3Cat estrena un documentari punyent que destapa assetjament i abusos durant el servei militar

  • 'Sense ficció' recull el testimoni d'homes que trenquen el silenci trenta anys després i denuncien els abusos de l'exèrcit espanyol

VilaWeb
Els testimonis de "Et faran un home", a la pre-estrena (fotografia: Sense ficció).

Redacció

02.12.2024 - 21:40

El programa Sense ficció de 3Cat estrena avui, a les 22.05, el documentari Et faran un home, que destapa les agressions que van sofrir els homes que van fer el servei militar en casernes de tot l’estat espanyol. Els reporters del programa ha pogut parlar amb testimonis que durant més de trenta anys han silenciat el malson de què foren víctimes. Agressions físiques, abusos i maltractaments psicològics, tortures i violacions que han estat ocultes durant tres dècades i que ara surten a la llum per primera vegada.

Entre els testimonis, hi ha el director de VilaWeb, Vicent Partal, que relata la seva experiència en la caserna d’helicòpters de Bétera. El documentari fa un recorregut en unes quantes casernes i radiografia les pràctiques violentes dels responsables del servei militar. Vexacions, assetjaments i tortures retraten un sistema de violència sistèmica perpetrat en el curs del temps.

El documentari destapa sobretot un sistema de violència cíclica entre iguals. Veterans contra novells, amb el vist-i-plau dels comandaments militars de l’època, als anys vuitanta i noranta. “Cops de puny, cremades a les extremitats, ganivetades, trampes, tortures, violacions…, formaven part d’una mena d’instrucció paral·lela a nombroses casernes de tot Espanya. De forma arbitrària molts joves reclutes vivien un malson que no van explicar mai a les seves famílies per no fer-les patir”, diu l’equip del Sense ficció.

El documentari denuncia per primera vegada uns fets que encara no s’han reparat. “Les víctimes conviuen algunes d’elles amb estrès post-traumàtic i amb teràpia psicològica. Un retrat coral amb elements comuns que defineixen els protagonistes i que permet imaginar-se l’escenari de la por: les humiliacions, les amenaces d’ETA, l’alcohol i les drogues, l’homofòbia i l’encobriment”, expliquen els responsables del document

Entre els testimonis, també hi ha, per exemple, Àlex Gorina, que va fer el servei a Melilla el 1976; Artur Sebastián, que el va fer a les Companyies d’Operacions Especials (COE) de les Canàries, l’any 1981; Albert Arean, a la caserna d’esquiadors i escaladors de Viella, l’any 1984; Toni Iborra, a la caserna de transports a Prado del Rey, el 1982. El documentari l’ha dirigit Mireia Prats i Riera i Joan Torrents Puigvert, sota la producció de Diana Domínguez Vall-lamora.

Continguts només per a subscriptors

Aquesta notícia només és visible per als membres de la comunitat de VilaWeb fins el dia 03.12.2024 a les 01:50 hores, que s'obrirà per a tothom. Si encara no en sou subscriptor cliqueu al botó següent

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor