Onze mil científics d’arreu del món alerten ‘de forma inequívoca’ que la Terra afronta una emergència climàtica

  • Plantegen sis mesures per combatre el fenomen que, entre d'altres, reclamen una reducció de la població mundial

VilaWeb

ACN

05.11.2019 - 18:14
Actualització: 05.11.2019 - 18:22

Onze mil científics d’arreu del món han alertat ‘de forma clara i inequívoca’ que la Terra afronta una emergència climàtica. Ho han fet a través d’un manifest que signen de manera conjunta i que publica avui la revista Bioscience. El text va acompanyat de dades recopilades durant els últims quaranta anys que, segons indiquen, deixen constància de la urgència del problema. Per això proposen sis mesures per combatre de manera decidida el problema. Algunes ja conegudes, com una reducció dels combustibles fòssils o de la dieta basada en productes carnis, però d’altres que poden ser controvertides, com una reducció de la població mundial que, alerten, creix a ritme de vuitanta milions de persones anuals.

Els onze mil científics consideren que la discussió a l’entorn de la temperatura de la superfície terrestre és una mesura inadequada per capturar l’empremta de l’activitat humana i els perills reals que comporta l’escalfament global.

Per això opinen que polítics i opinió pública necessiten urgentment accedir a un seguit d’indicadors que palesin els efectes de l’activitat humana en les emissions de gasos d’efecte hivernacle i els consegüents impactes en el clima, el medi ambient i la societat.

Els científics aporten indicadors ‘clars, entenedors, recollits sistemàticament durant almenys els últims cinc anys i actualitzats almenys anualment’ i proposen canvis dràstics en temes clau que influeixen en l’empremta ecològica.

Per exemple, alerten que la població mundial creix a ritme de vuitanta milions de persones anuals. ‘La població mundials s’ha d’estabilitzar, i, idealment, reduir gradualment, emmarcada en un escenari que asseguri la integritat social’, consideren.

A banda, opinen que el món ‘ha d’implementar ràpidament pràctiques massives d’eficiència energètica i conservació’ i ha de reemplaçar els combustibles fòssils per energies renovables baixes en carbó, així com altres fonts més netes d’energia si són segures per a la població. I afegeixen: ‘Hauríem de deixar sota terra els estocs que queden de combustibles fòssils’.

També insten a reduir ràpidament les emissions de contaminants com el metà o els hidrofluorocarburs. Fer això podria ‘reduir potencialment la tendència d’escalfament a curt termini en més d’un 50% durant les pròximes dècades’.

A més, conviden a protegir i restaurar els ecosistemes de la Terra, que contribueixen a regularitzar les emissions de CO2, i a variar la dieta alimentària cap a una basada majoritàriament en els vegetals, amb l’objectiu de reduir el consum de productes animals, especialment de remugants. Això ‘pot millorar la salut humana’ i reduir de manera significativa les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Finalment, el grup de científics que signa el manifest també alerta del model econòmic, subratllant que l’extracció excessiva de materials i la sobreexplotació dels ecosistemes que comporta el creixement econòmic s’han de reduir ràpidament per mantenir a llarg termini la sostenibilitat de la biosfera.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor