Ciència ciutadana i comunicació científica

VilaWeb
Taules de debat en la consulta de CONCISE a Lisboa (Portugal). Les taules eren heterogènies en qüestió de gènere i edat, per a crear una discussió més animada i diversa. / Foto: CONCISE

La ciència ciutadana és un distintiu important de la relació actual entre ciència i societat. Es considera que implicar la ciutadania en la producció científica és una de les millors maneres de generar major confiança i comprensió, millorar la comunicació i posar la ciència en sintonia amb les necessitats i preocupacions de la població.

Com en altres camps, hi ha moltes maneres d’implicar la ciutadania en la ciència. El nivell de participació pot ser variat, des de demanar-li que recopile dades a involucrar-la en totes les etapes del projecte d’investigació.

CONCISE és un projecte amb finançament europeu que tracta de comprendre com la ciutadania adquireix coneixements científics, i com afecta això les creences, opinions i percepcions. Aquest article tracta d’examinar com s’ha emmarcat i com s’ha posat en funcionament la ciència ciutadana en el projecte.

El projecte CONCISE

CONCISE, Communication role on perception and beliefs of European Union citizens about science (“Paper de la comunicació en la percepció i creences de la ciutadania de la Unió Europea sobre la ciència”), és un projecte d’investigació finançat per la Comissió Europea mitjançant el programa Horitzó 2020. El lidera la Universitat de València i hi participen quatre universitats europees més (Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Trnava, Universitat de Łódź i Universitat de Lisboa, mitjançant l’Institut de Ciències Socials), dues organitzacions no governamentals (Observa i l’Associació Espanyola de Comunicació Científica) i dues pimes (Danmar Computers i FyG Consultores). Per tant, el projecte involucra cinc països: Espanya, Portugal, Itàlia, Eslovàquia i Polònia.

«En els últims anys, la ciència ciutadana s’ha convertit en una disciplina científica i pràctica quasi autònoma»

L’objectiu principal de CONCISE és explorar quin paper compleix la comunicació científica en l’origen de les creences, percepcions i coneixements relatius a qüestions científiques. D’aquesta manera, investiga els mitjans o canals pels quals la ciutadania de la UE adquireix coneixements relacionats amb la ciència, i com influeixen aquests coneixements en les seues idees i opinions. A més, el projecte pretén generar un debat sobre comunicació científica a escala europea que implique moltes parts interessades, des de mitjans de comunicació fins a responsables polítics, de científics a empreses, de comunicadors de la ciència a organitza­cions civils. Finalment, però no menys important, CONCISE s’esforça per millorar la participació ciutadana en els processos d’investigació científica, d’acord amb el concepte d’investigació i innovació responsable (RRI, per les seues sigles en anglès).

El procediment metodològic central d’aquestes investigacions és el de les consultes públiques en els cinc països participants. Mitjançant aquestes consultes, la ciutadania participa en el procés científic i contribueix a la producció científica mitjançant les seues opinions i suggeriments per a millorar la comunicació de la ciència.

Els resultats mostren maneres de combatre la desinformació, les faules i els enganys, de desenvolupar estratègies per a identificar fonts d’informació fiables i basar les decisions i comportaments quotidians en aquestes. I qui millor per a beneficiar-se d’aquesta informació que el públic general?

Llig l’article complet ací

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor