Setmana del Llibre en Català, deu propostes imprescindibles

  • La fira, que enguany es fa al passeig de Lluís Companys de Barcelona, es pot visitar a partir d'avui i durant deu dies

VilaWeb
La Setmana del Llibre en Català al passeig Lluís Companys (fotografia: ACN / Pere Francesch).
Sebastià Bennasar
19.09.2024 - 21:40
Actualització: 20.09.2024 - 19:40

Avui arrenca la 42a Setmana del Llibre en Català, l’esdeveniment literari que marca la represa del curs i que durarà fins diumenge de la setmana entrant, el dia 29. Enguany, arriba marcada per una doble excepcionalitat: el canvi d’emplaçament i el de dates. El responsable de tot plegat és la polèmica Copa Amèrica de vela, que ha obligat la Setmana a moure’s de lloc –s’ha instal·lat al passeig de Lluís Companys de Barcelona– i de data, de manera que ha quedat integrada a les festes de la Mercè. Són dos canvis que a priori no agraden a ningú i que els expositors afronten amb resignació, tot esperant el retorn a l’espai i dates habituals al Moll de la Fusta. Una previsió de pluges poc encoratjadora tampoc no ajuda gaire –es preveu que plogui cada dia, com a mínim, fins a la Mercè–, però la Setmana sempre ha acabat superant els entrebancs.

Si el temps no ho impedeix, hi ha un programa ben complet, amb més de 300 activitats per a tots els públics que inclouen recitals poètics, concerts, debats, converses amb autors nacionals i internacionals, signatures de llibres, rutes literàries i 160 signatures d’autors oficials, a més de les que es facin fora de programa a les casetes. El dia 25 es lliurarà el premi Trajectòria a Pilarín Bayés.

Darrere de tot això, hi ha la feina molt intensa de tot un equip de professionals encapçalat pel president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Ilya Pérdigo, i de la directora de la Setmana, Cristina Domènec. Pérdigo destaca que la Setmana seria impossible sense l’Associació d’Editors, “que és vital per a donar cohesió al sector, amb més de cent associats, i que mostra l’estabilitat i solidesa del llibre en català”.

Pràcticament tot el país hi serà representat (tret de la Franja de Ponent), gràcies a la presència per primera vegada d’una capçalera algueresa. Catalunya Nord hi serà representada amb editorials i llibreries, com l’any passat. A més, la Setmana dedicarà un matí a Andorra, al País Valencià i a les Illes Balears, com ja és tradicional. I com a fruit de la incardinació en les festes de la Mercè, dissabte serà oberta fins a dos quarts d’onze de la nit, amb un concert de L’arannà. Enguany, no hi haurà entrepans ni furgonetes de menjar, el bar s’ha reduït al màxim per deixar més espai a les casetes, perquè el nou emplaçament obliga que siguin més petites. Tot i això, els organitzadors creuen que la zona compta amb una considerable oferta gastronòmica.

El president de l’Associació d’Editors ha explicat a VilaWeb que entomen el canvi d’emplaçament i de dates com una oportunitat. “Serem al passeig de Lluís Companys, un espai molt bo al centre de la ciutat, i això pot comportar nous visitants. Ja tenim una base de públic i lectors i ara hem de veure com podem sumar tots aquests passavolants. Les dates també permeten de separar simbòlicament la Setmana en dos blocs: el primer, incardinat en les festes de la Mercè, amb la qual hem establert un diàleg molt maco, amb interacció; i la segona part vindrà just després. Però, com a president, vull recordar que el nostre lloc continua essent el Moll de la Fusta. Aquí hem forçat per poder entrar-hi tots, i les dates han de tornar a ser les de principis de setembre, això cal que tothom ho tingui clar.”

Quant a la presència de pràcticament tots els Països Catalans a la Setmana, Pérdigo explica: “Hi ha un impacte sobre tot el territori, la facturació de llibres en català es nota a tot el país, i hem de continuar treballant amb tots els agents que participen de la cultura en català per continuar creixent.” A més, ha elogiat el paper que té l’Institut Ramon Llull, amb la missió d’editors per a intentar d’exportar literatura catalana a l’exterior.

Esforç en seguretat

La directora de la Setmana, Cristina Domènech, destaca que s’ha fet un esforç important en matèria de seguretat: “Per dos motius: pel canvi d’ubicació, anem al centre de la ciutat, amb molta afluència de gent de pas, i perquè no està perimetrat, sinó que serà un espai obert. Al Moll de la Fusta teníem els límits naturals del mar i de la ronda i podíem tancar tot l’espai.”

La directora també esmenta les oportunitats de ser present a la Mercè per “fer nous adeptes a la Setmana”. “Estem segurs que hi haurà gent que descobrirà el festival, i el nostre repte és que els resulti prou interessant per a tornar-hi l’any que ve. També tenim la possibilitat de mostrar a un públic que potser és nou la gran riquesa del llibre en català. Veure les 86 casetes amb els gairebé 300 segells editorials, i que tots publiquen en català, és força impactant.”

Li hem demanat quin seria l’objectiu més important d’aconseguir, i explica: “Si aconseguim de preservar el caliu tan especial que es forma al Moll de la Fusta entre lectors, editors, llibreters i autors, ens podem donar per satisfets. D’altra banda, l’èxit més gran serà que durant aquests dies es parli del llibre en català a tot arreu, no només al passeig de Lluís Companys.”

El programa de la Setmana és molt variat i complet. N’hem escollit deu activitats que no us podeu deixar perdre de cap de les maneres.

21 de setembre. 13.00. Cinquanta anys de la revista els Marges
La revista de llengua i literatura els Marges fa cinquanta anys aquest 2024, i a propòsit de l’efemèride s’edita un número especial, el 133, i quatre llibres en col·laboració amb editorials diverses. Els dos directors de la publicació, Víctor Martínez Gil i Jordi Marrugat, conversaran amb l’editora de la col·lecció de l’editorial Pagès, que publica un dels llibres, Carme Vidal-Huguet, i Núria Iceta, editora de l’Avenç, l’editorial que publica els Marges. (Podeu llegir entrevista a Josep Murgades)

22 de setembre. Tot el matí. Matí de la literatura valenciana
Fa molt temps que els crítics literaris adverteixen de la potència que arriba del sud del país. Però moltes vegades les propostes editorials no arriben amb prou ritme, freqüència i normalitat. El matí de la literatura valenciana s’ha convertit en un clàssic de la Setmana, que amb sis taules rodones i un grapat d’actes acosta una mica més la creació que es fa al País Valencià, de màxima qualitat i massa poc reconeguda.

23 de setembre. 12.30. Tintín era català
Presentació del llibre del tintinòleg Joan Manel Soldevilla, un assaig dividit en capítols en què analitza la relació que té Tintín amb Catalunya i quins són els lligams culturals i emocionals entre els catalans i la creació d’Hergé.

24 de setembre. 18.45. La sang de Mireia Calafell
La periodista Anna Guitart conversa amb la poeta Mireia Calafell a propòsit de la publicació d’Aquesta sang, un recull antològic dels darrers llibres de Calafell i alguns de nous. S’ajunten una de les millors periodistes culturals del país amb una de les millors poetes sorgides aquests darrers quinze anys. La conversa promet.

25 de setembre. 17.45. No pensis, mira
Entre la memòria íntima, l’observació culta i l’anàlisi social, Mercè Ibarz condensa un conjunt d’idees per establir una relació directa amb les obres d’art, siguin del tipus que siguin. Intel·ligència, sensibilitat i claredat expositiva en un llibre exquisit, diuen els organitzadors. L’autora estarà acompanyada de Martina Millà en la presentació de No pensis, mira. ( Podeu Llegir l’entrevista a Mercè Ibarz: ” Mirar l’art ens ajuda a mirar el món”)

26 de setembre. 18.00. Homenatge a Vicent Andrés Estellés
Enguany es commemora el centenari del naixement del poeta de Burjassot. Per a l’ocasió, i com a prèvia al Sopar Estellés que es farà a l’Institut Pau Claris, s’hi presentaran dues novetats editorials: Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble (Sembra Llibres), la primera biografia del poeta, obra de Pau Alabajos, i Oli calent del gresol de la vida (Saldonar), un recull de texts de joventut d’Estellés, a cura de Josep Ballester. Alabajos i Ballester conversaran amb Carme Alegre.

27 de setembre. 18.30. Centenari de l’editorial Barcino
Acte vinculat al centenari de l’editorial Barcino, en què es farà una breu panoràmica d’aquests cent anys i de la història de la literatura catalana a partir d’alguns dels seus títols més destacats. Hi participaran Oriol Magrinyà, Lola Badia, Albert Rossich i Gemma Bartolí, i l’acte el presentarà Eva Comas.

28 de setembre. 12.45. Parlem de Stefan Zweig
A partir de dos llibres de l’escriptor austríac Stefan Zweig publicats en català, Tres relats de passió, d’editorial Clandestina, i Maria Antonieta, de la Segona Perifèria, els editors Marta Vidal i Guirao i Miquel Adam parlaran de la seva vida i obra.

29 de setembre. 11.45. Parlem de clàssics
Presentació de tres novetats de literatura clàssica: Plató, Virgili i Suetoni, amb Eloi Creus, Pau Sabaté i Joaquim Icart, i amb la presentació de Jordi Cornudella. Una demostració que els clàssics continuen fascinant-nos encara que passin molts segles. Precisament per això són clàssics.

29 de setembre. 13.15. ‘Cavall, atleta, ocell’
La presentació d’una obra nova de Manuel Baixauli és per si sola una efemèride digna de destacar. Anna Guitart conversarà amb l’autor a propòsit de la publicació de la seva darrera novel·la, Cavall, atleta, ocell, en un dels darrers actes de la Setmana 2024. ( Entrevista a Manuel Baixauli)

( Açí podeu consultar el programa sencer d’activitats)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor