30.03.2024 - 21:40
La nit del 21 de desembre de 2017, Ciutadans va tocar sostre a Catalunya. La formació espanyolista, aleshores comandada per Inés Arrimadas, va surfejar l’onada del 155 i va ser la força més votada, amb 1.109.732 vots, que es van traduir amb 36 diputats. Gairebé set anys després, Arrimadas ha abandonat la política i el partit malda per sobreviure, assetjat pels deutes i les desfetes electorals.
La setmana passada, en una última acrobàcia desesperada, Ciutadans va intentar d’integrar-se a les llistes del PP a les eleccions a Catalunya, però les negociacions van saltar pels aires. Un mes i mig abans de la cita amb les urnes, Carlos Carrizosa té totes les butlletes de la rifa per a convertir-se en l’enterrador definitiu de la formació espanyolista.
Però abans no passi, repassem què s’ha fet dels trenta-sis diputats de Ciutadans del 21-D. L’endemà de les eleccions, amb el resultat encara calent, Arrimadas va dir que l’independentisme havia estat tocat, tot i que conservava la majoria, i que era una “carrera de fons”. Ara, el partit solament té cinc escons i és a tocar de perdre’ls tots.
Inés Arrimadas (Barcelona)
Arrimadas va fer carrera alimentant la crispació durant el procés, però la seva gran ambició era la política espanyola. El 2019 va fer el salt al congrés espanyol com a escudera d’Albert Rivera, però el fracàs electoral la va propulsar a la direcció del partit. El canvi de timoner no va servir per a canviar el rumb i Arrimadas va acumular tota mena de desfetes i crisis internes. L’estiu passat, ja fora de la direcció de Ciutadans, va anunciar que deixava la política i se’n tornava a fer vida a Jerez. Actualment, treballa a Recurrent Energy, una empresa d’energies renovables.
Muy feliz de anunciar mi incorporación como Chief ESG & Communications Officer en Recurrent Energy, filial de Canadian Solar. Vuelvo al sector privado de la mano de un referente mundial en energías renovables. ¡Muchas gracias por la confianza! https://t.co/sEwNOXWz8y pic.twitter.com/kvyX6D9hua
— Inés Arrimadas (@InesArrimadas) December 14, 2023
Carlos Carrizosa (Barcelona)
Carrizosa és diputat d’ençà del 2012. En la legislatura del 21-D va fer de portaveu al parlament, però amb la partença d’Arrimadas a Madrid es va convertir en president del grup parlamentari i cap de l’oposició. Com a màxim dirigent de Ciutadans a Catalunya, ha vist com la seva formació passava de 36 diputats a solament 5 i, ara, els sondatges pronostiquen que desapareixerà. Abans de ser diputat, Carrizosa feia d’advocat. El 1992 va fundar el bufet Carrizosa & Almazor.
José María Espejo-Saavedra (Barcelona)
Espejo-Saavedra va ser reelegit de vice-president segon del parlament després del 21-D. Un càrrec que va ostentar fins el 2019, quan també va fer el salt a la política espanyola. Era un dirigent de la màxima confiança d’Arrimadas, fet que li va permetre de ser vice-president de l’executiva del partit. El 2021 va deixar el càrrec i l’estiu passat l’escó de diputat del congrés espanyol. El 2012, abans d’entrar a la política, treballava d’assessor jurídic a CaixaBank. Fa uns quants mesos que ha tornat a l’entitat financera, però a Madrid.
Joan Garcia (Barcelona)
Garcia és afiliat a Ciutadans d’ençà de la fundació. El 2015 va ser elegit regidor a l’Ajuntament de Sabadell i més tard diputat al parlament. Després del 21-D va ser elegit secretari tercer de la mesa. El 2019, arran de la marxa d’Espejo-Saavedra a Madrid, es va convertir en vice-president segon de la cambra. Actualment, encara és diputat de Ciutadans.
Laura Vílchez (Barcelona)
Vílchez va entrar al parlament el 2015 i en la legislatura del 21-D va ser nomenada secretària tercera de la mesa en substitució de Joan Garcia. El 2021, després de perdre l’escó, va ser recol·locada com a assessora a la Diputació de Màlaga.
Fernando Tomás de Páramo (Barcelona)
De Páramo era una de les cares més mediàtiques de Ciutadans, com a secretari de comunicació apareixia a tota mena de mitjans. El 21-D va revalidar l’acta de diputat, tot i que uns quants mesos després es va traslladar a Madrid per alimentar la maquinària electoral de Ciutadans. El 2019 va ser elegit diputat al congrés espanyol, però la repetició electoral va escapçar-li la carrera. Malgrat la desfeta del 10-N, va revalidar l’escó, però va decidir de seguir els passos d’Albert Rivera: va deixar la direcció del partit i la política. Actualment, treballa a l’agència de comunicació Morillas, entre Barcelona i Madrid.
Sonia Sierra (Barcelona)
Sierra va revalidar l’acta de diputada el 21-D, però no va repetir en les eleccions següents. El 2021 es va donar de baixa del partit després de rebre atacs dels seus companys. “Em sembla inacceptable perquè jo no he faltat el respecte a ningú”, va piular. Actualment, és professora de llengua i literatura espanyola. El 2022 va publicar la novel·la Los pasos dificiles.
Os dejo un poquito más sobre mi novela #lospasosdificiles #novela #novelistas @PlateroEditora pic.twitter.com/iQsRybLI9P
— Sonia Sierra (@SoniaSierra02) November 13, 2022
Nacho Martín Blanco (Barcelona)
Martín Blanco va començar la carrera política en la legislatura del 21-D. Amb la partença de Lorena Roldán al PP es va convertir en el portaveu parlamentari. El 2023 va renunciar a l’acta de diputat i va deixar el partit. “La meva opinió sobre el futur del partit és pessimista”, va dir. Quatre dies després va anunciar que era el cap de llista del PP per Barcelona en les eleccions espanyoles del 23-J. Actualment, és diputat al congrés espanyol.
David Mejía (Barcelona)
Mejía va repetir de diputat en les eleccions del 21-D. Amb un passat al PP, el 2022 va decidir d’abandonar Ciutadans i es va integrar a la llista de Xavier Garcia Albiol a les eleccions municipals a Badalona. Ocupava el lloc número 10, però el PP va arrasar amb una majoria absolutíssima de 18 regidors. Mejía és el responsable de l’àrea de Via Pública i Mobilitat.
Noemí de la Calle (Barcelona)
De la Calle va entrar el parlament el 2015 i va ser reelegida el 21-D. La desfeta electoral de 2021 la va deixar sense escó, però el partit la va recol·locar com a assessora a la Diputació de Barcelona. Però arran de la marxa de Nacho Martín Blanco, De la Calle va recuperar l’acta de diputada.
Antonio Espinosa (Barcelona)
Espinosa, després d’un breu pas per l’Ajuntament de Manresa, va ser elegit diputat el 2015. El 21-D va repetir, però la deriva del partit el va distanciar de la direcció. El 2021, amb uns altres afiliats i càrrecs desencantats, va fundar el corrent crític Renovadores Cs. Arran de la desfeta del 14-F va demanar la dimissió de Carlos Carrizosa i Inés Arrimadas. Actualment, treballa a la UPC a Manresa.
Susana Beltrán (Barcelona)
Beltrán va fer el salt de Societat Civil Catalana (SCC) al parlament. El 21-D va revalidar l’escó que havia aconseguit el 2015. Però el fracàs electoral del 2021, la va deixar sense escó i va tornar a la docència a la UOC i la UAB. Actualment, és vice-degana de dobles graus, projecció internacional i comunicació a la Facultat de Dret de la UAB.
María Luz Guilarte (Barcelona)
Guilarte es va estrenar al parlament després del 21-D, però l’estiu del 2019 va deixar el càrrec per integrar-se al grup municipal de Barcelona pel Canvi – Ciutadans amb Manuel Valls. Però el suport de l’ex-primer ministre francès a la investidura d’Ada Colau va fer saltar pels aires la coalició. Guilarte es va convertir en presidenta del grup escindit de Ciutadans. El 2022, tot indicava que seria la candidata a la batllia, però va deixar la política després de ser destituïda com a presidenta del grup municipal pels seus companys de files, Paco Sierra i Noemí Marín. Actualment, treballa a ESADE.
Martín Eusebio Barra (Barcelona)
Barra va entrar al parlament el 2016 en substitució de Fran Hervías, que com a secretari d’organització de Ciutadans se’n va anar a Madrid. El 21-D va revalidar l’escó. Fisioterapeuta de formació, ara treballa a la Universitat Internacional de Catalunya.
Blanca Victoria Navarro (Barcelona)
Navarro es va estrenar de diputada en la legislatura del 21-D, però no va repetir en la següent. El 2021 va fundar l’associació Israel Spain Forum Alliance per estrènyer els llaços amb Israel. Actualment, treballa al complex assistencial en salut mental Benito Menni a Sant Boi de Llobregat.
José María Cano (Barcelona)
Cano va començar la carrera política el 2015 a l’Ajuntament de Premià de Mar. El 21-D va fer el salt al parlament –sense deixar l’acta de regidor–, però l’experiència solament va durar una legislatura. Actualment, és l’únic regidor de Ciutadans a Premià.
Sergio Sanz (Barcelona)
Sanz també va començar a l’Ajuntament de Premià de Mar, però de seguida va canviar el consistori pel parlament, on va fer de diputat entre el 2015 i el 2020. Actualment treballa d’arquitecte.
Carmen de Rivera (Barcelona)
Rivera va entrar al parlament el 2009 en substitució d’Antonio Robles, que havia abandonat Ciutadans per desavinences amb la direcció. La del 21-D va ser la seva última legislatura. El 2022 es va donar de baixa del partit per les “nefastes decisions”, va dir, i va lamentar: “Ciutadans ja no existeix.” Actualment, fa d’advocada laboralista i el 28-M va donar suport a Daniel Sirera com a candidat del PP a la batllia de Barcelona.
Os informo de que he procedido a darme de baja de afiliación en C’s. El sacrificio que supuso arrancar el partido y dedicar estos más de 10 años como diputada, se trucan por las reiteradas y nefastas decisiones de su dirección. @CiudadanosCs ya no existe, hasta siempre.
— Carmen de Rivera (@CarmendeRivera) June 20, 2022
Elisabeth Valencia (Barcelona)
Valencia va ser regidora a Sant Feliu de Llobregat (2015) abans de fer el salt al parlament uns quants mesos més tard. El 21-D va revalidar l’escó. Actualment, treballa per l’empresa Otis.
María Francisca Valle (Barcelona)
Valle va començar la carrera política a l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, però el 2016 va entrar al parlament en substitució de Jesús Galiano. El 21-D va revalidar l’acta. És fundadora del bufet d’advocats Valle & Torres a Cerdanyola.
Munia Fernández-Jordán (Barcelona)
Fernández-Jordán va ser elegida regidora a Sant Cugat del Vallès el 2015. El 21-D va fer el salt el parlament, però sense deixar l’acta a l’ajuntament. El 2021 va trencar amb el partit i es va convertir en regidora no adscrita. El 28-M va donar suport al candidat del PP, Álvaro Benejam. Actualment, treballa d’assessora del PP a la Junta General d’Astúries.
Un honor formar parte del @PP_Asturias en el equipo técnico de la Junta General capitaneado por @CangaFanoDiego.
Trabajar en el proyecto común de reconstrucción de España desde el paraíso de Asturias es una oportunidad fascinante.
https://t.co/6MWvxxKInG vía @lanuevaespana— Munia Fdez- Jordán 🇪🇸 (@muniafj) August 8, 2023
Dimas Gragera (Barcelona)
Gragera va ser elegit regidor el 2015 a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. El 21-D va fer el salt al Parlament de Catalunya, però sense deixar l’acta de regidor. Actualment, és un dels dos regidors de Ciutadans a Santa Coloma.
Manuel Rodríguez de l’Hotellerie de Fallois (Barcelona)
Regidor a Sitges, la legislatura del 21-D va fer el salt al parlament, tot i que va mantenir l’activitat municipal. El 2022, en plena deriva de Ciutadans, va trencar amb la direcció i va fer que els tres regidors del grup es passessin a Valents. El 28-M en va ser el cap de llista, però no va aconseguir d’entrar al consistori. Actualment, treballa d’advocat.
Martí Pachamé (Barcelona)
La legislatura del 21-D ha estat l’única de Pachamé, que després s’ha dedicat a la docència i l’assessorament econòmic. En aquest sentit, ha col·laborat amb els ajuntaments de Santa Coloma de Gramenet i Premià de Mar.
Jorge Feijóo (Barcelona)
Feijóo va començar la carrera a l’Ajuntament de Vilassar de Mar de regidor. El 2019 va fer el salt al parlament després de la marxa d’Arrimadas a Madrid. El 28-M va tancar la llista de Ciutadans a Vilassar. Ara, en les eleccions a Barcelona va donar suport públic a Daniel Sirera.
Mercè Escofet (Barcelona)
La legislatura del 21-D va ser l’única d’Escofet. De fet, va entrar al parlament el 2019 en substitució de José María Espejo-Saavedra. En les eleccions municipals del 28-M va donar suport a Daniel Sirera a l’Ajuntament de Barcelona. Actualment és consellera del PP al districte de Sarrià-Sant Gervasi.
Manuel Losada (Barcelona)
Losada va entrar al parlament el 2019 en substitució de María Luz Guilarte. Entre el 2015 i el 2023 va ser regidor de Ciutadans a Parets del Vallès (Vallès Oriental). En les eleccions del 28-M va passar dels 775 vots del 2019 a 352 i va restar fora del consistori.
Jean Castel (Girona)
Castel va començar la carrera al PP i va ser regidor a Girona entre el 2003 i el 2011. El 2015 ho va ser per Ciutadans, però va deixar l’acta al cap d’un any perquè també era diputat al parlament. El 21-D va revalidar l’escó. Després de trencar amb Ciutadans, el 2022, conjuntament amb l’ex-diputat Jorge Soler, es va incorporar a Valents en funcions d’organització. El 28-M, la formació d’Eva Parera no va aconseguir representació Montgat, Creixell, Castellet i la Gornal.
Alfonso Sánchez (Girona)
Sánchez va ser diputat entre el 2015 i el 2021. Un càrrec que també compaginava amb el de regidor a l’Ajuntament de Tossa de Mar (Selva) (2019-2023). Ara, va acabar el mandat com a no adscrit perquè es va passar al PP. Actualment, és vice-secretari d’organització del partit a Girona.
Héctor Amelló (Girona)
Amelló ha estat regidor de Ciutadans a Figueres entre el 2015 i el 2023. Aquest càrrec el va compaginar amb l’acta de diputat en la legislatura del 21-D. Després de perdre l’escó, Amelló va ser recol·locat d’assessor a la Diputació de Barcelona. El 28-M va ser cap de llista a l’ajuntament, però no va aconseguir representació.
Por esta taza en mi mesa, la alcaldesa de ERC de #Figueres, con el visto bueno del PSC, me ha expulsado del Pleno.
A mi no me callarán los que se saltan las leyes, cuelgan pancartas partidistas y silencian a los constitucionalistas.
En @CiutadansCs siempre plantaremos cara. pic.twitter.com/UK7R6c03Ps
— Héctor Amelló Montiu (@Hector_Amello) October 3, 2022
María del Camino Fernández (Girona)
Fernández es va afiliar a Ciutadans el 2013 i ha ocupat uns quants càrrecs d’organització a Girona. El 21-D va ser elegida diputada, però no va revalidar l’acta el 2021. El 28-M va ser la cap de llista de Ciutadans a Girona.
Jorge Soler (Lleida)
Soler va ser elegit diputat el 2015 i va revalidar l’acta el 21-D. El 2022, conjuntament amb Jean Castel, va trencar amb Ciutadans i es va incorporar a Valents en funcions de relacions institucionals. Abans de fer el salt a la política, va treballar al CAP de la rambla de Ferran de Lleida i va ser vice-degà i cap d’estudis de medicina a la UDL. Després de recuperar la feina de metge, el 2022 va fitxar per Philip Morris International.
Javier Rivas (Lleida)
Rivas va fer el salt a la política el 2015 com a regidor a Viella. Un càrrec que va compaginar amb el de diputat. El 21-D va revalidar l’escó.
David Bertran (Lleida)
Bertran va fer el salt a la política el 21-D. El 2021, després de la desfeta del 14-F, el partit el va recol·locar com a assessor de Ciutadans al Parlament Europeu.
Lorena Roldán (Tarragona)
Roldán va ser elegida regidora de l’Ajuntament de Tarragona el 2015. Un càrrec que va deixar quan va entrar al parlament aquell mateix any. El 21-D va revalidar l’escó i el 2019 va guanyar les primàries del partit per a ser el candidat de Ciutadans a les eleccions del 14-F. Però a final del 2020 va deixar la formació perquè la direcció va maniobrar per col·locar Carrizosa de andidat a la Generalitat. El 14-F va ser elegida diputada del PP.
Matías Alonso (Tarragona)
Alonso és militant de Ciutadans d’ençà de la fundació el 2006. El 2012, va ser elegit diputat i encara forma part del grup parlamentari. Aquest ex-militar, conjuntament amb Carrizosa, és el diputat més veterà de la formació.
Carlos Sánchez (Tarragona)
Sánchez ha estat diputat entre el 2015 i el 2021. Membre dels cossos i forces de seguretat de l’estat espanyol. Actualment, treballa de funcionari a l’Ajuntament de Cambrils (Baix Camp).
Francisco Javier Domínguez (Tarragona)
Domínguez ha estat diputat entre el 2015 i el 2021. Un càrrec que va compaginar amb el de regidor a l’Ajuntament de Tarragona. El 2021 va lliurar l’acta al consistori per reincorporar-se a la plaça de funcionari de cap de Parcs i Jardins.
Maialen Fernández (Tarragona)
Fernández es va estrenar al parlament en la legislatura del 21-D. El 2021, no va revalidar l’escó. Abans de fer el salt a la política havia treballat al Banc de Santander.