22.07.2021 - 08:21
|
Actualització: 22.07.2021 - 08:22
Més de 250 persones lligades al món de l’art han signat el manifest ‘MACBA per venir’ contra els recents acomiadaments de la conservadora en cap, Tanya Barson, i el cap de programes, Pablo Martínez, i els canvis organitzatius al MACBA. Al text consideren que els canvis al museu evidencien “el problema de la governança de les institucions culturals”. Han lamentat que ha estat “un procés unilateral, jeràrquic i opac sense tenir en compte les treballadores del museu”. En aquest context, aposten per “aturar el canvi d’organigrama” i han reclamat revocar el canvi dels estatuts del 2015 de manera que el càrrec del gerent se situï de nou jeràrquicament sota la direcció.
Elvira Dyangani Ose, nova directora del Museu d’Art Contemporani de Barcelona
Al manifest assenyalen que el 16 de juliol la conservadora en cap, Tanya Barson, i el cap de programes, Pablo Martínez, van ser destituïts mitjançant “un burofax enviat per la gerència del museu amb notícia d’acomiadament de 48 hores, en els quals se’ls comunica que els seus llocs de treball, guanyats sota concurs públic, deixen d’existir a causa de la implantació d’un nou organigrama”. Han lamentat que ha estat “un procés unilateral, jeràrquic i opac sense tenir en compte les treballadores del museu”.
Consideren que la implantació d’un nou organigrama, així com l’acomiadament i supressió de dos llocs de treball claus com la direcció de programes i la conservadora en cap “s’han fet efectius en períodes d’excepció i sense direcció del museu: entre l’absència de la direcció sortint, Ferran Barenblit, i la incorporació d’Elvira Dyangani, prevista l’1 de setembre de 2021″.
Han recorda també que durant el període de trànsit sense direcció del 2015 “es va procedir a una actualització dels estatuts del museu, impulsats per l’anterior gerència, amb el fi d’adequar l’entitat a les últimes modificacions legals i adscriure el museu l’Ajuntament, que passa a ser l’administració dominant”. Han apuntat que aquest canvi introduirà també “una sèrie de modificacions en el càrrec del gerent que deixa d’estar jeràrquicament sota el de direcció”.
Els signants del manifest es pregunten “quina és la garantia d’una convocatòria d’un concurs públic, i l’avaluació d’un projecte per part d’un jurat professional i independent, si les administracions no poden garantir les eines organitzatives i de decisió per portar a terme aquest projecte, a la vegada que possibiliten que la gerència pugui implantar una nova organització de manera unilateral”. Segons el document, això suposa “una aposta per models des dels quals la gestió gerencial se supedita a una direcció d’un museu públic, habitat, divers, integrador, proper, accessible, transformador i transcendent”.
Els signants aposten per “aturar el canvi d’organigrama” aprovat en el consell general del 15 de juliol del 2021, “donant possibilitat a la nova direcció de conèixer a l’equip, i poder pensar de manera dialògica l’organigrama que millor respongui al projecte guanyat per concurs públic”. També han reclamat revocar el canvi dels estatuts del 2015 de manera que el càrrec del gerent se situï de nou jeràrquicament sota la direcció, per tal de vetllar per un treball conjunt i en diàleg entre direcció i gestió.
Signants
Abans de les deu de la nit han signat el manifest més de 250 persones, entre les quals hi ha curadors com Cuauhtemoc Medina Gonzélez, Maria Inés Rodriguez, Moritz Küng, Carolina Grau, Ignasi Aballí; l’arquitecta Olga Subirós, l’antropologa Yayo Herrero, la subdirectora del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, Mabel Tapia, i la filosofa Marina Garcés. També el signen els artistes Dora Garcia, Antoni Abad, Francesc Ruiz, Melanie Smith i Daniel García Andújar, així com Iñaki García, de l’Associació Cultural el Raval-El Lokal.
Marina Garcés i Yayo Herrero
La filosofa Marina Garcés i l’antropòloga i educadora social Yayo Herrero van anunciar ahir la seva decisió d’abandonar el MACBA com a protesta per l’acomiadament de Tanya Barson i Pablo Martínez. Ocupaven el càrrec de directors acadèmics del Programa d’Estudis Independents juntament amb Pablo Martínez.
Canvi d’organigrama
El manifest fa referència al canvi d’organigrama del MACBA. El museu va que, entre altres canvis organitzatius, es crea una nova Direcció d’Educació i Mediació, que depèn de direcció, que inclou els departaments d’Educació, Mediació, Responsabilitat Social i Accessibilitat, i Gestió de Públics. També es potencia una Direcció de Conservació i Recerca, que inclou els departaments de Programes, Exposicions, Col·lecció, Publicacions, Centre de Documentació, que també depenen de la directora.