21.10.2021 - 21:50
|
Actualització: 22.10.2021 - 15:55
Arriba el tercer 48H Open House València els dies 23 i 24 d’octubre. Entre les activitats programades, hi ha l’oportunitat de visitar per dins una cinquantena d’edificis que normalment són inaccessibles a la gent. A més, també es faran diverses activitats com ara itineraris per la ciutat, conferències i concursos. Enguany el festival torna a ser presencial, després d’un any marcat pels continguts digitals i per la reducció de cabuda, i ja s’hi han registrat més de dotze mil persones.
Començarà aquesta tarda amb un acte de presentació a l’edifici de la Fundació Bancaixa. Hi aniran els més de cent cinquanta voluntaris que durant el cap de setmana s’encarregaran de les visites i itineraris. Després, hi haurà una taula rodona sobre sostenibilitat a la ciutat i arquitectura bioclimàtica.
La llista d’edificis a visitar és extensa i molt variada. Tots són interessants i són un reflex de la riquesa arquitectònica de la ciutat. Us oferim deu propostes dels edificis que no podeu deixar escapar.
Mercat Central (Alexandre Soler i March i Francesc Guàrdia i Vidal, 1916)
L’edifici del Mercat Central de València, d’estil modernista, va ser construït arran d’un concurs públic convocat per l’ajuntament l’any 1910, per Alexandre Soler i Francesc Guàrdia, tots dos deixebles de Domènech i Muntaner. Té forma de planta basilical i és un emblema de la ciutat. Ara podeu descobrir-ne tots els racons amb una visita guiada. Per assistir-hi cal apuntar-se en aquest enllaç.
Horari: dissabte a les 11.00, a les 12.00 i a les 13.00.
Teatre Rialto (Cayetano Borso di Carminati, 1936)
El teatre i filmoteca Rialto va ser construït l’any 1936. El projecte de Cayetano Borso di Carminati és d’estil racionalista, amb influències Art Decó. Durant aquests dies, el teatre manté la decoració i essència de l’època. S’ofereixen visites guiades amb grups de quinze persones. Cal inscripció prèvia, que podeu fer a través d’aquest enllaç.
Horari: dissabte i diumenge d’11.00 a 13.00.
Ajuntament de València (Francisco Mora Berenguer, 1875-1961; Carlos Carbonell Pañella, 1873-1933)
L’Ajuntament de València és un edifici del segle VXIII que ha anat patint diferents remodelacions segons els gustos de cada època. És un edifici exempt, amb una arquitectura majestuosa i una decoració molt luxosa que conté grans sales i pintures. Una d’aquestes sales és el Saló de Cristall, on s’hi fan els actes més protocolaris i festius. També és mític és balcó que guaita a la plaça i que habitualment és obert al públic. Aquest cap de setmana hi haurà visites guiades per a grups de quinze persones. Per assistir-hi, cal inscriure’s en aquest enllaç.
Horari: dissabte d’11.00 a 12.00, i de 17.00 a 18.00.
Espai Alfaro (Emilio Giménez, 1985)
L’espai Alfaro, amb més de set mil metres quadrats a Godella (l’Horta), neix com a taller i estudi de l’escultor Andreu Alfaro i consta de diversos espais. Actualment, acull el llegat de l’artista i també la col·lecció històrica d’electrodomèstics Alfaro Hofmann, una mostra que explica com el disseny va entrar a les nostres llars. També s’hi poden veure grans escultures de l’artista en un espai obert. Actualment, s’hi imparteixen programes d’arquitectura i disseny que atreuen gent d’arreu del món. Així doncs, és concebut com un espai d’interacció cultural dels docents, els professionals i les exposicions. S’hi podran fer visites guiades per a grups de seixanta persones amb inscripció prèvia (en aquest enllaç).
Horari: dissabte 23 a les 12.00 i a les 18.00.
Espai verd (CSPT Arquitectes. Antonio Cortés Ferrando, Alfonso Serrano Puig, Salvador Pérez Luján, Antonio Carrascosa Corella, 1992-1994)
L’Espai Verd és una obra singular que fusiona la vegetació amb el formigó, el somni utòpic d’unir la vida urbana amb la natura. L’estructura d’habitatges on els àmbits públics i els privats conflueixen en zones comunes, petits boscos, placetes i oasi que naixen i conviuen amb el formigó. L’edifici, ben visible a l’entrada de València des del sud, s’ha convertit en un símbol arquitectònic que no deixa indiferent ningú. Per descobrir-lo s’ofereixen visites guiades amb inscripció prèvia que podeu obtenir en aquest enllaç.
Horari: dissabte i diumenge, de 9.30 a 11.30.
Refugi la Vinya (Ramon Esteve, 2017)
És una visita guiada pel refugi la Vinya, a Fontanars dels Alforins, una zona vinícola coneguda com la Toscana valenciana. Serà Ramon Esteve, l’arquitecte que el dissenyà, qui il·lustrarà la visita. També s’hi inclou una passejada i una degustació pel Celler del Roure i, en acabat, un dinar al restaurant Pitxó de Moixent. Cal apuntar-s’hi prèviament en aquest enllaç. Només hi podran assistir vint-i-cinc persones i el preu és de cinquanta euros.
Horari: dissabte de 9.00 a 18.30.
Jardí Hespèrides (Miguel del Rey, Antonio Gallud, Carlos Campos, 1998-2000)
Aquest jardí és un espai verd concebut com un jardí tancat, a partir del mite de les Hespèrides. Conté una autèntica col·lecció de cítrics: n’hi ha cinquanta-dues varietats diferents. Murs de xiprers, una font i escultures de bronze de Miklos Palphy conformen aquest oasi de 4.700 metres quadrats enmig de la ciutat. Podeu descobrir-lo en visites guiades per a grups de quinze. Cal inscriure’s en aquest enllaç.
Horari: dissabte d’11.00 a 12.00 i de 17.00 a 18.00 i diumenge d’11.00 a 12.00.
Edifici Bombas Gens (Ramon Esteve Cambra, 2018)
L’antiga fàbrica Bombas Gens,té un valor històric i social important i és un dels pocs exemples d’arquitectura industrial de la dècada de 1930 que es mantenen drets. Les bombes que s’hi fabricaven eren de rec, que durant la guerra de 1936-1939 va ser un refugi antiaeri. L’arquitectura i l’estil Art Déco de les façanes el converteixen en un espai únic. Actualment, és la seu de la Fundació per Amor a l’Art que desenvolupa activitats artístiques, socials i d’investigació. També allotja el restaurant de Ricard Camarena, amb dues estrelles Michelin. S’hi poden fer visites guiades en grups de vint persones, però us caldrà inscripció prèvia (en aquest enllaç).
Horari: divendres a les 17.00, amb Ramon Esteve, i diumenge a les 17.00 amb Maria Luna.
Bar Cremaet (studio.psd, 2020)
El Bar Cremaet, a tocar del Palau de la Música, neix amb la intenció de reivindicar la tradició valenciana del bar de barri. La idea de dissenyar-lo ha estat tot un desafiament, perquè els bars de tota la vida no es dissenyen, sorgeixen. El nom del bar no és casualitat, com tampoc els materials que s’han utilitzat. La base ha estat la tela de sac, que es feia servir per empaquetar el cafè que travessava l’Atlàntic. La mateixa que van cremar per afegir-la al foc que cal per a cremar el rom abans de preparar la beguda que dóna nom a l’establiment. Per a la visita cal inscripció prèvia (en aquest enllaç).
Horari: dissabte a les 13.30 i diumenge a les 19.30.
Teatre El Musical (Eduardo de Miguel Arbonés, 1999-2003)
Aquest centre cultural el conformen un centre cívic, una sala polivalent i una àrea de serveis que es van construir sobre l’antic Ateneu Musical del Port, al barri del Cabanyal. Tot i que no se’n va poder conservar l’interior perquè estava en ruïnes, se n’ha mantingut la façana, de manera que s’ha preservat el caràcter d’uns dels edificis més emblemàtics del barri. Ara hi podreu fer una visita guiada en grups de quinze, però us caldrà inscripció prèvia, per exemple en aquest enllaç.
Horari: diumenge d’11.00 a 13.00.
Itineraris i concursos
Les propostes d’enguany van més enllà dels edificis. L’organització ha preparat una desena d’itineraris per la ciutat i rodalia: l’Open Walks. S’hi podran fer rutes amb guia o sense, com ara la de la muralla islàmica, el jardí del Turia i la ruta per Paterna. Per fer-les caldrà inscripció prèvia. A més a més, quatre de les rutes, es podran visitar igualment a la pàgina web del festival.
També hi ha concursos de fotografia digital. El primer és l’Open Photo que convida a capturar imatges d’edificis que participin en el festival. Així mateix, el concurs d’idees Hackathon és pensat per als arquitectes novells. Enguany el desafiament és fer nous projectes o adaptar-ne d’existents per aconseguir una València més justa, accessible i inclusiva. Finalment, It’s a Match és un projecte per a incentivar les reflexions i el debat i descobrir què hi ha darrere del que veiem de l’arquitectura.
Open Music: una combinació de concerts i arquitectura
Enguany hi haurà concerts en espais emblemàtics de la ciutat, dins “Open Music. Arquitectura i Música“. Dissabte de 19.00 a 22.00 es presenta, juntament amb el col·lectiu @cero.en.conducta dos concerts al Jardí de les Hespèrides. Una proposta que cerca el contrast entre la música i l’espai. L’artista valenciana Kenya Racaile, transformarà els racons d’aquest jardí clàssic en una atmosfera de reggaeton i trap i el disc-joquei Xicohelado durà el hyperpop, el flithcore i la música electrònica. Per assistir-hi cal adquirir una entrada de franc en aquest enllaç.
L’acte de cloenda també inclourà una proposta musical: el concert Eròtica Techno a l’Arquitectura Valenciana. Serà diumenge 24 a les 19.00 al teatre el Musical. El concert anirà a càrrec dels discs-joqueis Domen i Son Allen i anirà acompanyat d’una sessió en directe del vídeo-jòquei Sergi Palau. Cal entrada prèvia (en aquest enllaç).