15.10.2020 - 14:11
|
Actualització: 15.10.2020 - 14:12
El 84% dels pacients afectats per la covid-19 que han estat ingressats a l’UCI presenten alteracions en les proves de funció respiratòria tres mesos després de rebre l’alta. Segons la doctora especialista del servei de Pneumologia de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i membre del Grup de Recerca Translacional en Medicina Respiratòria de l’IRBLleida, Jessica González, aquests pacients presenten alteracions en la capacitat de difusió del monòxid de carboni, per la qual cosa tenen menys capacitat de transferir oxigen a la sang.
La dada forma part d’un estudi impulsat per l’Institut de Salut Carlos III de Madrid que pretén obtenir informació de 5.000 pacients ingressats en diferents UCI i en el qual ha participat González. ‘Els resultats de l’estudi mostren que l’afectació pulmonar en pacients crítics pel coronavirus és molt freqüent, molt més del que podríem esperar’, ha afirmat la doctora en un comunicat de premsa remès pel centre hospitalari.
Els resultats s’han aconseguit després d’analitzar 62 pacients de la primera onada de la pandèmia a Lleida, el 75% dels quals eren homes amb una mitjana d’edat de 57 anys. Més de la meitat són ex-fumadors, el 37% té hipertensió, el 14,5% diabetis i van estar ingressats a l’hospital una mitjana de 29 dies, dels quals 17 a l’UCI. A més, el 62% va necessitar ventilació mecànica invasiva durant una mitjana de 19 dies.
‘Ens obre vies d’investigació per identificar quins són els factors que poden predisposar a aquestes lesions pulmonars i proposar possibles dianes preventives o terapèutiques per evitar-les’, conclou la doctora. Els resultats d’aquest estudi, ‘inèdits’ fins al moment, s’ampliaran amb dades de la segona onada de la pandèmia.