3Cat es transforma en una plataforma de país i oferirà continguts d’una vintena de festivals i institucions culturals

  • Ha signat acords de col·laboració amb Òmnium Cultural, el Palau de la Música, la plataforma Filmin, el Liceu i la coordinadora de Colles Castelleres, entre més organismes

VilaWeb
Arnau Lleonart
11.07.2024 - 12:07
Actualització: 11.07.2024 - 12:41

La plataforma 3Cat s’obre més enllà de la CCMA i d’ara endavant oferirà també continguts d’altres produccions. Una plataforma de país que aplegarà produccions d’Òmnium Cultural, FIC-CAT: Festival Internacional de Cinema en Català, la UOC, el CCCB, l’Auditori, el MACBA, CaixaForum, el Liceu, el Palau de la Música, la Filmoteca, Filmin, la coordinadora de Colles Castelleres, la Xarxa de Comunicació Local i festivals com el Docs Barcelona o el Cruïlla, entre més.

La plataforma 3Cat es va estrenar a finals de l’octubre de l’any passat, i recentment, va anunciar que ja havia superat el milió d’usuaris registrats i que té una audiència mensual mitjana de 2,7 milions de dispositius únics. “Avui podem dir en orgull que contribuïm a revertir el paper residual del català en l’àmbit audiovisual”, ha dit la presidenta de 3Cat, Rosa Romà, en la presentació de les noves aliances audiovisuals. Ha anunciat, a més, que les aliances es renovaran amb el temps i que ja treballen per integrar-hi el festival Temporada Alta i el Filmets.

Fotografia amb responsables de 3Cat i de les institucions que incorporaran contingut a la plataforma (fotografia: ACN / Guillem Roset)

“A la Filmoteca treballem per preservar el patrimoni cinematogràfic del país, i si ho fem no és per tancar les imatges en una caixa forta. Fem un esforç molt gran per a digitalitzar els nostres arxius i la plataforma 3Cat permet difondre’ls”, ha explicat Pablo Laparra, director de la Filmoteca de Catalunya, que oferirà tant films clàssics com produccions pròpies.

També hi haurà espai per la música, amb mini-òperes del Liceu i l’enregistrament de La gata perduda, inspirat en el barri del Raval de Barcelona; entrevistes amb músics de l’Auditori; i concerts del Palau de la Música de Catalunya com els concerts de Sant Esteve o Somni d’una nit d’estiu.

Un dels grans atractius del nou 3Cat seran les continguts sobre les diades castelleres: “Des dels anys noranta TV3 ha donat cobertura als castells. Ens ha obert al món i hem crescut junts. Ara, amb el futur de 3Cat, arribarem molt més enllà”, ha dit Carles Cortés, president de la Coordinadora de Colles Castelleres.

La plataforma Filmin, de pagament, hi oferirà en obert alguns dels seus continguts com el film Boiling point o el documentari Fail better, sobre l’ecosistema juvenil que es reuneix a la plaça dels Àngels de Barcelona. El festival Cruïlla hi entrarà amb els espectacles d’humor, però que més endavant també oferirà enregistrament de música en directe. “És un pas essencial, de país. No tenim una indústria al voltant de l’stand up, i només pot existir si ve a partir de l’enregistrament d’espectacles en català”, ha dit Oriol de Balanzó, responsable de Cruïlla Comedy. Per exemple, ja s’hi pot veure el monòleg Alta flipamenta de l’humorista Marc Sarrats, i un recull d’actuacions del Cruïlla Comedy de l’any passat.

En total, 3Cat ha tancat acords amb gairebé una vintena de festivals, entitats i institucions culturals de Catalunya, però cap entitat de la resta dels Països Catalans. Un gran catàleg de 270 continguts de ficció, música, comèdia i continguts educatius que fins ara quedaven disgregats i que ara s’afegiran al de TV3 i Catalunya Ràdio.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor