04.11.2022 - 06:00
La Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana (CCEPC) impulsa la I Jornada de Patrimoni i comunitat, un espai que ha de servir de trobada i de reflexió sobre el patrimoni –material, immoble, immaterial, natural– en l’àmbit local. Entre els participants estaran Pepa Subirats, responsable del Museu de la Pauma; Vinyet Panyella, presidenta del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CONCA), i l’estudiós de la música i cultura popular valencià Josep Vicent Frechina.
Els estudis del patrimoni s’han centrat sobretot en aspectes de definició jurídica, en la delimitació de les múltiples formes de patrimoni o en els processos d’elaboració d’inventaris patrimonials. Ara aquestes jornades volen canviar el focus i posar l’accent en com la recerca sobre el patrimoni local pot contribuir a la creació de consciència identitària en la mateixa comunitat. Sota el títol ‘Conscienciació i identitat’, la proposta convida a debatre sobre la funció social que pot tenir el coneixement del patrimoni.
La jornada, que es farà a la seu de la Diputació de Tarragona, s’adreça a centres d’estudis, arxius, museus, universitats, gestors de patrimoni, centres d’interpretació, administracions i altres actors culturals, i volen crear xarxa cultural i complicitats.
Josep Vicent Frechina, president de la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià (FedinesPV), i director de la revista Caramella, serà l’encarregat d’inaugurar la trobada dissabte 19 al matí, amb la conferència sobre ‘Patrimoni local, conscienciació i identitat als territoris de parla catalana’.
El programa s’ha estructurat en dues parts. Primer hi haurà una taula d’experiències al voltant del Museu de la Pauma (Pepa Subirats), la pedra seca (Julio Monfort), Dansàneu (Rut Martínez) i el patrimoni vinculat a l’aigua a la Vall d’en Bass (Arnau Brosa). Seguirà una taula rodona amb Ignasi Aldomà, de la Universitat de Lleida; Vinyet Panyella, presidenta del CONCA, i Cristina Rita, de l’Institut Menorquí d’Estudis, moderada per Andreu Ginés, de FedinesPV. La jornada es completarà amb un dinar i una visita al Museu d’Art Modern de Tarragona.
Les inscripcions són gratuïtes i es poden fer fins al 16 de novembre en aquest enllaç.