25.06.2016 - 12:20
Rebutja la idea del “vot inútil” a C’s afirmant que el que no serveix de res és votar Rajoy, Sánchez i Iglesias, que no es posen d’acord entre ells
MADRID, 25 (EUROPA PRESS)
Ciutadans intentarà mantenir a les eleccions generals d’aquest diumenge l’espai electoral que va aconseguir ocupar en els comicis de desembre, objectiu pel qual el seu candidat a La Moncloa, Albert Rivera, ha treballat durant tota la campanya electoral intentant fer-se un forat en un escenari polaritzat i centrant els seus atacs en el PP i en Units Podem.
El començament de la campanya va estar marcat pel viatge que Rivera havia fet poc abans a Veneçuela i que li va servir per prevenir contra la implantació a Espanya d’un model polític inspirat en el Chavisme, una possibilitat que veu factible en el cas que Units Podem arribi al poder.
La idea en la qual s’ha insistit és que la coalició de Podem i Izquierda Unida advoca per un canvi a Espanya, però un “canvi a pitjor”, per no proposar als espanyols verdaderes solucions sinó receptes “populistes”.
Front a això, el partit taronja diu oferir un “canvi a millor”, proposant reformar “el que no funciona” però sense destruir l’economia de mercat, l’Estat del benestar, la unió dels espanyols i el compromís amb Europa.
CONTRA L’IMMOBILISME DE RAJOY I EL POPULISME DE PODEM
En paral·lel, Rivera ha censurat l'”immobilisme” de l’executiu de Mariano Rajoy, al qual retreu no haver emprès les reformes que necessita el país malgrat que podria haver-ho fet perquè ha governat amb majoria absoluta.
A més, ha advertit que aquesta inacció i el “conformisme” de Rajoy han impedit acabar amb problemes com la corrupció, l’atur o la desigualtat, que són, segons la seva opinió, les causes que donen ales al “populisme”.
El candidat de Ciutadans a la presidència del Govern espanyol s’ha estat referint al PP i a Podem com “els extrems”, i els equipara quan diu que els dos són uns “venfums” que fan promeses impossibles de complir en comptes de dir als ciutadans la veritat i intentar quadrar els comptes “com fa C’s”.
LA “PINÇA” DE PP I PODEM
També els ha acusat d’intentar generar bàndols a la societat espanyola. Segons la seva opinió, el partit de Pablo Iglesias fomenta el vot de la venjança; i el PP, el vot de la por de Podem.
Ciutadans considera que aquestes dues formacions es retroalimenten, i Rivera ha arribat a denunciar l’existència d’una “pinça” entre tots dos, a la qual el candidat va al·ludir després del debat a quatre del 13 de juny.
Aquesta estratègia consisteix, segons C’s, que el PP ignora Podem per fer-lo créixer electoralment i generar por en els votants, mentre que Podem afavoreix que el PP segueixi en el poder perquè creixi el malestar social i així guanyar les pròximes eleccions.
Mentrestant, Ciutadans ha advertit que la coalició d’esquerres ha seguit la tàctica de “disfressar-se de socialdemòcrata” per convèncer votants menys escorats a l’esquerra i treure vots al PSOE.
Amb tot, el candidat de C’s diu confiar que “la il·lusió i les ganes de canviar les coses” venceran la venjança i la por el 26-J, tot i que per a aconseguir-ho ha avisat els electors “moderats” –menys mobilitzats que altres votants– que no poden quedar-se a casa.
PACTAR AMB EL PP I AMB EL PSOE
Tant el PP com el PSOE, “la vella política”, Rivera els ha vinculat amb la corrupció, el clientelisme i la incapacitat de renovar-se i de fer reformes en el sistema polític, la Justícia o l’Administració Pública. Assegura que si Ciutadans no els obliga, aquests partits no canviaran res.
Per això Ciutadans aspira a ser “decisiu” després d’aquests comicis, per intentar pactar amb el PP, amb el PSOE o amb tots dos i fins i tot entrar al Govern, però sempre a canvi d’un compromís amb la regeneració política i les reformes econòmiques i socials. I per no perdre temps, els ha instat a obrir una taula de negociació a tres des del 27 de juny.
Havent deixat clara la seva disposició a negociar amb el PP, diuen no entendre les dures crítiques d’aquest partit a Ciutadans. Tot i això, aquestes se centren sobretot en el rebuig de la formació taronja que Rajoy segueixi sent president. Tot i que al principi va ser més tebi, finalment Rivera va descartar fins i tot abstenir-se per permetre la seva investidura.
PACTE ANTIBUTAQUES I RAJOY FORA
Per a Ciutadans, Rajoy i el seu Executiu estan “sota la sospita de la corrupció”, i creu que el que Espanya necessita és un president i un govern que no siguin “objecte de xantatges” pels corruptes, sinó que tinguin “les mans lliures i netes” per prendre les mesures que necessita el país.
Ja abans de començar la campanya electoral, Rivera va proposar un “pacte antibutaques” a Mariano Rajoy, a Pedro Sánchez i a Pablo Iglesias: que l’aspiració dels diferents candidats –inclòs ell mateix– a ocupar la presidència o la Vicepresidència del Govern no es converteixi en un obstacle per a la formació d’un govern.
Un altre front en el qual ha lluitat Ciutadans durant aquesta campanya, especialment al final, ha estat la batalla pel vot útil, que el PP s’ha intentat atribuir argumentant que el funcionament de la llei electoral fa que molts vots a C’s no es tradueixin després en escons.
La rèplica de Rivera ha estat que el vot útil és “el que serveix per canviar les coses”, i que allò “inútil” és votar líders polítics “incapaços d’arribar a acords entre ells “, com Rajoy, Sánchez i Iglesias.
En la recta final de la campanya, l’aspirant de C’s a La Moncloa no s’ha cansat de demanar “una empenta més” als electors, explicant-los que si el seu partit puja d’un 14% dels vots a un 15%, podria passar de 40 escons al Congrés a 50.
EL PSOE, EL MENYS CRITICAT
El partit que menys crítiques ha rebut per part de Ciutadans és el PSOE, al qual ha retret sobretot el seu suport a Podem en ajuntaments com els de Madrid, València o Barcelona. Per evitar que això es repeteixi a nivell nacional, Rivera ha demanat una i altra vegada a Sánchez que aclareixi si escollirà aquest camí o si triarà la via “constitucionalista” pactant amb C’s i el PP.
En aquesta campanya, Ciutadans ha apostat per estar més al carrer i per un contacte més directe amb la gent. Això li va valer algun problema, com quan un independentista va intentar boicotejar un míting de Rivera a Barcelona, però també li va donar més visibilitat, per exemple quan el candidat va veure el partit de l’Eurocopa entre Espanya i Turquia en una pantalla gegant a la capital catalana.
D’altra banda, hi ha fets externs a la campanya que podrien tenir un impacte en el resultat electoral, i un d’ells és la decisió dels britànics de sortir de la Unió Europea.
Tot i que no és clar com pot afectar a cada partit, Rivera ha establert paral·lelismes entre el Regne Unit, Europa i Espanya, culpant els conservadors de no haver avançat en el projecte comú europeu i els “populismes” de voler destruir-lo.
Però potser el fet que més pot influir en els resultats de Ciutadans és l’acusació del director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, que ha dit que Rivera li va demanar “alguna cosa” a canvi de donar-li el seu suport, sense precisar més. Tot i que el líder de C’s ho ha negat, aquesta informació podria acabar entelant la seva candidatura.