150 científics de tot el món debatran sobre plasticitat i migració cel·lular aquesta setmana a Barcelona

  • 150 científics de tot el món es reuneixen des d'aquest dilluns i fins al dimecres en la divuitena Conferència Barcelona Biomed, organitzada per l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) juntament amb la Fundació BBVA, per debatre sobre plasticitat i migració cel·lular, dos aspectes clau dels càncers infantils, la metàstasi i la regeneració.

VilaWeb
Redacció
03.10.2016 - 17:24

BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)

150 científics de tot el món es reuneixen des d’aquest dilluns i fins al dimecres en la divuitena Conferència Barcelona Biomed, organitzada per l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona) juntament amb la Fundació BBVA, per debatre sobre plasticitat i migració cel·lular, dos aspectes clau dels càncers infantils, la metàstasi i la regeneració.

L’investigador de l’IRB Barcelona i professor d’investigació del CSIC, Jordi Casanova, coorganitzador de la conferència al costat de Jean Paul Thiery de la Universitat de Singapur, han reunit biòlegs que estudien el desenvolupament en models animals, especialistes en càncer i metges pediàtrics que investiguen les transicions que fan determinades cèl·lules per passar de cèl·lules estàtiques a cèl·lules migratòries, i viceversa, per adaptar-se a necessitats puntuals.

“L’estudi de la plasticitat cel·lular en el desenvolupament pot ser especialment interessant per a metges especialistes en càncers pediàtrics”, ha explicat Casanova, ja que ha argumentat que en els càncers adults calen diverses mutacions perquè el càncer es produeixi, mentre que en nens, una sola mutació ja pot fer un càncer, donada la plasticitat de les cèl·lules.

La reversibilitat cel·lular i la mobilitat també són clau per a la progressió del càncer perquè “una cèl·lula tumoral immòbil no podria colonitzar altres òrgans”, explica Casanova, per això, conèixer a fons les bases genètiques de les transicions que fan les cèl·lules cancerígenes és d’interès per entendre la metàstasi de càncers epitelials, com els de mama, pulmó, pell i còlon, per exemple.

Un altre aspecte relacionat amb la plasticitat és la regeneració que s’estudia fent disparar els programes genètics per aconseguir recuperar un teixit perdut o danyat amb proves amb models animals d’alt potencial regeneratiu.

Joan Mora, metge investigador de l’Hospital Sant Joan de Déu i especialista en càncers pediàtrics; Maria Leptin, directora de l’EMBO –principal organització de biòlegs europeus– i investigadora de les transicions epitelials, i Jean Paul Thiery, qui juntament amb Ángela Nieto, de l’Institut de Neurociències d’Alacant, han posat les bases per a la investigació en el món en aquests camps, són alguns dels convidats al congrés.

‘Epithelial transitions and cell migration: learning from development to tackle disease’ és el nom de la conferència i se celebra a l’Institut d’Estudis Catalans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor