Els Dimonis de Massalfassar: 25 anys de foc i cultura popular

  • La Colla de Dimonis de Massalfassar celebra el seu vint-i-cinqué aniversari amb el Gran Correfoc de Sant Joan

VilaWeb
Redacció
25.06.2016 - 02:00

La Colla de Dimonis de Massalfassar celebra els vint-i-cinc anys  de la seva fundació. per aquest motiu, ha organitzat per avui dissabte, 25 de juny, el Gran Correfoc de Sant Joan amb tot el seu bestiari: la gàbia de Llucifer, la diablesa, lo Rat Penat, la Bicicleta de Foc, el Bou Embolat, l’Arpella de la marjal, les dues Serps (Na Miquela i Sangonereta), el Drac Ovidi i la gegantesca tartaruga que, excepcionalment, eixirà al carrer amb motiu de l’aniversari.

A més, el correfoc comptarà també amb la participació de la Colla de Dimoniets i Dimonietes de Massalfassar, els Dolçainers de Massalfassar i els Diables de Montornès del Vallès, una colla procedent del Principat de Catalunya amb la qual els Dimonis de Massalfassar mantenen un vincle ben estret des de ben bé el moment de la seua fundació.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Serp
Gàbia
Ceptror

Mox i Urbàlia Rurana

En acabar el correfoc la festa continuarà amb dues formes complementàries d’acostar-se a la tradició musical valenciana. Primer serà el torn d’Urbàlia Rurana, històrica formació peonera en la introducció del ball folk a terres valencianes i autora del “Ball de dimonis de Massalfassar”, convertit ja en un clàssic del repertori dolçainer. Després actuaran els Mox amb la seua proposta que barreja els gèneres tradicionals amb el llenguatge del pop i del rock i que ja s’ha materialitzat en dos discos, Palifonies (2013) i Tuactes i rebomboris (2015), guardonat amb el Premi a Millor Disc de Rock en la passada edició dels Premis Ovidi.

Vint-i-cinc anys d’agitació cultural

En els seus vint-i-cinc anys d’existència, la Colla de Dimonis de Massalfassar, no només ha creat el seu propi model de correfoc —un espectacle que ha recorregut el llarg i ample de la geografia valenciana i que també s’ha pogut veure a Catalunya, Balears, Castella, Euskadi, Itàlia i Portugal— sinó que ha desplegat una intensa activitat d’agitació cultural en tots els àmbits, especialment en el de la música i en el de la cultura popular: és l’entitat organitzadora del Cant al Ras, va publicar la revista d’estudis comarcals La Roda del Temps, publica en l’actualitat —juntament a altres entitats— la prestigiosa revista Caramella, i a la seua seu, el Café l’Infern, organitza exposicions, presentacions de llibres, cicles de concerts, tertúlies, etc. Una activitat autofinançada per la pròpia Colla i sustentada pel voluntarisme desinteressat dels seus associats.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor