21.06.2022 - 12:31
|
Actualització: 21.06.2022 - 12:36
Almenys 132 persones s’han mort en els darrers tres dies a Malí a conseqüència dels atacs de grups gihadistes al nord del país. Els islamistes van atacar la nit del 18 de juny les localitats de Diallassagou, Dianweli i Deguessagou, al centre del país, i també la zona pròxima a Bankass. “La xifra acumulada desvetlla 132 civils assassinats a sang freda per combatents kativa de Macina, d’Amadou Koufa“, explica el govern en un comunicat.
Koufa és el fundador del Front d’Alliberament de Macina, que té com a objectiu de restablir l’imperi de Macina, fundat el 1819 pels fulbe –un poble africà que viu entre el Sudan i el Senegal– al Sahel africà i dissolt el 1862. El grup està vinculat al grup gihadista Al-Qaeda i ha reclamat diversos atacs contra l’exèrcit malià en els darrers mesos, arran de l’empitjorament de la situació de seguretat al país.
Nacions Unides n’investigarà els fets
La missió de l’ONU a Mali (Minusma) ha anunciat que iniciarà una investigació sobre la mort de les 132 persones. “En compliment del mandant de drets humans, Minusma portarà a terme una investigació sobre les circumstàncies precises d’aquests atacs. Això implicarà de donar suport a les autoritats malianes competents en els seus esforços per identificar i portar a davant de la justícia els autors d’aquestes atrocitats”, ha detallat l’organisme en un comunicat. Nacions Unides ha anunciat que continuarà la missió per ajudar a estabilitzar el centre de Mali, que és una de les prioritats estratègiques, asseguren.
Mali decreta tres dies de dol per la matança
La junta militar del país ha decretat tres dies de dol a partir d’avui. El líder de la junta i president de la transició, Assimi Goita, ho ha indicat en un decret: “Es declara en tot el territori nacional en homenatge a les víctimes dels atacs terroristes perpetrats la nit del 18 de juny”, han indicat.
De moment, cap grup s’han atribuït els atacs, tot i que el govern apunta que es tracta del grup Katiba Macina. Mali ha registrat en els darrers mesos un nombre elevat d’atacs gihadistes, tant d’Al-Qaeda com de l’Estat Islàmic. El 18 d’agost de 2020 els militars van perpetrar un cop d’estat al país i van detenir el president Ibrahim Boubacar Keita, i el primer ministre, Boubou Cisse, amb el suport de manifestants que en reclamaven la dimissió. Aquest fet va desencadenar diferents episodis violents pels carrers de les principals ciutats de Mali.
Onada de cops d’estat a l’Àfrica: ara s’anomenen “reinterpretacions constitucionals”