La comunitat internacional es bolca amb Hiroshima als actes commemoratius del llançament de la bomba nuclear

  • En representació dels Estats Units hi ha assistit l'ambaixadora del Japó, Caroline Kennedy, i la subsecretària d'estat per al control de les armes, Rose Gottemoeller

VilaWeb

Redacció

06.08.2015 - 06:00
Actualització: 12.11.2015 - 02:51

A un quart de nou del matí, el moment exacte en què el 6 d’agost del 1945 va caure la bomba atòmica sobre la ciutat d’Hiroshima, la multitud aplegada al parc de la Pau de la ciutat ha fet un minut de silenci. Ha estat el tret de sortida de la commemoració del setantè aniversari del llançament de la bomba, un acte en què l’alcalde d’Hiroshima, Kazumi Matusi, ha demanat l’abolició de les armes nuclears i que es construeixin sistemes de seguretat que no depenguin del poder militar.

Els actes han rebut representants de més de cent països, tot un rècord. Entre els assistents hi havia l’ambaixadora dels Estats Units al Japó, Caroline Kennedy, i la subsecretària d’estat per al control de les armes i la seguretat internacional, Rose Gottemoeller.

Tant Kennedy com Gottemoeller també assistiran a l’acte de diumenge a Nagasaki, que va rebre l’atac nuclear tres dies més tard que Hiroshima. És la primera vegada que un funcionari d’alt rang de Washington assisteix a les dues cerimònies. Les autoritats japoneses fa anys que demanen a Barack Obama que sigui el primer president dels Estats Units qui visiti les dues ciutats japoneses. Tanmateix, no es descarta que la visita sigui abans del final del seu mandat, el 2017.

Potències nuclears com ara Rússia, el Regne Unit o França han enviat també representants diplomàtics al memorial. De part de l’ONU hi ha assistit el secretari general, Ban Ki Moon, que ha fet la lectura d’un missatge institucional.

Activisme per la pau atòmica
Activistes de la pau de tot el món també han estat presents a l’acte. Ahir es van reunir a les conferències anuals organitzades pels principals grups antinuclears japonesos, que pressionen perquè s’eliminin les armes nuclears. En una conferència convocada per Gensuikyo, el consell japonès contra les bombes atòmiques i d’hidrogen, Sunao Tsuboi, supervivent de la bomba atòmica, va fer una xerrada. Va posar èmfasi en la necessitat d’unir esforços per a eliminar les armes nuclears i va recordar el dolor físic i el sofriment de l’explosió, que va ser a 1,2 km de distància.

Fundació per la Pau, que participa activament en campanyes antinuclears, col·labora en una iniciativa internacional per a demanar l’abolició de les armes nuclears. Els missatges que enviïn els usuaris es podran veure a través de l’etiqueta #HiroshimaNagasaki70 entre el 6 i el 9 d’agost.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Fer-me'n subscriptor