29.12.2018 - 08:00
|
Actualització: 29.12.2018 - 11:56
El Messies de Friedrich Händel no tan sols es pot sentir al Palau de la Música. Avui a les 12 migdia també es podrà sentir davant la presó dels Lledoners interpretat per gairebé cinc-cents cantaires i una orquestra de quaranta músics professionals. La crida ha col·lapsat els accessos a la presó i la C-55 registra retencions en 3 quilòmetres.
‘Tenim 150 contralts, 75 baixos i més de 80 tenors; solistes, tenors i sopranos, tots professionals. Hem demanat que fossin gent que hagués cantat el Messies fa poc, que tingués la partitura al cap. No hem volgut que fos participatiu i prou. Volem que sigui professional. I ho és.’ Ho diu Albert Bardolet, un dels organitzadors de l’acte, professor de violoncel de l’Escola de Música de Vic. Dirigirà la coral Alfred Cañamero. La iniciativa neix de cantaires anònims habituals de Lledoners. Precisament aquesta setmana alguns d’ells van ser al Palau de la Música cantant el Messies. I ara volen retre homenatge als presos polítics.
S’espera que hi assisteixin milers de persones per sentir una hora i mitja de música. Serà a les dotze del migdia, quan els presos polítics surten al pati. I l’escenari, l’orquestra i els cantaires es disposaran de cara a la presó, perquè el so viatgi cap als presos. No hi haurà ni altaveus, ni micròfons. El públic se situarà al lateral. ‘Si us plau, escriu que si la gent vol venir, que porti la cadira de casa. Tot això es fa de manera voluntària i sense pressupost. Els músics vénen tots voluntàriament, tot i tenir actuacions a tot arreu. En vénen, a títol personal, de l’Orquestra Nacional, de l’OBC, de la Simfònica del Vallès, de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48, de la de Granollers, dels conservatoris de Vic, de Manresa, de Granollers i de Badalona, i més.’ VilaWeb ha sabut que hi ha autobusos per a transportar músics i cantaires des de diverses poblacions catalanes.
L’orquestra serà d’uns quaranta músics, amb 18 violins primers, 6 violes, 8 violoncels i 4 contrabaixos. ‘Una producció que l’endemà podria anar a l’Auditori sense dificultats. Farem que el Messies vibri. I com que els presos no tenen gaire estona, començarem amb “Al·leluia”. Ben amunt. Farem gairebé l’obra sencera. Volem dir als presos que som aquí, al seu costat, i que no estan sols’, diu Bardolet. I afegeix: ‘La darrera conversa que vaig tenir amb Jordi Sánchez va ser precisament al Liceu, on vam coincidir i ens vam saludar. I Junqueras segur que coneix el Messies.