26.06.2016 - 09:44
El ‘Brexit’ i la conversa Fernández Díaz-De Alfonso augmenten la pugna entre partits
BARCELONA, 26 (EUROPA PRESS)
Els catalans acudeixen aquest diumenge a les urnes per mesurar si aposten per un referèndum sobre el futur polític de Catalunya i ho fan després d’una recta final de campanya electoral convulsa per dos motius: el ‘Brexit’ i la filtració de les converses entre el ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz i el director de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso.
La candidatura que aspira tornar a guanyar aquestes eleccions a Catalunya és EnComúPodem, la confluència catalana d’Units Podem, que ha tornat a fer bandera de la seva aposta per un referèndum pactat amb l’Estat com a solució per desencallar la situació entre Catalunya i la resta d’Espanya.
Les dues formacions independentistes en competició, ERC i CDC, no tanquen la porta a aquest referèndum, però consideren que no existiran les majories suficients al Congrés per portar-lo a terme, per la qual cosa aposten per seguir avançat cap a la independència al marge del que faci el pròxim Govern.
Un tercer pol són els tres partits que rebutgen el referèndum d’independència –PSC, C’s i PP–, tot i que les seves receptes per a Catalunya són diferents i van des d’una reforma constitucional de llarg abast –socialistes–, al “reformisme i la regeneració” –C’s–, i una millora del finançament –populars–.
La primera fase de la campanya va transcórrer sense gaires sobresalts fins que es van donar a conèixer unes converses polèmiques entre Fernández Díaz i De Alfonso en les que, entre d’altres qüestions, parlaven de buscar casos de corrupció a ERC i CDC per desactivar el procés sobiranista.
La reacció a aquest assumpte, que va destapar el diari ‘Público’, és el que més consens ha generat entre els partits catalans: tots menys el PP han demanat la dimissió dels dos càrrecs, i alguns com ERC i EnComúPodem, han arribat a reclamar també la dimissió del president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy.
A més, ERC, CDC i EnComúPodem han centrat els seus últims missatges a utilitzar aquest cas per captar votants: s’erigeixen com el principal antídot perquè no es puguin repetir episodis com el del ministre i el director, que veuen com una “conspiració”.
Fernández Díaz s’ha negat a dimitir, s’ha considerat com a “víctima” d’una gravació il·legal, i ha rebut el suport unànime del PP català i també de Mariano Rajoy, malgrat que la polèmica s’ha estès a la campanya electoral a tot Espanya.
RETRETS ENCREUATS
Els partits també han utilitzat el ‘Brexit’ per llançar-se retrets encreuats: el PSC ha criticat “punts de connexió” entre el discurs independentista i els britànics que han apostat per sortir de la UE, mentre que el PP ha assegurat que una Espanya governada per Units Podem també deixaria la Unió.
Els sobiranistes ERC i CDC han lamentat el resultat de la consulta, tot i que han coincidit a destacar la reiterada aposta del Regne Unit per fer referèndums –el 2014 sobre la independència d’Escòcia i ara sobre aquesta qüestió– mentre critiquen que PP, PSOE i C’s, segueixen negant-se a celebrar un a Catalunya.
Des d’EnComúPodem han alertat que el PSOE utilitzarà el ‘Brexit’ per negociar una gran coalició al·legant la falta d’estabilitat que ha generat el resultat, mentre que C’s ha carregat contra Rajoy per presentar les conseqüències de la decisió dels britànics com “si no fos important”.
Després de les eleccions d’aquest 26J s’obrirà un intens estiu polític a Catalunya: segons el resultat, els partits sobiranistes podrien jugar un paper destacat a l’hora de possibles pactes de Govern, i a més el president català, Carles Puigdemont, haurà de preparar la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà al setembre per donar un impuls al procés sobiranista.