Quines són les organitzacions de la Crida Constituent i què han votat al consell polític?

  • Només tres entitats de les onze representades a la reunió voten a favor de la investidura de Mas

VilaWeb

Text

Enric Arqués

03.01.2016 - 22:00
Actualització: 04.01.2016 - 11:04

La CUP es va presentar a les eleccions del 27 de setembre amb la candidatura CUP-Crida Constituent (CC) per agrupar un conjunt d’organitzacions de l’àmbit de l’esquerra independentista de perfil divers. Aquestes organitzacions han tingut un pes important en la decisió final del consell polític d’avui, contrària a investir Mas, cosa que pot portar a repetir les eleccions al març.

Repassem quines són les organitzacions de la CC que han participat en el consell polític i què han votat sobre la investidura de Mas:

En contra:

–Endavant-OSAN. Es va fundar l’any 2000 i va agafar el relleu de la Plataforma d’Unitat d’Acció, amb l’objectiu de forjar un espai polític independentista i socialista amb la resta d’organitzacions dels Països Catalans. Endavant va recuperar les sigles d’OSAN (Organització Socialista d’Alliberament Nacional). És clarament contrària a la investidura de Mas, tal com ha expressat en reiterades ocasions, com en aquest darrer comunicat. La diputada Anna Gabriel és militant d’aquesta organització.

–Arran. L’organització juvenil de l’esquerra independentista i anticapitalista. Va néixer després de la fusió de la històrica formació juvenil Maulets, la CAJEI i més entitats, com ara les Assemblees de Joves de Terrassa, Sant Sadurní, el Priorat i Horta. També s’ha mostrat contundentment contrària a investir Mas, com han expressat diverses vegades amb pintades i en un comunicat titulat ‘Fins mai, Mas’.

http://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2016/01/14484546446163.jpg

–Coordinadora Obrera Sindical (COS). És un col·lectiu sindical que es va fundar l’abril del 1987 amb la fusió de sindicats com ara SOC, CCTT, i CSTC. Es declara hereva del sindicalisme de classe i nacional històric. El seu vot ha anat en contra de facilitar la investidura de Mas.

–Lluita Internacionalista. Organització marxista revolucionària d’arrel trotskista. Fundada el maig del 1999 per militants del Partit Revolucionari dels Treballadors (PRT). Una de les entitats que s’ha mostrat més radicalment contrària a investir Mas.

–En Lluita. També ha anat contra la investidura de Mas. Segons que han explicat a VilaWeb alguns militants d’aquest moviment, creuen que l’única manera d’eixamplar el procés sobiranista és per l’esquerra.

–Corrent Roig. Totalment en contra de la investidura de Mas, aquesta organització va signar el manifest ‘Ni investir Mas ni avalar la gestió de la misèria’. Amb aquest text va fer una crida a votar no: ‘Perquè això [donar suport a Mas] seria la fi de la CUP com a força rupturista i anticapitalista.’.

–Crida Constituent.  No confondre amb el nom que fa de paraigües del conjunt d’organitzacions que van presentar-se el 27-S amb la candidatura de la CUP-Crida Constituent. Es tracta d’un grup de persones que va donar suport al partit anticapitalista a les eleccions i que procedeixen de diferents organitzacions i moviments. El seu posicionament no ha estat radicalment en contra d’investir Mas, però el representant d’aquesta entitat va votar contra la investidura en el consell polític d’ahir.

A favor:

–Constituents per la Ruptura. És un corrent crític del moviment Procés Constituent –cofundat per Teresa Forcades i Arcadi Oliveras–, que situa la secessió com a objectiu prioritari. D’acord amb el que van decidir en una assemblea, ha donat suport a l’opció d’investir Mas amb 2 vots a favor i 8 abstencions. Consideren, tal com expliquen aquí, que ‘sense independència no es podrà endegar cap pla de rescat ciutadà, ni es podran introduir els canvis socials rupturistes’.

–Poble Lliure. Aquesta organització es va constituir ara fa tot just un any, el 30 de novembre de 2014, i s’ha erigit en hereva de la tradició política del Moviment de Defensa de la Terra (MDT), que hi va traspassar tota la militància i els efectius. Poble Lliure no refusa la transversalitat de l’independentisme per assolir l’objectiu final de l’estat propi. És una de les tres que ha donat suport a la investidura d’Artur Mas. S’ha posicionat al respecte amb manifestos com aquest. El diputat Albert Botran milita en aquesta organització.

–Col·lectiu Drassanes. Es va fundar el setembre del 2013 amb la publicació d’un manifest penjat a la seva web. Juntament amb Poble Lliure, va signar un escrit a favor de facilitar la investidura. El text es va incloure en el document de reflexió que va penjar la CUP a la seva web abans de l’assemblea nacional de Sabadell. Al consell polític han mantingut la posició de la votació de dos diputats a favor de la investidura de Mas i l’abstenció dels altres vuit. En aquest comunicat del 5 de novembre ja explicaven la seva posició.

Abstenció:

–Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans. És l’organització d’estudiants independentistes dels Països Catalans, creada arran de la fusió de l’Alternativa Estel i la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans. Al consell polític s’ha abstingut. Anteriorment, s’havia manifestat en contra d’un govern que tingués Artur Mas de president.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor