23.07.2020 - 14:14
|
Actualització: 23.07.2020 - 17:31
La sala segona del Tribunal Suprem espanyol, que presideix el jutge Manuel Marchena, ha esquivat la legalitat vigent per atorgar-se la competència de decidir ara sobre l’aplicació de l’article 100.2 del reglament penitenciari als presos polítics catalans. Aquesta era fins ara una competència exclusiva de les audiències provincials, sobre les quals el Suprem no tenia res a dir.
De bon matí, el Suprem ha suspès el 100.2 a la presidenta del parlament Carme Forcadell, cosa que ha provocat una reacció en cadena. Hores més tard, l’Audiència de Barcelona s’ha inhibit en favor de Marchena perquè resolgués també els processos que tenia oberts per a revisar les sortides laborals de la presó de Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
En canvi, l’Audiència de Girona continua actuant com marca la legislació vigent i no ha cedit la competència al Suprem. Ha refusat el recurs de la fiscalia en contra de l’aplicació de l’article 100.2 del règim penitenciari a Dolors Bassa, que li va permetre de sortir a cuidar la seva mare i a treballar. El motiu per a refusar aquest recurs és, senzillament, que com Bassa ha assolit el tercer grau penitenciari, ja no se li aplica l’article 100.2.
La decisió del Suprem arriba quan tots els presos polítics ja tenen el tercer grau, però la decisió és rellevant perquè l’article 100.2 era un programa de flexibilització de la condemna que escapava del criteri del Suprem. Amb aquesta decisió, si el Suprem també acaba tombant la qualificació en tercer grau, els presos polítics es poden trobar en una situació més restrictiva que la que tenien fins ara.