13.11.2015 - 06:00
Autor: Oriol Cendra
Aquest és el segon article amb què he volgut plantejar una sèrie de reflexions al voltant del document de treball Cap a un nou marc fiscal per a l’associacionisme cultural que el maig de 2015 presentava 17 propostes per simplificar i millorar la qualitat de la normativa fiscal i comptable del sector associatiu i obrir línies de debat.
On situem els límits. Una reflexió ètica?
1. Cal que les entitats amb ingressos inferiors a 100.000€ estiguin exemptes de presentar l’Impost sobre societats, realitzin o no activitats econòmiques (proposta 1 del Document de treball)? Cal que els titulars d’associacions declarades d’interès cultural estiguin exemptes d’IBI (proposta 13) o de taxes (proposta 14)?
a. Considero pertinent fer-nos preguntes com aquestes. Em sembla raonable situar l’obligatorietat de presentar l’Impost sobre Societats a partir de 50.000€ d’ingressos.
b. Altrament, coincideixo en el fet que hi ha un excés de taxes i que seria bo revisar-ne els criteris. Amb tot, revisar no vol dir fer excepcions: a tall d’exemple, puc entendre que es qüestionin taxes derivades de l’activitat administrativa que genera la pròpia normativa (per exemple, registre d’associacions o modificació d’estatuts); en canvi, no sabria justificar que una entitat d’interès cultural que generi un alt volum de residus hagi d’estar exempta del pagament de taxes de recollida d’escombraries.
Llegeix l’article sencer a Tornaveu, fent clic aquí.