1. Muntanyes de Llibertat

  • Distància: 62 km
    Durada: 4 dies
    Dificultat: Alta
    Desnivell positiu: 4.500 m
    Comarques: Pallars Sobirà i Arieja (Occitània)
    Trajecte recomanat

Aquesta ruta és un homenatge a tots els qui van travessar els passos fronterers del parc natural de l’Alt Pirineu, al Pallars Sobirà, a la recerca d’una vida millor. I no solament fugint de la guerra del 1936-1939. També feren aquest recorregut, més tard, i en sentit contrari, jueus que s’allunyaven de la barbàrie nazi i el control del règim de Vichy.

És una ruta circular, té seixanta quilòmetres i es divideix en quatre etapes de 7 a 9 hores (vegeu-ne el perfil). Enllaça els quatre refugis: el càmping Bordes de Graus, el refugi de Certascan, le Presbytère (la rectoria, a Aulús) i l’Escolan (a Bidous). El recorregut es pot fer per etapes separades, sense necessitat de fer reserva als refugis, o mitjançant una central amb què hom pot reservar l’allotjament a tots els refugis i obtenir una targeta de pas.

(Fotografia: Ramon Oromí)

2. Penyagolosa

  • Distància: 9 km
    Durada: 3 hores
    Dificultat: fàcil
    Altitud: 1.813 m
    Desnivell positiu: 539 m
    Comarca: Alcalatén
    Trajecte recomanat

És el segon pic més alt del País Valencià, al parc natural del Penyagolosa. La ruta és assequible a tots els públics: dura poc més de tres hores i té un desnivell positiu que no arriba a sis-cents metres. Arrenca al santuari de Sant Joan de Penyagolosa (segle XIV). La ruta passa pel barranc de la Pegunta, un bosc de pins i poc després ja s’arriba al cim, amb unes vistes espectaculars de tot el parc.

El Penyagolosa és una micro-reserva de flora, un bosc de pi roig i pinassa on abunden teixos, aurons i altres espècies.

3. Canigó

  • Distància: 10 km
    Durada: 5 h
    Dificultat: moderada
    Altitud: 2.784 m
    Desnivell positiu: 800 m
    Comarques: Conflent i Vallespir
    Trajecte recomanat

No és la muntanya més alta del país, però sí la més simbòlica. Al cim, s’hi encén la Flama del Canigó el 23 de juny a la matinada. I durant aquell dia, la vigília de Sant Joan, es reparteix per tots els Països Catalans.

La ruta comença al refugi de Cortalets, a 2.150 metres. Inclou el pas per la famosa xemeneia Durier, que requereix una grimpada molt assequible, i el bloc del Gendarme, que supervisa el pas de tots els muntanyencs. El cim és coronat per l’emblemàtica creu de ferro i una taula orientativa amb uns versos de Jacint Verdaguer i també de Lluís Llach. Si fa un dia clar, les vistes de Catalunya a banda i banda del Pirineu us quedaran gravades.

4. Carros de Foc

  • Distància: 55 km
    Durada: entre 5 dies i 7
    Dificultat: alta
    Desnivell positiu: 4.200 m
    Comarques: Pallars Sobirà, Vall d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Jussà
    Trajecte recomanat

La Carros de Foc és una de les travesses més emblemàtiques de Catalunya. És circular i uneix els nou refugis de muntanya que hi ha dins el parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. S’hi encreuen quatre comarques i la ruta es pot adaptar a les necessitats de cadascú.

Les distàncies entre els refugis oscil·len entre dues hores i cinc, de manera que no cal fer nit en tots per completar la travessa. Les reserves als refugis es poden fer en aquesta web. Es passa per llocs emblemàtics, com ara el coll de Contraix, l’estany de Sant Maurici i el circ de Colomers.

Foto: Pep Llusà

5. Ruta de la Pedra en Sec 

  • Distància: 138 km
    Durada: 8 dies
    Dificultat: alta
    Desnivell positiu: 5.800 m
    Localització: Mallorca
    Trajecte recomanat 

Aquesta travessa recorre de cap a cap la serra de Tramuntana de Mallorca, avui declarada Patrimoni Mundial per la UNESCO en la categoria de paisatge cultural. Comença al port d’Andratx i s’acaba a Pollença, amb gairebé 140 quilòmetres.

L’itinerari voreja ara i adés la costa i també els cims més elevats de la serralada: el punt més alt del recorregut és el coll de les Cases de la Neu, de poc més de 1.200 metres d’altitud.

La ruta pren el nom de la tècnica mil·lenària de col·locar una pedra vora l’altra sense ciment ni argamassa. Alguns trams encara són rehabilitats, però el recorregut no té pèrdua. Completar-lo demana un mínim de vuit etapes, que es poden fer separades si no tenim tants dies seguits.

6. Serra d’Aitana

  • Distància: 11 km
    Durada: 5 h
    Dificultat: moderada
    Altitud: 1.558 m
    Desnivell positiu: 600 m
    Comarca: Marina Baixa
    Trajecte recomanat 

En aquesta ruta per la serra d’Aitana ens enfilem al cim del mateix nom des de l’àrea recreativa de la Font del Partagat, on hom pot trobar una de les poques representacions actuals del bosc d’obaga de la muntanya mitjana alcoiano-diànica, amb freixes de flor, roures, teixos i aurons.

La primera part de la pista forestal recorre uns bancals d’ametllers que ens permeten de contemplar la silueta de tot el massís. La ruta passa per la font de Forata i el passet de la Rabosa, on caldrà fer una petita grimpada i superar un pas estret. Finalment, s’arriba al cim, on es pot albirar amb facilitat tota la badia d’Alacant i el cap d’Horta. La tornada es fa pel coll de Tagarina.

7. Pass’Aran

  • Distància: 71 km
    Durada: 5 dies
    Dificultat: alta
    Desnivell positiu: 5.800 m
    Comarques: Vall d’Aran i Arieja
    Trajecte recomanat 

Pass’Aran és un trajecte per la Vall d’Aran i l’Arieja. Recorre passos fronterers travessant prats d’estètica alpina, boscs frondosos i llacs a més de dos mil metres.

Comença i acaba al santuari de Montgarri, a una hora caminant del pla de Beret. Les reserves per a tot el recorregut es poden fer a la seva web. També es fa nit al refugi d’Estanhous, la Casa de Valièr, el refugi Eyle i Araing.

8. Estanys de Tristaina

  • Distància: 4,4 km
    Durada: 3 h
    Dificultat: baixa
    Desnivell positiu: 220 m
    Localització: Andorra
    Trajecte recomanat 

La ruta completa dels estanys de Tristaina és un traçat circular de poc més de quatre quilòmetres que es pot enllestir en unes tres hores. El circuit consta d’un seguit de pujades i baixades que passen per tres llacs naturals amb noms poc perdedors: el Primer, el del Mig i el de Més Amunt. Aquest últim és situat a 2.330 metres.

L’itinerari arrenca a l’aparcament de la zona de serveis de la Coma, de l’estació d’esquí d’Ordino Arcalís. Si volem ampliar la ruta, quan som a l’últim llac podem fer el pic de Tristaina. Això allargarà l’itinerari gairebé dues hores més.

9. Els ponts penjants de Xulella

  • Distància: 14 km
    Durada: 6 h
    Dificultat: moderada
    Desnivell positiu: 638 m
    Comarca: Serrans
    Trajecte recomanat 

Aquesta ruta, també anomenada “ruta dels pantaners de Xulella”, és a la rodalia d’aquesta vila. El gran atractiu de l’itinerari és el pas per uns quants ponts penjants disposats al canó del riu Túria, conegut també com les gorges del riu Túria. Aquest congost té unes parets verticals sorprenents de més de vuitanta metres d’alçària.

Acabada la ruta, paga la pena de visitar Xulella, un municipi pintoresc, de cases blanques i custodiat per un antic castell.

10. Camí de Cavalls

  • Distància: 185 km
    Durada: 10 dies, aproximadament
    Dificultat: moderada
    Desnivell positiu: 2.140 m
    Localització: Menorca
    Trajecte recomanat 

El Camí de Cavalls, a Menorca, és la ruta més llarga de totes les que proposem. Té una llargada de 185 km, distribuïda en vint etapes, que es poden fer seguides, com una travessa, o bé separades i adaptades a les nostres necessitats (vegeu-les separades).

Les etapes són poc exigents, perquè, com que transcorren en una illa, tenen un desnivell positiu baix. Les distàncies diàries oscil·len entre sis quilòmetres i catorze. El Camí de Cavalls és un itinerari ancestral que va néixer amb finalitats militars i que, després d’anys de reivindicacions ciutadanes i la implicació de les administracions insulars, va ser reobert perquè tothom en pogués tornar a fer ús. També es pot fer amb bicicleta.

Camí de Cavalls (Fotografia: Prats i Camps)

11. Cavalls del Vent

  • Distància: 84 km
    Durada: entre 3 dies i 5
    Dificultat: moderada
    Desnivell positiu: 5.010 m
    Comarques: Berguedà i Cerdanya
    Trajecte recomanat

La Cavalls del Vent és una travessa circular pel parc natural del Cadí-Moixeró, un clàssic del senderisme català que enllaça vuit refugis del parc. Va adquirir molta popularitat a partir del 2009, quan es va organitzar per primera vegada una cursa de muntanya amb aquest nom. Amb el pas dels anys, la competició, que ara es diu Ultra Pirineu, ha esdevingut una de les curses més importants del calendari.

La travessa comença a la falda del Pedraforca, al refugi Lluís Estasen, el mateix lloc on acabarem al cap d’uns quants dies. Segons el ritme que vulguem, la ruta total pot durar tres dies, quatre o cinc.

12. Pica d’Estats

  • Distància: 18 km
    Durada: 9 h
    Dificultat: alta
    Altitud: 3.143 m
    Desnivell positiu: 1.613 m
    Comarca: Pallars Sobirà
    Trajecte recomanat

És un dels cims més emblemàtics del país, el més alt de Catalunya. La ruta clàssica comença a l’aparcament de la Molinasssa. Tanmateix, si volem fer-la en dos dies, podem fer nit més amunt, al refugi de Vallferrera, o als estanys de Sotllo i d’Estats, on és permesa l’acampada. Són dos punts emblemàtics de la ruta abans d’enfilar la mítica tartera que ens conduirà fins al port de Sotllo, des d’on podrem veure tota l’Arieja. El cim és coronat per una gran creu de ferro que marca el punt més alt del massís del Montcalm.

Si ens resten forces podem assolir fàcilment els pics laterals, el Verdaguer i el Gabarró, i completar una ruta amb tres cims.

13. Els Tres Cims del Montseny (Matagalls, Turó de l’Home i les Agudes)

  • Distància: 27 km
    Durada: 9 h
    Dificultat: alta
    Altitud: 1.712 m
    Desnivell positiu: 1.682 m
    Comarques: Osona, Selva i Vallès Oriental
    Trajecte recomanat

La ruta dels Tres Cims, en què es coronen els tres pics del Montseny que superen els 1.700 metres, és la travessa reina d’aquest massís. Tot i no ser d’alta muntanya, la distància i el desnivell converteixen els Tres Cims en un exercici de gran exigència física. Així mateix, l’itinerari té variants que encara el poden fer més dificultós, com ara pujar les Agudes per les grimpades dels Castellets.

Durant la travessa, podem contemplar –a més de frondoses fagedes, prats, tarteres i rierols– grans vistes del Pirineu, la Plana de Vic, Montserrat, el litoral del golf de Roses estant fins a Barcelona i, en dies clars, el perfil de Mallorca.

14. La Talaia

  • Distància: 6 km
    Durada: 1.30 h
    Dificultat: baixa
    Altitud: 475 m
    Desnivell positiu: 270 m
    Comarca: Eivissa
    Trajecte recomanat

Eivissa és una illa de turons coberts per pinedes verdoses. La Talaia, situada al municipi de Sant Josep, és la gran “muntanya” eivissenca. Aquesta ruta, de dificultat molt baixa, comença davant l’església del poble, tota blanca i imponent (un bon recer contra la calor a l’estiu), i escala a poc a poc per les faldes de la Talaia.

El camí, sempre dins el bosc, s’aclareix a la part final. Dalt el cim hi ha unes vistes meravelloses del litoral eivissenc, Formentera, la badia de Sant Antoni de Portmany i, en dies molt clars, la costa del País Valencià. És molt recomanable de pujar-hi poc abans de la posta de sol.

15. Estels del Sud

  • Distància: 106 km
    Durada: 5 dies
    Dificultat: moderada
    Desnivell positiu: 5.300 m
    Comarques: Matarranya, Terra Alta, Montsià, Baix Maestrat i Baix Ebre
    Trajecte recomanat 

L’Estels del Sud és una travessa pel parc natural dels Ports, en què s’uneixen cinc refugis. Discorre entre els 280 metres i els 1.250 metres d’altitud i té una dificultat mitjana, indicada per a gent ben entrenada físicament. També podem optar per fer les etapes bo i separades.

El recorregut passa per les cinc comarques que integren el massís dels Ports: el Montsià, el Baix Ebre, la Terra Alta, el Matarranya i el Baix Maestrat. És una travessa atractiva per la varietat i els contrasts, amb cims i carenes com les del Caro, les aigües cristal·lines del Parrissal de Beseit, i pastures i prats de muntanya. La web Estels del Sud ens permet de programar la ruta i fer les reserves pertinents als refugis. També hi ha l’opció de retallar la ruta i fer-la en tres etapes.

 

16. Sender de la Mediterrània

  • Distància: 30 km
    Durada: 8 h
    Dificultat: alta
    Desnivell positiu: 730 m
    Comarca: Alt Empordà
    Trajecte recomanat

El GR 92 és un sender de gran recorregut que neix a Portbou i recorre tota la costa litoral de Catalunya, el País Valencià, i baixa fins a Múrcia i Andalusia. Com que és una ruta difícil de comprimir en unes vacances, us en proposem el tram inicial, que comença a la platja de Portbou i ens porta fins a Cadaqués. Passarem per Colera, Llançà, el Port de la Selva, la immensitat del cap de Creus i Portlligat. És una ruta ideal per a fer a l’estiu i anar parant a les cales que ens anem trobant.

Si tenim ganes de resseguir més tros del Sender de la Mediterrània, podem anar col·leccionant etapes fins a arribar a Guardamar, al Baix Segura.

(Fotografia: Dani Armengol Garreta).

17. La Porta del Cel

  • Distància: 65 km
    Durada: 5 dies
    Dificultat: alta
    Desnivell positiu: 5.500 m
    Comarca: Pallars Sobirà, Alt Urgell i Arieja
    Trajecte recomanat

Aquesta ruta ens portarà als refugis de Graus, Certascan, Pinet i Vallferrera, al parc natural de l’Alt Pirineu. El nom de la ruta respon al fet que passarem per uns quants pics de gran altitud, com ara la Pica d’Estats, el Certascan, el Punt de Recús (la Pointe de Recous) i la Roca Cigalera. També ens passejarem pels estanys Blaus, els estanys Romedo, l’estany de Sotllo, l’estany de Baborte i molts més.

Cal tenir bona forma física, perquè el desnivell positiu de cada etapa sempre superarà els mil metres i, de mitjana, haurem d’esmerçar més de set hores en cadascuna. També hi ha l’opció de fer la ruta en quatre dies o sis.

18. El Garbí

  • Distància: 13 km
    Durada: 3 hores
    Dificultat: baixa
    Altitud: 590
    Desnivell positiu: 680 m
    Comarca: Camp de Morvedre
    Trajecte recomanat

És un dels miradors més preuats de la costa valenciana. El Garbí és situat al parc natural de la serra Calderona i és un punt alçat molt assequible si volem fer-lo acompanyats de xiquets.

L’excursió és circular i comença i acaba a Estivella, als peus del mirador. Un cop a dalt, hi ha unes vistes impressionants. Podrem contemplar la serra d’Irta, Orpesa, el Port de Sagunt i la Mediterrània al fons. En dies clars es poden veure els Columbrets.

(Fotografia: Antonio Marín Segovia).