseqüències del canvi climàtic a la mar Mediterrània. Tot això acompanyat de diverses entrevistes, i articles de divulgació i d’anàlisi.

Oferta d’aniversari: Subscriu-te ara a Mètode i aprofita la nova promoció

Per a celebrar els 90 números de Mètode i el seu 25 aniversari, us oferim la possibilitat de subscriure-vos a la revista amb una promoció molt interessant: podreu triar sis números d’entre tots els publicats (des del número 21) i rebre’ls de manera gratuïta. Us convidem doncs a fer un volt pel nostre arxiu i descobrir els 25 anys de ciència publicats a Mètode.

Llegiu l’article sencer a la web de Mètode.

Què és Mètode?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor