26.01.2016 - 20:00
|
Actualització: 27.01.2016 - 07:33
ACN València .-El jutjat d’instrucció número 18 de València, que instrueix el cas Imelsa, ha coordinat una operació contra una trama de corrupció que afecta diverses administracions publiques del País Valencià. Segons que ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, han detingut 24 persones, entre les quals l’ex-president de la Diputació de València i ex-batlle de Xàtiva, Alfonso Rus, dos ex-vice-presidents, un ex-secretari autonòmic i ex-diputat del PP valencià, una ex-regidora de l’Ajuntament de València i la secretària del grup municipal del PP a l’Ajuntament de València. Així mateix, també han estat detinguts 13 empresaris, dos arquitectes i un ex-treballador de l’Ajuntament de València (personal de confiança del grup municipal del PP). Els detinguts començaran a passar a disposició judicial ben aviat, segons el TSJ.
En total s’han fet 33 escorcolls, 14 en domicilis particulars i 19 en seus socials. Segons que informa el TSJ, s’han escorcollat domicilis particulars dels investigats, seus socials d’empreses (com ara l’empresa pública CIEGSA) i fundacions (entre les quals la Fundació Jaume II), la seu d’un equip de futbol (Club Esportiu Olímpic de Xàtiva, del qual Rus va ser president) i la seu del grup municipal del Partit Popular a València. 12 dels escorcolls han estat a la ciutat de València i 17 a municipis de la demarcació. A Alacant n’hi ha hagut a la capital, a Dénia i a Muro d’Alcoi. Així mateix, n’hi ha hagut un a Castelló de la Plana. L’operació s’ha dut a terme en col·laboració amb la delegació a València de la fiscalia especial contra la corrupció i el crim organitzat i amb la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil com a policia judicial. En la causa hi ha 29 encausats.
Detinguts i acusacions
A banda Alfonso Rus, ha estat arrestat l’ex-vice-president de la corporació provincial i ex-secretari autonòmic d’Educació Máximo Caturla; l’ex-vice-president de la Diputació i ex-batlle de Montcada Juan José Medina; l’ex-secretari autonòmic d’Esport i ex-diputat a les Corts Valencianes David Serra; l’ex-regidora de València María José Alcón; l’ex-gerent de la Fundació Jaume II El Just i ex-cap de gabinet del Consell Jurídic Consultiu Vicente Burgos; l’ex-batlle de Genovés Emilio Llopis; la secretària del grup municipal del PP a l’Ajuntament de València Carmen García Fuster; l’ex-cap de secció d’Avaluació i Planificació de la Diputació de València Salvador Deusa Ibanco. A més, també han estat arrestats 13 empresaris, dos arquitectes i un ex-treballador de l’Ajuntament de València, assessor del PP.
En la causa s’investiguen diversos delictes contra l’administració pública, com ara els de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn i emblanquiment de capitals. La investigació va començar a partir d’una denúncia interposada davant la fiscalia de València per una presumpta gestió irregular de l’empresa pública Imelsa, dependent de diputació, quan el director gerent era Marcos Benavent. Els integrants del presumpte entramat se servien dels seus llocs de responsabilitat en aquestes administracions o en empreses públiques vinculades i de la seva potestat en matèria de contractació per rebre comissions il·legals en canvi d’adjudicacions fraudulentes. Les diligències van permetre de descobrir que l’àmbit d’actuació de la trama corrupta era molt més extens que no es recollia en aquesta denúncia inicial. El treball de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, sota la direcció del fiscal del cas, va culminar en la presentació d’una querella que, per torn de repartiment, va recaure en el jutjat d’instrucció 18.
L’operació continua oberta i la causa és secreta.