Illa detalla els quinze grups de població de l’estratègia de vaccinació

  • El ministre de Sanitat espanyol ha reiterat que la vaccinació començarà el gener vinent i que no serà obligatòria

VilaWeb

Redacció

27.11.2020 - 10:07
Actualització: 27.11.2020 - 10:27

El ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, ha detallat els quinze grups de població que formen part de l’estratègia de vaccinació contra la covid-19, que començarà a partir del gener vinent. Illa ha explicat que el criteri serà “flexible” i s’adaptarà a la disponibilitat i eficàcia dels vaccins. En aquest sentit, ha reiterat que l’estat espanyol rebrà uns 140 milions de dosis dels diversos vaccins experimentals (el primer en arribar serà el de Pfizer/BioNTech). “No s’autoritzarà cap vaccí que no sigui segur”, ha afegit.

El ministre ha explicat que els quatre col·lectius prioritaris, i que seran vaccinats entre gener i març, són el personal sanitari; els treballadors dels sociosanitari; els residents en residències geriàtriques; les persones amb grans discapacitats i situacions de dependència. En aquest primera fase es preveu vaccinar a 2,5 milions de persones.

Posteriorment es vaccinaran la resta de grups, tot i que Illa no n’ha volgut detallar l’ordre perquè l’estratègia de vaccinació “no és un pla fix”. De totes maneres, el ministre ha afirmat que la intenció és que a l’estiu tots els col·lectius hagin estat vaccinats o hagi començat a vaccinar-se.

La resta de grups que es vaccinaran en la fase 2 (primavera) i la fase 3 (estiu) són les persones amb condicions de risc (incloses persones majors de 64 anys); persones que viuen o treballen en comunitats o entorns tancats; persones que formin part de poblacions vulnerables per la seva situació socioeconòmica; treballadors essencials; personal docent; població infantil; població adolescent i jove; conjunt de la població adulta; població en àrees amb alta incidència o en situacions de brots; embarassades i mares amb lactància natural; i persones amb immunització pel virus.

Segons Illa, els grups han estat dissenyats en funció del risc de mortalitat, risc d’exposició, risc d’impacte socioeconòmic i risc de transmissió. El pla de vacunació serà sotmès a avaluació del Consell Interterritorial que es reuneix aquest divendres i posteriorment al criteri de societats científiques, col·legis professionals i associacions de pacients.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor