31.03.2020 - 21:50
|
Actualització: 31.03.2020 - 23:36
Aquestes setmanes de confinament han fet sorgir bones iniciatives a tot el país. Les colles de cultura popular, per exemple, s’han empescat un bon munt d’idees i propostes per fer més fàcil l’estada a casa. N’hem escollides deu, prou representatives, que tant poden servir per a una persona sola com per a tota la família.
Exposicions de cultura popular en línia
La pàgina web de Cultura Popular Barcelona ha impulsat iniciatives diverses per fer arribar la cultura popular a casa en aquest temps de confinament. Per això han fet un recull de més de trenta exposicions de gegants, bestiari, foc festiu, dansa, música… que han estat produïdes per entitats, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, entre més institucions. Les podeu consultar totes ací.
Virus Popular
Dels castells als bous festius, les herbes remeieres i la pirotècnia. La cultura popular és molt àmplia i hi ha un grup de persones que aquests dies també treballen per fer-nos-la arribar a casa. Són els impulsors de Virus Popular, una iniciativa que tota aquesta quarantena que penja vídeos a YouTube. Cada dia ens expliquen un element de les nostres festes i tradicions, amb un toc d’humor i d’actualitat. Vegeu el Capítol 0 del Virus Popular i la seva pàgina web.
Les Falles, a casa
Enguany les Falles no s’han pogut celebrar quan tocava, per Sant Josep. Així i tot, a València la festa es farà del 15 al 19 de juliol. Per anar fent boca, la Junta Central Fallera té penjada a la seva pàgina web dues exposicions visitables en 360 graus. La primera és ‘ExpoNinot’19‘. I la segona és la visita lliure al Museu Faller.
El bestiari festiu, en un minut
L’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya coordina les activitats de més de tres-centes bèsties dels Països Catalans i gestiona una pàgina web amb un fons de bestiari festiu important. Aprofitant el confinament, han promogut una campanya per a explicar el bestiari festiu en píndoles d’un minut al seu canal de YouTube. Han començat explicant el bestiari festiu que podem trobar a Occitània. Ho podeu trobar ací.
Jugant amb gegants a Ontinyent, Girona i Maó
Tampoc no s’escapen del confinament les iniciatives per a fer jocs en línia, com ara la que impulsen els gegants de Maó a la web. Hi ha laberints, dibuixos per a pintar, sopes de lletres… Ho trobareu ací. Si us agrada, també podeu entrar a la pàgina web dels gegants de Girona, on hi ha jocs en línia com ara trencaclosques o un de ben divertit d’empaitar mosques, com fa en l’Esquivamosques, un dels capgrossos més populars de la ciutat. Descobriu-ho ací. Tampoc no s’estan de res els gegants i cabets d’Ontinyent, que fins i tot tenen còmics penjats a la pàgina web.
La Muixeranga, al descobert
Coneixeu la Muixeranga? Diuen que és la precursora dels castells i avui dia és una tradició molt arrelada al País Valencià. Tant si la coneixeu a fons com si no, us recomanem la pàgina web Temps de Muixeranga, on trobareu d’entrevistes a muixeranguers d’arreu fins a vídeos d’algunes de les actuacions més destacades de les colles.
La biblioteca de cultura popular
A la xarxa hi ha molta documentació sobre cultura popular, però sovint la trobem molt dispersa. Ara podem accedir a una biblioteca de més de vint llibres de festes i tradicions que ha recollit la pàgina web de Cultura Popular Barcelona. N’hi ha de gegants, de bestiari, de pessebres, d’etnologia i, fins i tot, hi ha material didàctic sobre instruments i conjunts instrumentals dels Països Catalans. Ho podeu consultar ací.
Disseny i dibuix bastoner
Fins al 12 d’abril, la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya proposa el primer concurs de dibuix i disseny bastoner a casa. Hi pot participar tothom qui ho vulgui i el guanyador s’endurà una lot de marxandatge bastoner. Vegeu les bases del concurs.
La sardana incògnita
El món sardanista també s’ha preparat per al confinament. Fa uns quants dies, la Confederació Sardanista de Catalunya ha estrenat el concurs ‘La sardana incògnita’, que es juga a la seva pàgina web. Cada dia hi pengen una sardana i els participants han d’encertar-ne el títol, l’autor i els tiratges. Una altra iniciativa sardanista és el concurs de revesses, que dura tot l’any.
Estradivirus
El Festival Tradicionàrius de música folk s’ha vist escapçat per l’aparició de la Covid-19. Però els impulsors ja treballen reprogramant alguns dels espectacles que s’havien de fer al Centre Artesà Tradicionàrius del barri de Gràcia de Barcelona. A més, han impulsat el Festival Estradivirus, per a omplir amb música folk les llargues hores de confinament. No us ho deixeu perdre!