11.02.2022 - 20:31
1972 és Ferrol. Són els treballadors de la construcció naval lluitant per un conveni diferent del dels seus companys de San Fernando, a Cadis, en un antecedent clar de la defensa d’un marc gallec de relacions laborals que continua essent la raó de ser d’una part significativa del sindicalisme gallec. Són els assalariats convertits en classe obrera, lluitant contra el franquisme, enfrontant-se a les forces de l’ordre que tenien presa la ciutat, desafiant l’exèrcit –que no va dubtar a apuntar els vaguistes des dels vaixells– i fins i tot morint, com Amador Rey i Daniel Boira, assassinats per la policia el 10 de març mentre participaven en una manifestació massiva dissolta a trets.
1972 és Vigo. Són els milers d’operaris de la primera ciutat industrial de Galícia reclamant millores en les condicions laborals i paralitzant l’activitat als grans centres de treball, contra una dictadura que només va saber respondre-hi amb violència i amb tortura. Per a la història, els noms de torturadors com Manolo Ribera, Waldo López Mazaira o Alfredo Fernández Cañoto, desplaçat des de Ferrol per estomacar aquella bona gent que forçava la història. Per al futur, el seu exemple de lluita, l’experiència de noves formes d’organització i de lluita obrera i un cabal de dignitat que d’ençà d’aquell setembre negre va modelar per sempre el proletariat de Vigo.
1972 és Sant Jaume, Compostel·la. Són els estudiants que van aturar la universitat i protestaven pels carrers contra l’assassinat del seu company i alumne de Medicina Chema Fuentes el 4 de desembre. És una nova organització fundada una setmana abans, Estudiantes Revolucionarios Galegos (ERGA), els membres de la qual van encapçalar aquestes mobilitzacions. No va trigar a convertir-se en l’associació hegemònica del moviment estudiantil i en el viver de quadres per a les noves entitats sindicals, agràries i culturals que van omplir la Galícia de finals del franquisme i de la transició.
1972 és un any que va valer per molts, en la història de Galícia. Recordem-lo i aprenguem-ne.