15.04.2021 - 18:01
|
Actualització: 15.04.2021 - 18:11
Un 13% de la població té unes variacions epigenètiques que predisposen a patir una covid-19 més greu. Aquesta és la conclusió d’un estudi coordinat pels doctors Manel Esteller i Aurora Pujol, que s’ha publicat avui a EBiomedicine, la revista germana de The Lancet. La investigació va estudiar més de quatre-centes persones que tenien covid-19 però que no tenien cap dels factors de risc habituals (com ara una edat avançada o patologies coexistents). En van analitzar el material genètic i, al cap d’uns dies, van mirar qui havia acabat a l’UCI, qui havia tingut un quadre lleu i qui havia estat asimptomàtic.
Els pacients amb una covid més greu “tenen unes variacions epigenètiques en els interruptors químics que regulen l’activitat de l’ADN”, explica Esteller, catedràtic de Genètica a la Universitat de Barcelona. Aquestes variacions “tenen lloc principalment en gens associats amb una excessiva resposta inflamatòria i en gens que reflecteixen una tendència general a un pitjor estat de salut. El 13% de la població mundial presenta aquesta signatura epigenètica (EPICOVID) i, per tant, és la població de màxim risc per la qual haurem de tenir una preocupació especial“, explica el doctor.
“Amb aquestes eines avançades de medicina personalitzada, tant del camp de la genòmica com de l’epigenòmica, és possible dissenyar models predictius que permetin detectar pacients amb un risc de pitjor pronòstic i, per tant, millorar-ne el tractament i evitar el col·lapse del sistema sanitari“, destaca la doctora Pujol, també professora d’ICREA, genetista del Consorci d’Investigació en Xarxa de Malalties Rares i cap del Grup de Malalties Neurometabòliques de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge.
La doctora Pujol assenyala, a més, que les dades “complementen i confirmen” els resultats dels estudis internacionals que la revista Science va publicar el setembre passat, amb la participació de diversos centres catalans. El projecte d’Esteller i Pujol forma part de la campanya ‘Més imparables que mai’ que la Fundació Josep Carreras va posar en marxa l’abril del 2020 amb l’objectiu de recaptar fons per a línies de recerca sobre la covid-19 i la immunosupressió.