25.12.2015 - 06:00
Dins del marc del Som Cultura Popular, la mostra que es durà a terme del 21 al 24 de gener al recinte Fabra i Coats i que combinarà els debats i la reflexió amb diverses activitats i actuacions, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català com a entitat col·laboradora celebrarà el debat Què és i què significa el Patrimoni Cultural Immaterial el dijous 21 de gener, dia de la inauguració, a les 20h del vespre.
El debat, gratuït, serà la primera vegada que reunirà una sèrie de manifestacions de cultura popular reconegudes per la UNESCO en els diversos territoris de parla catalana i d’altres que han iniciat el camí per assolir el reconeixement atorgat per l’organització d’Estats dins del que contempla la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.
Cenyint-nos a la terminologia, es parla d’elements per fer referència a aquelles manifestacions reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Així doncs, al debat s’hi reuniran els següents representants d’elements reconeguts: Guillem Soler, gerent de la Coordinadora de Colles Castelleres, Juli Blasco Nàcher, redactor de l’expedient davant la UNESCO de la Festa d’Algemesí, i Antoni Lozano, també membre redactor de l’expedient per al Cant de la Sibil·la. Els castellers han estat reconeguts el novembre del 2010. La Festa d’Algemesí, reconeguda el novembre del 2011, se celebra a la població valenciana de la Ribera Alta i destaca per les seves processons i balls, i per la muixeranga: un conjunt de figures creades per torres humanes, de les quals els membres de les colles porten una vestimenta amb uns colors molt característics. Pel que fa al Cant de la Sibil·la, que encara es manté a Mallorca i a l’Alguer, és un drama litúrgic de melodia gregoriana que es canta durant la missa del gall.
Quant a les manifestacions culturals dels territoris de parla catalana que han iniciat la seva cursa dins la UNESCO, s’hi reuniran Albert Català, president de la Federació Catalana de Pessebristes; David Coll, portaveu de la comissió executiva per a la candidatura de la Rumba Catalana; Vicenta Pallarès, presidenta de la Federació Catalana de Catifaires; Amador Codina, president de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i Géraldine Caprani, redactora de l’expedient de les Festes de l’Ós de l’Alt Vallespir (Catalunya Nord).
El debat, amb clara voluntat divulgativa i amb molta utilitat pràctica per tots els practicants de cultura popular, s’iniciarà amb un breu resum a càrrec de Lluis Garcia Petit, assessor en matèria de la UNESCO de l’Ens, sobre la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial. “Els diversos representants compartiran experiències del seu camí a la UNESCO i, entre tots, clarificarem conceptes, tot donant una gran mostra de la riquesa dels territoris agermanats per la llengua catalana”, conclou Josep Viana, moderador del debat i president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, actualment l’única entitat catalana reconeguda per la UNESCO com a ONG acreditada, cosa que li permet assessorar els diversos òrgans establerts per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.
Més notícies a Tornaveu, fent clic aquí.