Els fotoperiodistes denuncien la precarietat crònica del sector i demanen que s’aposti per la qualitat

  • Un document alerta de les condicions en què actualment han d'exercir la seva feina

VilaWeb

ACN

15.05.2018 - 13:27
Actualització: 15.05.2018 - 15:53

571 fotoperiodistes han signat la carta ‘O qualitat o res’ que critica que, ‘paradoxalment, el fotoperiodisme està fortament qüestionat ara que la imatge en la societat té més força que mai’. El text alerta de les condicions en què actualment els fotoperiodistes han d’exercir la seva feina ‘enmig de la precarietat crònica i els constants acomiadaments de professionals, substituïts per imatges de procedència dubtosa i cedides amb intencions publicitàries’ i ‘la pèrdua de poder de decisió de les seccions de fotografia i de la progressiva desaparició dels editors gràfics’.

El fotoperiodista Alberto Estévez és coordinador d’un grup de treball de fotoperiodistes i ha dit que la solució passa per ‘una aposta clara per la qualitat’. report.cat, el setmanari digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha estat l’encarregat de publicar aquesta carta oberta dels fotoperiodistes a la ciutadania. Entre els signants hi ha dos premis Pulitzer i 18 guanyadors del World Press Photo.

El document alerta que els mitjans de comunicació acostumen als lectors a ‘una informació de baixa qualitat amb una profusió d’imatges planes sense intenció ni valor periodístic ni intenció’. S’ha criticat que ‘s’està potenciant un periodisme sense investigació, alineat amb els poders econòmics i que s’ha acostumat a les rodes de premsa sense preguntes’. Els signants del document han apostat, ‘davant del pensament únic i bombardeig d’imatges trivials’, per ‘la visió diferenciada, crítica, innovadora i creativa del fotògraf’ i han reivindicat ‘la importància d’una premsa responsable’ i ‘d’un periodisme independent i rigorós que permeti recuperar la credibilitat que han perdut els mitjans de comunicació’. ‘Per això, alcem la veu abans que un dia els lectors s’adonin que els mitjans ja no tenen fotografies, sinó simples taques de color que no els aporten res. Perquè, llavors, la nostra feina ja no serà una prova palpable de la realitat i el lector haurà perdut el dret a la informació de qualitat’, ha apuntat.

La fotoperiodista Ana Jiménez ha assenyalat que els fotògrafs porten anys conscients ‘del deteriorament dels mitjans que sembla que mai toca fons’ i ha criticat que s’estan produint ‘acomiadaments, precarització, eliminació de l’edició gràfica i ens els darrers anys ha estat molt brusc. Això devalua la qualitat i el buit que deixen aquests professionals se substitueix per fotografies cedides, fetes amb el mòbil, hi ha intrusisme i això va en contra de la credibilitat’. Alberto Estévez, també fotoperiodista, ha apuntat que és més que obvi que els mitjans perden credibilitat a marxes forçades i cada vegada més la ciutadania no se’ls creu i hi ha més manipulació’. Per això, ha reclamat que es faci una aposta clara per la qualitat.

El mateix document apunta que ‘mitjans de referència han apostat per reportatges en profunditat, pel periodisme d’investigació i pel bon fotoperiodisme. Empreses que són conscients del compromís amb els lectors, i aquests els corresponen amb la seva confiança’.La degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet, ha reiterat en diferents ocasions que el Col·legi és també la casa dels fotoperiodistes i ha lamentat que pateixen la mateixa crisi que el periodisme: ‘És menys sostenible, es treballa més en precari, es castiga molt l’ofici, no tenim condicions dignes en la majoria dels casos i en el cas del fotoperiodisme si sumen els drets d’imatge, l’intrusisme i les xarxes socials’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor