L’Aplec dels Ports torna a Morella, tot reivindicant el català i la comarca

  • Enguany, l'Aplec dels Ports es fa a la capital de la comarca, amb tot d'actes i celebracions entre avui i diumenge

VilaWeb

Text

Laura Escartí

26.07.2023 - 21:40
Actualització: 31.07.2023 - 13:20

Avui comença el 44è Aplec dels Ports, un projecte col·lectiu que vertebra la comarca i la projecta cap a l’exterior. És el principal cap de setmana festiu de la zona i té un esperit reivindicatiu, crític i popular mitjançant la festa i la cultura. Enguany, és Morella el municipi que acull la trobada, que durarà fins diumenge, 30 de juliol, i que té com a lema “Sembrem comarca, collim futur“.

L’Aplec va començar l’any 1978 a Todolella amb la intenció de situar al mapa una comarca d’interior, rural, i alçar la veu per les seues necessitats. D’aleshores ençà, Morella, la capital de la comarca, n’ha fet quatre certàmens: els dels anys 1985, 1995, 2005 i 2013. Ara pren el relleu a Portell, on es va fer l’any passat, i manté l’eix principal de lluita contra el despoblament als pobles dels Ports, tots amb menys de tres mil habitants.

Els eixos

Aquestes dues darreres dècades, la comarca ha perdut més de vuit-cents habitants, cosa que representa el 15% de la població. “En una comarca envellida, és imprescindible lluitar per projectes que ajuden a fixar població i atraure nou veïnat”, diuen els organitzadors. Atribueixen aquest despoblament a la manca d’inversions en infrastructures i despesa social als Ports. Assenyalen que l’hospital més proper és a seixanta quilòmetres i, per això, reclamen més equipament, més punts d’atenció i una ambulància vint-i-quatre hores.

A més a més, la llengua, la cultura popular i les tradicions populars són un pilar clau de la trobada. Reivindiquen el català com a eix vertebrador i en demanen la normalització, que siga la llengua majoritària dels centres educatius i que s’utilitze en l’administració. “Sempre defenent la validesa de les nostres formes, del parlar característic de les comarques del nord, en tots els àmbits comunicatius”, afegeixen.

En matèria d’educació, demanen que es mantinguen els centres educatius amb el seu professorat, perquè la gent no haja d’anar-se’n a estudiar fora. També reivindiquen vies de comunicació dignes, el manteniment dels camins rurals i que la fibra òptica arribe a tots els pobles de la comarca, a més de la millora de la cobertura mòbil.

“Som una comarca que vivim, en bona part, de l’agricultura, la ramaderia i cada vegada més del turisme rural. Per tant, hem d’intentar que el progrés econòmic i el manteniment del medi ambient siguen compatibles”, apunten. En aquest sentit, es posicionen en contra dels macroprojectes de renovables que s’hi plantegen i demanen la neteja dels boscs per a evitar incendis.

Una trobada del poble i per al poble

La trobada s’organitza de manera voluntària i autogestionada entre la gent del poble en qüestió. Enguany, un equip de vint-i-tres persones s’ha encarregat de muntar la programació, i més de tres-cents voluntaris faran possible que tot isca bé. Per això mateix, remarquen que l’Aplec dels Ports no és un festival amb interessos econòmics, sinó que és una trobada reivindicativa, on tot ho genera el poble i és per al poble.

En aquesta línia, han elaborat el “Manual del bon aplequer“. En primer lloc, recorden que l’Aplec és una festa autogestionada, d’entrada gratuïta i amb preus ajustats. Demanen que es col·labore en les barres i no es facen entrompades, que es mantinga net l’entorn i els espais cedits pels veïns, que es tinga cura de les instal·lacions i que es respecte tothom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aplec dels Ports (@aplecdelsports)

“Comparteixes coses precioses. És molt simplista, dir que fem comarca, però és que ho és tot”, diu Teresa Escrivà, veïna de Morella i membre de l’equip organitzador. “És com una família gegant. Jo pense que és una cosa molt important, que perdure, perquè és un símbol de resistència, de resistència al pas del temps. Hem de mirar al futur i actualitzar-nos, però sense perdre tot allò que hem sigut i d’on venim”, explica.

Festa sí, cultura també

L’Aplec és una trobada inclusiva i intergeneracional, que posa la mirada més enllà de la festa. Hi ha una programació diversa i per a tots els públics. Avui comença amb la cercavila dels Dimonis i els Gaiteros de Morella, que partirà de l’església fins al menjador, on s’inaugurarà una exposició fotogràfica. A partir de les 22.00, ja comença la festa amb els concerts de Vaire, Garrama, Aina Palmer i Kol·lectiu Estafa.

Demà a les 18.00 s’inaugurarà a l’ajuntament l’exposició “Maquis”, que anirà acompanyada d’una conferència del Centre d’estudis dels Ports: “Desequilibri territorial i demogràfic als Ports. De la nostàlgia a l’acció”. A les 21.00, hi haurà un espectacle d’inauguració fins a l’escenari Aladre, on a la nit actuaran Pepet i Marieta, el Diluvi, Xavi Sarrià, la Kinky Band i dj Keyzz.

Dissabte, 29 de juliol, serà el dia fort del cap de setmana, amb una àmplia programació d’activitats durant tot el dia. Al matí, s’inaugurarà la Fira Alternativa, amb la col·laboració de les associacions i empreses del territori, i a les 11.00 actuaran Trobadorets, tota una festa per als més menuts. A les 12.30 es presentarà el llibre infantil Comboi. Un recorregut il·lustrat per les festes valencianes (Caliu Editorial), i també es farà un taller. A més, hi haurà un vermut musical a les 12.30, amb Paula Tomás, Ceci, Cançons d’Artiga i Rosio Cano.

A les 13.30 es parlarà sobre el passat, present i futur de la música en la nostra llengua. A les 16.30 hi haurà un toc humorístic amb Pam Demia, Ferrxn, Lluís Mosquera i Saray Cerro. Els xiquets tindran un taller de creació de personatges de còmic amb ContaClown a les 17.30. A les 18.00 tornaran les actuacions musicals a l’escenari Trill amb Hormigón Armado, los Draps i Mash Masters. A partir de les 19.00, la Muixeranga dels Ports, Conlloga i la Muixeranga de Vinaròs faran una cercavila amb actuacions. A la nit, els grups i artistes Apologia, Esther, Auxili, Tesa, Jonatan Penalba, Maluks, Nonai Sound, DJ Cuber i DJ Herbés seran el colofó del dia.

La darrera jornada de l’Aplec, diumenge, anirà dedicada a activitats culturals i divulgatives. A les 12.00 es presentaran uns quants llibres a l’escenari Falcí, entre els quals, La dignitat robada, d’Elena Solanas (Sembra Llibres), que parla de la història del maqui la Pastora, fill dels Ports i besoncle de l’autora. També hi haurà les quatre autores de Venim de lluny. Història del feminisme al País Valencià (Sembra Llibres), Andrea Aguilar, Carme Bernat, Gemma Martínez i Laura Bellver. Paral·lelament, a les 12.30 a l’escenari Aladre, Ame Soler, coneguda com a Tres Voltes Rebel, oferirà un taller d’il·lustració.

Seguint els eixos de la trobada, a les 13.30 hi haurà una xerrada divulgativa sobre les macroplantes fotovoltaiques que es projecten a les comarques de l’interior nord del País Valencià, amb unes quantes associacions que en lluiten en contra. A migdia, una paella popular començarà a fer el comiat del cap de setmana, que es tancarà a la tarda amb l’acte de cloenda, on es coneixerà el poble que acollirà l’Aplec l’any següent, i amb les actuacions de la Llavor, Niuss i la Malavida.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor