01.05.2024 - 19:46
|
Actualització: 01.05.2024 - 21:31
El Centre Flassaders de Palma ha acollit l’acte “L’ensenyament, en català”, organitzat per l’Assemblea de Docents de les Illes Balears, en rebuig a la segregació lingüística del govern que pretén posar en marxa amb un pla pilot. Els participants en l’acte han denunciat que incompleix el Decret de Mínims, que hi ha manca de fonamentació pedagògica i que és impossible mantenir el mateix nivell de les dues llengües oficials tal com marca la normativa. Hi han participat l’Obra Cultura Balear, l’Associació de Directors d’Educació Infantil i Primària, la FAPA, el Col·legi de Docents i la Xarxa Educativa per la Llengua; tots partidaris de defensar un model educatiu propi basat en l’ensenyament en català, com a garantia dels principis d’inclusió, igualtat d’oportunitats i no segregació, assenyalen en un comunicat.
“Els polèmics plans de la Conselleria per a l’escolarització del curs 24/25 han dinamitat el consens general entorn del model educatiu i han alarmat la comunitat educativa per la seva intenció de segregar als alumnes en funció de l’elecció lingüística”, diu l’Assemblea de Docents. L’organització ha impulsat la campanya “El català, un ventall d’oportunitats” per a informar les famílies dels avantatges de l’escolarització en català. Una de les iniciatives de la campanya ha sigut l’edició de vídeos subtitulats en deu idiomes, en els quals diversos personatges expliquen l’experiència d’haver sigut escolaritzats en català.
Miquel Àngel Guerrero, de la FAPA, diu: “L’elecció dels pares no pot vulnerar el dret dels alumnes a aprendre la llengua consensuada en el projecte lingüístic de cada centre aprovat pel Consell Escolar on les famílies estan representades.” I Joana Maria Mas, de l’Associació de Directors d’Educació Infantil i Primària, argumenta que “la realitat sociolingüística dels centres fa necessari mantindre el model lingüístic que ha funcionat fins ara”.
El president de la OCB, Antoni Llabrés, ha dit que el pla pilot segregador “és una resolució del conseller que no té cobertura normativa, perquè no se sustenta en cap dret reconegut en la vigent legislació autonòmica”. A més, ha fet saber que la seva entitat interposarà un recurs contenciós administratiu i en demanarà la suspensió cautelar. La representant de Xarxa Educativa per la Llengua, Catalina Bibiloni, ha criticat la ruptura del consens educatiu dels últims 30 anys per part del govern. “Per la qual cosa tots els integrants de la Xarxa rebutgen el pla de segregació lingüística”, ha dit.
L’Assemblea de Docents ha aprofitat l’acte per a fer una crida a una participació massiva en la Diada per la Llengua de diumenge, que organitzen la OCB i Joves de Mallorca per la Llengua.