Deu consells per a estudiar millor i aprovar la selectivitat

  • Avui milers d'estudiants comencen la selectivitat a les Illes i al País Valencià

VilaWeb

Redacció

02.06.2019 - 09:50
Actualització: 03.06.2019 - 17:51

Aquesta setmana, els alumnes de segon de batxillerat del País Valencià comencen les proves de selectivitat. La setmana que ve, passaran pel mateix tràngol els joves de les Illes i el Principat. Però no són pas ells sols, que aquests dies passen moltes hores davant els llibres i els apunts. Aquest mes, hi ha molta gent angoixada pels exàmens de final de curs o per les proves d’accés a la universitat. Ara, cal passar-s’hi tantes hores, davant els llibres? Quina és la millor tècnica per a aprovar els exàmens? Com s’ha d’estudiar?

Planificar bé les matèries, anar descansant cada hora d’estudi, allunyar-se del mòbil i de més elements de distracció són alguns dels consells que donen els experts als milers d’estudiants que aquests dies s’hauran d’examinar. El dia de la prova, recomanen de dur rellotge per a controlar el temps, llegir molt bé les preguntes i deixar per al final les més difícils. Els experts en educació i psicologia donen aquests deu trucs:

1. Planificació. Els entesos asseguren que una bona preparació de l’examen és bàsica per a reeixir-hi. Per això donen molta importància a la planificació tant a l’hora d’estudiar com a l’hora de fer la prova. ‘Ha de ser realista, ajustada al temps i tan concreta com sigui possible’, explica Modesta Pousada, professora de psicologia de la UOC. A l’hora de posar-se estudiar s’ha de fer amb uns objectius concrets. Per exemple, l’alumne pot decidir que aquell dia estudiarà dos temes. També s’aconsella de distribuir el temps d’estudi amb anticipació i de no dedicar dos dies intensivament a la mateixa matèria.

2. Repassar. Un element clau és repassar. Els experts diuen que perquè l’estudi sigui més efectiu cal repassar al final de cada jornada i una altra vegada l’endemà. Les 24 hores després d’un aprenentatge, sobretot en el cas dels més memorístics, l’oblit és més intens. Per això cal fer una repassada durant aquestes primeres 24 hores. Els entesos recomanen de repassar la matèria el dia abans, però no pas obrir els llibres el dia de l’examen, perquè això causa més angoixa.

3. Esquemes i mapes conceptuals. A l’hora de memoritzar, els experts aconsellen de confegir mapes conceptuals, esquemes o resums, perquè ajuden l’estudiant a comprendre millor els conceptes fonamentals de la matèria i l’obliguen a ‘traduir’ amb les seves paraules allò que ha llegit als llibres. A més, indiquen que va bé de començar estudiant les matèries més difícils.

4. Descansar. Sembla mentida, però és tan important descansar com estudiar. ‘Estar sis hores assegut a la cadira no és eficient, perquè el nivell de concentració va baixant’, diu l’experta de la UOC. El consell és fer sessions d’estudi de 45 a 60 minuts i després petits descansos de 15 o 20 minuts. Quant als horaris, diuen que cal estudiar en el moment que més es rendeix. Això depèn de cada persona: hi ha gent més productiva al matí i n’hi ha que rendeix més a la nit.

5. Els aparells tecnològics, lluny de la taula d’estudi. Els experts aconsellen de deixar el mòbil lluny de la taula, com també l’ordinador, si no són imprescindibles. Recomanen, abans de posar-se estudiar, d’agafar tot el material necessari per a l’estudi, per no haver-se d’aixecar de la cadira fins al moment de la pausa. Cal deixar el mòbil fora de l’abast perquè si no qualsevol excusa serà bona per a interrompre l’estudi. La consigna és: com menys distraccions, més concentració.

6. Dormir i alimentar-se bé. Descansar abans d’una prova és bàsic per a estar fresc. Els experts asseguren que no té gens de sentit passar-se la nit davant els llibres amb cafè o begudes estimulants. També és important de seguir una alimentació adequada els dies previs per tal de tenir prou energia per a afrontar la situació. Tots aquests factors contribueixen a millorar la concentració i, doncs, el rendiment.

7. Organitzar-se a l’hora de fer la prova. La planificació també és molt important a l’hora de fer l’examen. Segons els experts, la primera cosa que s’ha de fer és llegir tot l’examen. Així es pot saber com és i per on s’ha de començar a respondre. Aconsellen de començar per les preguntes que se sabe i deixar per al final les que fan dubtar. Això ajuda a evitar els nervis. A més, si al final falta temps, si més no s’hauran respost les preguntes més assequibles. Per això també és molt important el control del temps. Recomanen de dur un rellotge per ser conscients del temps que resta.

8. Rellegir els exàmens. Una altra recomanació cabdal és rellegir l’examen abans de donar-lo. D’aquesta manera s’hi poden detectar possibles contradiccions o frases poc entenedores. Una segona llegida pot servir per a evitar faltes d’ortografia, rectificar signes de puntuació, trobar frases inacabades i comprovar que s’ha respost exactament allò que demana l’enunciat.

9. Relaxar-se. Una de les grans pors dels estudiants és trobar-se en blanc. Els experts diuen que quan passa això es bo d’aturar-se uns quants minuts i respirar profundament. La respiració ajuda a tenir el control del cos i a relaxar-se. Alhora recomanen de tenir pensaments positius quan es facin els exàmens, perquè això ajuda a llevar l’ansietat.

10. Sortir de casa amb temps. Els experts aconsellen de llevar-se sense pressa, esmorzar i sortir de casa amb més temps de l’habitual per superar qualsevol contratemps d’última hora.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor