05.04.2020 - 19:02
La Setmana Santa és un període religiós que a tots els territoris d’influència cristiana es viu de maneres molt diferents. A Jerusalem i a Roma es fan tot d’actes religiosos carregats de sentiment. També hi ha processons de Setmana Santa que es barregen amb rituals pagans, com ara a la població siciliana de Prizzi. En molts indrets, els ous són el símbol indiscutible d’aquesta festa, des dels ous amagats dels Estats Units a l’artesania dels ‘pysanka’, els ous pintats típics d’Ucraïna. Però en aquesta festa de rerefons religiós també es troben algunes tradicions d’origen precristià, com ara els rituals de fertilitat que es fan a molts països de l’est d’Europa. Finalment, també hi ha tradicions noves –com ara llegir novel·la negra a Noruega– i algunes altres amb un origen incert, com ara les trencadisses de terrissa que es fan a l’illa grega de Corfú.
El conillet de Pasqua dels Estats Units és alemany. Un home disfressat de conill de Pasqua que reparteix cistells de vímet entre la mainada i els anima a trobar tot d’ous amagats en un parc o jardí. Aquesta escena tan típica de la Pasqua dels Estats Units és, en realitat, un costum importat d’Alemanya que va arribar al continent americà al segle XVIII amb els primers immigrants d’aquest país. Però això no és tot: des del 1878 la Casa Blanca obre el seu jardí per fer-hi una competició infantil de ‘egg rolling’, un joc que consisteix afer rodolar un ou per la gespa de la residència presidencial.
La versió escandinava de les caramelles. Per Pasqua, a Finlàndia i Suècia els infants es vesteixen de bruixa amb mocadors al cap i la cara pintada i van per les cases a demanar ous i llaminadures i, en canvi, canten cançons. En la Pasqua escandinava les bruixes són un element freqüent perquè en diversos indrets de la península s’encenen fogueres la nit del Divendres Sant amb la intenció de foragitar les bruixes que volen cercant esperits per captar.