Quins són els 140 municipis de Catalunya on es limitarà el lloguer?

  • Les limitacions es podran aplicar a zones on viuen més de 6 milions de persones, és a dir, el 80% de la població catalana

VilaWeb

Redacció

22.06.2023 - 09:59
Actualització: 22.06.2023 - 10:01

140 municipis de Catalunya podran aplicar mesures per a limitar el preu del lloguer, tal com preveu la llei d’habitatge espanyola, que va entrar en vigor el 26 de maig. El govern ha publicat avui el llistat de municipis, on viu més del 80% de la població (6,2 milions de persones). Les zones més afectades són l’àrea metropolitana de Barcelona i bona part del litoral (de Lloret de Mar a Cubelles).

De totes maneres, les administracions, entitats i particulars tenen vint dies per a presentar al·legacions, que hauran de ser aprovades pel Ministeri de Transports Mobilitat i Agenda Urbana espanyol. La declaració de municipis tensats pels problemes en el mercat del lloguer té una durada de tres anys i, a partir de 2026, es podrà prorrogar anualment.

En declaracions a El matí de Catalunya Ràdio, la consellera de Territori, Ester Capella, ha dit que malgrat que hi hagi eleccions a l’estat espanyol espera que el consell de ministres en funcions no posi traves a l’aplicació de les mesures. “El Departament prioritza l’aplicació de la legislació en el moment que va entrar en vigor”, ha dit.

El PP ha anunciat que no farà servir les limitacions en els territoris de l’estat on governa. I, previsiblement, si Alberto Núñez Feijóo arriba a la Moncloa, derogarà la normativa.

Com es limita el preu del lloguer?

A partir d’ara, els contractes nous de lloguer en els municipis afectats no podran superar —una volta aplicat l’IPC— el preu del darrer contracte vigent (en un termini de cinc anys). Així mateix, si el propietari és un gran tenidor —propietari de més de deu immobles—, el preu no podrà superar l’índex de referència del preu de lloguer.

Quins són els municipis?

Abrera, Alella, Amposta, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Badalona, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Barberà del Vallès, Barcelona, Berga, la Bisbal d’Empordà, Blanes, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes de Montbui, Caldes d’Estrac, Calella, Calldetenes, Cambrils, Canet de Mar, la Canonja, Canovelles, Cardedeu, Castellar del Vallès, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Cervera Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Cubelles, Esparreguera, Esplugues de Llobregat, Falset, Figueres, les Franqueses del Vallès, la Garriga, Gavà, Girona, Granollers, Guissona, l’Hospitalet de Llobregat, Igualada, la Llagosta, Lleida, Llinars del Vallès, Lloret de Mar, Malgrat de Mar, Manlleu, Manresa, el Masnou, Matadepera, Mataró, Molins de Rei, Mollerussa, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Montgat, Montmeló, Montornès del Vallès, Móra la Nova, Olesa de Montserrat, Olot, Palafolls, Palafrugell, Palamós, Palau-solità i Plegamans, el Papiol, Parets del Vallès, Pineda de Mar, Polinyà, Porqueres, el Prat de Llobregat, Premià de Dalt, Premià de Mar, Puigcerdà, Reus, Ripoll, Ripollet, la Roca del Vallès, Roquetes, Rubí, Sabadell, Salou, Salt, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Boi de Llobregat, Sant Celoni, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Esteve Sesrovires, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, Sant Fost de Campsentelles, Sant Fruitós de Bages, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Pere de Ribes, Sant Pol de Mar, Sant Quirze del Vallès, Sant Sadurní d’Anoia, Sant Vicenç de Montalt, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Farners, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida de Montbui, Santa Perpètua de Mogoda, Santa Susanna, Sarrià de Ter, la Seu d’Urgell, Sitges, Solsona, Sort, Tarragona, Tàrrega, Teià, Terrassa, Tiana, Tona, Torelló, Torredembarra, Torrelles de Llobregat, Tortosa, Tremp, Vallirana, Valls, el Vendrell, Vic, Viladecans, Vilafranca del Penedès, Vilanova del Camí, Vilanova i la Geltrú, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor