16.11.2022 - 21:40
|
Actualització: 16.11.2022 - 21:50
“El càncer de pulmó és el més mortal i el 85% dels casos es diagnostiquen en fase avançada, quan hi ha poques possibilitats de guarir-lo, perquè és un càncer que no té símptomes clínics.” Ho diu el doctor Juan Carlos Trujillo, cap clínic del Servei de Cirurgia Toràcica de Sant Pau.
Els experts destaquen que el principal factor de risc de contreure càncer de pulmó continua essent el tabac, però també hi ha un percentatge de pacients no fumadors que en tenen. “El 85% dels càncers de pulmó tenen relació amb el tabac, però l’altre 15% apareix en persones no fumadores i sovint tenen tumors amb alteracions moleculars”, diu la doctora Margarita Majem, metgessa adjunta del Servei d’Oncologia Mèdica de Sant Pau i vice-presidenta de l’Associació per a la Investigació del Càncer de Pulmó en Dones.
Estudis europeus i nord-americans ja han demostrat que els programes de proves en massa redueixen entre un 20% i un 40% la mortalitat per càncer de pulmó i entre un 7% i un 20% la mortalitat global. Trujillo coordina –juntament amb el doctor Luis Seijo, pneumòleg de la Clínica Universitària de Navarra– el projecte pilot anomenat CASSANDRA de detecció de càncer i avaluació toràcica en fumadors. Aquesta iniciativa, encapçalada per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), vol anar de bracet de la prevenció primària i fer proves de càncer de pulmó i de les malalties associades al tabaquisme. Actualment, més d’una vintena d’hospitals ja s’hi han adherit i és previst que comenci a caminar el primer trimestre del 2023.
A l’Hospital de Sant Pau es fa un tractament multidisciplinari dels pacients amb càncer de pulmó. “En aquest tumor és especialment important un abordatge molt personalitzat, des del diagnòstic fins al tractament”, diu Majem. Aquests darrers anys hi ha hagut grans avenços en tractaments sistèmics, i més concretament en el camp de la immunoteràpia i les teràpies dirigides. Gràcies a això s’ha millorat la supervivència dels pacients amb més bona qualitat de vida.
Segons dades de la SEPAR, un 34% de la població de l’estat espanyol fuma. En els homes de cinquanta anys l’hàbit s’ha reduït molt, però en les dones i els joves ha augmentat considerablement. “Com a societat ens hem de conscienciar de l’efecte nociu que produeix el tabac i de la quantitat de malalties que podem evitar abandonant-ne el consum”, diu Trujillo. A més, paradoxalment, el càncer de pulmó ha estat l’únic que ha augmentat durant la pandèmia.