19.06.2016 - 16:22
BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)
El PSOE s’ha compromès a impulsar una llei de pluralitat lingüística si està en el nou Govern que sorgeixi després de les eleccions generals del 26 de juny, una iniciativa pionera que inclou, entre d’altres mesures, “afavorir” l’estudi de les llengües cooficials a les escoles espanyoles.
D’aquesta manera, a totes les comunitats autònomes s’oferirà als alumnes, “especialment d’etapes ordinàries del sistema educatiu”, la possibilitat d’aprendre català, euskera i gallec a través d’assignatures optatives, ha explicat el candidat del PSC al Senat, Carles Martí.
“El plurilingüisme és un patrimoni de tots i no ha de ser percebut com un problema, sinó al contrari, com una oportunitat”, per la qual cosa el PSOE s’ha proposat desplegar l’article 3.3 de la Constitució, que fa referència al fet que els poders públics han de vetllar per la pluralitat lingüística.
En matèria d’ensenyament volen incorporar en els plans d’estudi els temes necessaris perquè els alumnes de tota l’ensenyança obligatòria coneguin la realitat plurilingüe del país i afavorir que les universitats espanyoles ofereixin titulacions en totes les llengües.
La nova normativa que proposen els socialistes també indica que els ciutadans tindran dret a ser atesos presencial o telefònicament en qualsevol de les llengües cooficials pel personal de l’Administració General de l’Estat.
També podran usar-les en judicis, iniciatives legislatives populars (ILP) i documentació identificativa com el DNI, el passaport i el carnet de conduir, sempre acompanyada del castellà, com actualment ja passa a Catalunya, per exemple.
A més, es regularà el foment de les llengües cooficials en la funció pública i es fomentaran a l’exterior a través d’organismes com l’Instituto Cervantes, i es tindrà en compte el seu coneixement en el procés d’obtenció de l’arrelament per a immigrants.
La proposta del PSOE té un apartat específic relatiu a la Casa Reial: els ciutadans podran dirigir-se a ella en castellà i les llengües cooficials, que també hauran d’usar en informacions institucionals, comunicats i altres vies.
La iniciativa és fruit de la feina al senat dels partits que formaven l’Entesa i beu d’un manifest rubricat per 270 intel·lectuals i experts: “Impulsarem aquesta llei àmpliament reconeguda i demandada i perfectament constitucional”.