El 2022 ha estat l’any més calorós registrat mai a Catalunya

  • Els quatre anys més càlids d'ençà que hi ha dades s'han registrat a partir del 2015

VilaWeb
ACN
03.01.2023 - 14:51
Actualització: 03.01.2023 - 20:16

El 2022 ha estat l’any més càlid registrat a Catalunya, segons que es reflecteix en el balanç que ha fet públic avui el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). La temperatura mitjana anual ha estat de rècord a gairebé tot arreu del Principat, fins i tot en observatoris –entre els quals l’Observatori Fabra de Barcelona i l’Observatori de l’Ebre– en què la sèrie històrica es remunta més de cent anys enrere.

La temperatura mitjana ha superat el llindar dels 18°C tant al litoral com al pre-litoral del terç sud del Principat, i ha arribat als 19°C a Barcelona. Tan sols els mesos de gener, març, abril i setembre van ser normals o freds en algunes zones. A més, ha estat un any sec, sobretot al litoral i pre-litoral central.

En aquest sentit, l’any presenta una anomalia positiva respecte de la mitjana climàtica 1961-1990 de més d’1,4°C al conjunt del Principat, i entre dos graus i tres en algunes zones. L’anomalia més alta correspon a l’Observatori Fabra de Barcelona, amb +3,4°C.

De fet, del maig al desembre tots els mesos han estat els més càlids de les sèries respectives en algun indret o altre de Catalunya, ja fos de manera general, com va passar al maig i a l’octubre, o de manera més aïllada, com va passar a l’agost i al setembre. L’octubre va destacar per ser generalitzadament un dels més càlids a Catalunya d’ençà que es disposa de registres, i el novembre va ser el més càlid a sectors del litoral i pre-litoral sud. El desembre també ha estat un dels més càlids de les darreres dècades a Catalunya.

Les sèries disponibles d’ençà de mitjans del segle XX constaten que el 2022 es posiciona com l’any més càlid de manera general a tot Catalunya. Els anys que ocupen la segona posició depenen de la zona, i són el 2020, el 2019, el 2018, el 2015, el 2014, el 2011, el 2006 i el 2003. Així, els quatre anys més càlids des que hi ha dades s’han registrat entre el 2015 i avui.

En gairebé en tots els casos, la temperatura mitjana anual del 2022 és molt superior al registre que ocupa la segona posició en el rànquing de la sèrie històrica, de més de mig grau o fins i tot més d’un. Això, segons que explica el Meteocat, evidencia que l’extrema calidesa del 2022 a Catalunya té un caràcter generalitzat, no pas local.

A l’Observatori de l’Ebre, amb una sèrie històrica de cent catorze anys, la temperatura mitjana anual del 2022 ha estat de 19,5°C, mentre que en els altres cinc anys més càlids ni tan sols va arribar als 19°C. A l’Observatori Fabra, amb una sèrie històrica de cent nou anys, la temperatura mitjana del 2022 se situa en els 18,1°C, mentre que els altres quatre anys es trobaven al voltant dels 16°C.

Un any sec

Més enllà de ser l’any més càlid registrat, el 2022 també ha estat un any sec de manera molt generalitzada, i el més sec dels cent nou anys d’història de l’Observatori Fabra, on s’han recollit només 307,7 mm.

Només a l’àrea del massís del Port, al Baix Ebre, i a les zones elevades de la Vall d’Aran es pot considerar l’any com a plujós, on s’hi han recollit els màxims de l’any a Catalunya amb més de 1.400 mm.

En general, hi ha hagut dèficit d’aigua a tot arreu i la precipitació del 2022 ha estat de manera molt general per sota del 90% respecte de la mitjana climàtica. Una gran franja del litoral i del pre-litoral, àrees del Pirineu, Pre-pirineu i la depressió central han quedat fins i tot per sota del 70%.

El dèficit d’aigua més gran, amb percentatges inferiors al 50%, ha estat al Barcelonès, el Garraf, el Penedès, el Vallès Oriental, punts d’Osona i a punts del litoral del Montsià i l’Alt Empordà.

Gairebé tots els mesos de l’any han estat secs, amb excepció del març, que va ser plujós a tot el Principat. Les zones que presenten més dèficit, amb totals anuals que no assoleixen ni tan sols un 50% del valor climàtic de referència, se situen a la zona Garraf-Alt Penedès, Baix Llobregat-Barcelonès, Osona-Vallès Oriental, i també als dos extrems del litoral, Portbou i l’Illa de Buda.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor