25 d’Abril a mig gas: el nacionalisme demana més valentia al Botànic

  • La pandèmia impedeix actes multitudinaris, però entitats i organitzacions intenten no perdre la partida de les reivindicacions

VilaWeb
Manifestació del 25 d'Abril a València l'any 2019, l'última abans de la pandèmia (fotografia: Prats i Camps).

Redacció

24.04.2021 - 21:50
Actualització: 25.04.2021 - 13:59

Tres-cents catorze anys després de la derrota del bàndol austriacista a mans de les tropes borbòniques, el mal no ve d’Almansa sinó d’un virus que manté mig món en una situació d’abaltiment i semilatència. I així és com el País Valencià s’enfronta avui a la celebració de la diada del 25 d’Abril. Per segon any consecutiu, els carrers no seran de les pancartes, les muixerangues i les estelades, i les reivindicacions es faran amb sordina.

Com que oficialment és el Dia de les Corts Valencianes, el president Enric Morera ha dedicat el seu discurs a l’acte institucional, en presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, i més autoritats, a lloar la manera com el País Valencià ha afrontat la crisi de la covid i ha demanat de canviar l’estructura de l’estat espanyol i el nou model de fiançament.

ACPV demana a Ximo Puig un pas endavant pel valencià i la igualtat

Deixant de banda aquesta institucionalitat, el 25 d’Abril és, des de la transició, el dia de les grans manifestacions nacionalistes. Acció Cultural del País Valencià, que ha estat tradicionalment el motor d’aquestes mobilitzacions, enguany ha optat per la prudència davant la pandèmia.

L’any passat el confinament va obligar a adoptar un format del tot virtual. Avui, ja a l’inici d’una certa relaxació de les mesures, l’entitat ha convertit la gran manifestació en vint actes repartits per les comarques valencianes per a llegir el manifest en què es demanarà al Botànic, concretament al president Puig, que vaja més enllà en qüestions relacionades amb la llengua i la cultura. Demandes històriques com ara la reciprocitat entre les televisions del domini lingüístic i la integració plena a l’Institut Ramon Llull són considerades palanques per a configurar nacionalment el País Valencià que el govern del Botànic no ha posat en marxa en una legislatura i mitja.

Al migdia, s’ha llegit el manifest a vint-i-una comarques en actes compartits amb les entitats, moviments i organitzacions instal·lats a cada indret del territori perquè tinguen veu i protagonisme. Del text en destaca la demanda de “ple autogovern del poble valencià” i l’objectiu d’assolir una “política autocentrada”. Així mateix, aixeca el to contra el govern de la Generalitat i els diu que “ja n’hi ha prou”: “Una legislatura i mitja és temps més que suficient perquè el govern valencià i el seu president complisquen la promesa de posar a la censura de TV3 al País Valencià imposada pel PP. És hora, doncs, de reclamar el valor de la paraula en política, el valor de la credibilitat en temps de descrèdits merescuts.”

Concert d’Andreu Valor i homenatge als que no hi són

Andreu Valor protagonitzarà aquesta vesprada el concert amb què Acció Cultural solia acabar les manifestacions. En aquest cas serà al Teatre de la Unió Musical de Llíria. El cantautor de Cocentaina presentarà el disc Insurrecte. L’acompanyaran Mireia Vives i Maria Faubel i uns quants membres del Cor de l’Eliana.

Aquest acte, que començarà a les 17.30, servirà també per a retre homenatge a tres persones que han faltat aquest any i que han tingut un paper molt important com a activistes o com a treballadors d’Acció Cultural. Es tracta d’Enric Tàrrega, el gran activista i mobilitzador incansable; Tina Soler, ànima i motor dels Premis Octubre –“el somriure dels Octubre”, li deien a la casa– i Agustí Agulló, el promotor del casal Jaume I d’Elx, entre moltes més activitats i lluites pel país.

Com que la cabuda del teatre és limitada per motius sanitaris, Acció Cultural retransmetrà el concert en línia i en directe a YouTube i a Facebook. Com ja va passar l’any passat, han habilitat un compte corrent per a tothom que hi vulga fer una aportació econòmica.

Altres mobilitzacions

Un sector de l’esquerra independentista que habitualment participava en la manifestació organitzada per Acció Cultural sí que va convocar ahir de vesprada actes a València. Són Arran, la CUP, els sindicats COS i SEPC i Endavant, entre més. Precisament Endavant ha fixat la data del 25 d’Abril per a denunciar que el Botànic no és útil per a millorar la vida dels ciutadans. Han publicat un opuscle on teoritzen sobre aquestes mancances. Qüestionen el sistema autonòmic i posen l’anomenada via valenciana davant l’espill de l’autodeterminació dels Països Catalans.

Esquerra Republicana del País Valencià veu com passa el temps i ja fa sis anys que governa el Botànic i no s’han produït els canvis que s’esperaven. Ahir de vesprada va organitzar un acte als Jardins dels Vivers amb la presència del diputat a Madrid, Gabriel Rufián.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor