31 col·lectius reclamen una legislació que obligui les institucions públiques a utilitzar programari de codi obert

  • Un total de 31 organitzacions han reclamat a les administracions públiques una legislació que obligui al fet que tots aquells programes informàtics finançats públicament i desenvolupats per al sector públic comptin amb una llicència de codi obert. Els promotors de la iniciativa han signat una carta oberta en la qual s'ha adherit, entre d'altres, l'exanalista de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) nord-americana, Edward Snowden.

VilaWeb
Redacció
13.09.2017 - 18:41

MADRID, 13 (Portaltic/EP)

Un total de 31 organitzacions han reclamat a les administracions públiques una legislació que obligui al fet que tots aquells programes informàtics finançats públicament i desenvolupats per al sector públic comptin amb una llicència de codi obert. Els promotors de la iniciativa han signat una carta oberta en la qual s’ha adherit, entre d’altres, l’exanalista de l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) nord-americana, Edward Snowden.

Els 31 col·lectius subscriptors de l’escrit, entre els quals es troben la Fundació de Programari Lliure Europa (FSFE), Xnet, EDRi, KDE, Open Source Initiative, The Document Foundation o CCC, expliquen que per establir serveis digitals eficaços, els ens públics “han d’assegurar que tenen un control complet sobre el programari i els sistemes informàtics en el nucli de la nostra infraestructura digital estatal”.

Els signants lamenten que les llicències de programari restrictives prohibeixin l’intercanvi públic finançat amb fons públics, la qual cosa “impedeix la col·laboració entre administracions públiques i obstaculitza el desenvolupament futur”. Així mateix, critiquen que aquest escenari “defensi monopolis”, i converteix moltes administracions en “dependents d’un grapat de companyies”, la qual cosa genera una “amenaça” a la seguretat de la infraestructura digital i fa que la solució de problemes sigui “extremadament difícil, o fins i tot completament impossible”.

Una de les personalitats que ha defensat públicament l’escrit és el president de la Fundació de la Llibertat de Premsa, Edward Snowden, exanalista de la NSA, que va filtrar a la premsa el 2013 diversos documents secrets de l’agència nord-americana. En un comunicat de Xnet, Snowden ha explicat que en aquest moment els plànols de gran part de la infraestructura pública més crítica “no estan disponibles públicament”, la qual cosa “augmenta radicalment la dificultat de descobrir defectes de seguretat accidental o intencional en el programari.

L’ocupació de programes informàtics de codi obert per part de les administracions públiques ajudarà, segons els promotors de la iniciativa, al fet que aquestes tinguin un “control complet” de la seva infraestructura digital crítica. El programari de codi lliure i obert permet “a tothom” usar, estudiar, compartir i millorar aplicacions “lliurement”, així com impedir que “companyies específiques” usin llicències restrictives de forma monopolística per obstaculitzar la competència, com reivindiquen.

Aquesta carta oberta, a la qual poden subscriure’s altres individus o organitzacions, serà enviada als candidats de les eleccions federals alemanyes, que se celebraran el proper 24 de setembre. També serà remesa a diferents representants de la Unió Europea i dels seus Estats membres fins a les properes eleccions al Parlament Europeu, que se celebraran al 2019.

Els 31 col·lectius signataris són April, Associação Ensino Livre (AEL), Associação Nacional para Difusão o Software Livre (ANSOL), Chaos Computer Club (CCC), Courage Foundation, D3-Defesa dos Direitos Digitais, Digitalcourage, Digitale Gesellschaft, Dyne.org Foundation, ePanstwo Foundation, European Digital Rights (EDRi), ExposeFacts, Free Software Foundation Europe (FSFE), GFOSS, HackYourPhD, K Desktop Environment (KDE), Linux User Group Of Slovenia (LUGOS), Linuxwochen, Modern Poland Foundation, Quintessenz, Open Knowledge Foundation Deutschland, Open Labs, Open Rights Group, Open Source Business Alliance, Open Source Initiative (OSI), OpenSUSE, Public Software CIC, Software Liberty Association Taiwan, The Document Foundation, Wikimedia Deutschland y Xnet.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor