Els deu actes de les Festes de Santa Eulàlia 2020 que no podeu deixar escapar

  • El ball de l'Àliga, gegants, nans, dansa, teatre, correfocs i molt més

VilaWeb
Redacció
07.02.2020 - 09:00
Actualització: 07.02.2020 - 14:48

Els Protocols de l’Àliga, que acaben amb balls dins Santa Maria del Mar, la primera diada castellera de la temporada, l’espectacle ‘Eulàlia’ i la Passejada de les Laies són alguns dels actes més coneguts de les festes de Santa Eulàlia de Barcelona. La festa major d’hivern de la ciutat, que arrenca divendres i dura tot el cap de setmana, es caracteritza pel protagonisme que prenen els actes de cultura popular i tradicional. Per això, durant tres dies, se succeeixen els correfocs i les actuacions de gegants, esbarts i castellers. Les festes es reprendran dimecres, 12 de febrer, diada de Santa Eulàlia.

Cartell de les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona 2020
Cartell de les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona 2020

La festa comença amb el ball de l’Àliga

Divendres 7 a les 20.00 a la plaça de Sant Jaume.
L’Àliga és un dels símbols festius de l’Ajuntament de Barcelona. Històricament, el seu ball rebia les autoritats i era l’única figura que podia entrar a les esglésies. Per recordar aquest passat brillant, l’acte comença amb la sortida de l’Àliga des de l’interior de l’Ajuntament. A la plaça de Sant Jaume, la reben el Lleó de Barcelona i els Gegants de Santa Maria del Mar, a més de la Coronela de Barcelona i els Trabucaires. La desfilada passa pel Fossar de les Moreres i acaba dins la basílica de Santa Maria del Mar, on antigament hi havia enterrada la patrona. Allà hi té lloc un dels instants més màgics de les festes: el ball de l’Àliga dalt de l’altar.

NU(e)S

Divendres 7 a les 20.15 a la plaça de Sant Jaume.
Les festes començaran també amb aquest espectacle amb el qual l’esbart Maragall se sincera i es despulla. Un nou desafiament que és el primer espectacle creat i coreografiat íntegrament per aquest esbart andreuenc. Una reflexió sobre els canvis, les revoltes i la por de tot allò que ens és desconegut.

Esbart Maragall. NUeS
Esbart Maragall. NUeS.

Gegants, nans i bèsties infantils

Dissabte 8 a les 11.00 a la plaça dels Àngels.
Durant la setmana, els gegants infantils dels barris i les figures de les escoles barcelonines s’han exposat al Pati Manning de la Casa de la Caritat, al carrer de Montalegre. Dissabte a les 10.00, totes les figures s’aniran plantant a la plaça dels Àngels i a les 11.00 desfilaran cap a la plaça de Sant Jaume, on ballaran. Aquesta és una cercavila molt inusual, on es pot veure la imaginació dels nens i dels mestres, que utilitzen la cultura popular com a eina pedagògica a l’aula.

Gegantons de l'escola Àngel Baixeras - Festes de Santa Eulàlia
Gegantons de l’escola Àngel Baixeras – Festes de Santa Eulàlia.

La festa bastonera convida balls d’arreu

Dissabte 8 a les 11.00 a l’avinguda de la Catedral.
La segona festa bastonera de Santa Eulàlia comptarà amb la participació de la majoria dels balls de bastons barcelonins: els de Barcelona, els de l’Esbart Català de Dansaires, els de Gràcia, els del Poble-sec i el recentment estrenat Ball de bastons de Sant Andreu. A més, aquesta vegada es conviden les Danses Guerreres de Todolella, els Bastoners de l’Arboç, el Ball de Panderos del Vendrell i el de Vilanova. Després d’una exhibició, a les 11.45 començaran la cercavila, que acabarà amb una ballada a la plaça de Sant Jaume a les 13.30.

Danses Guerreres de Todolella
Danses Guerreres de Todolella.

El Correfoc incorpora novetats

Dissabte 8 a les 18.15 a la plaça de Sant Jaume.
Quan es fa fosc, els petits diables comencen el seu particular correfoc, que acabarà a la plaça Reial. D’allà mateix, a les 20.15 en sortirà el Correfoc de Santa Eulàlia, que canvia d’ubicació. Les bèsties fogueres del Seguici Popular (la Mulassa, el Bou, la Víbria, el Drac i la Tarasca) enfilaran el carrer de Ferran acompanyades de les colles de diables i els tabalers de Ciutat Vella. Quan arribin a la plaça de Sant Jaume, es faran un seguit d’enceses conjuntes que acabaran amb un castell de focs i l’actuació d’un discjòquei.

Drac de Ciutat Vella de Barcelona al Correfoc
Drac de Ciutat Vella de Barcelona al Correfoc.

Eulàlia, un espectacle viu

Dissabte 8 a les 21 i diumenge 9 a les 16.45 a la Catedral.
Des de fa uns anys, l’esbart Ciutat Comtal representa l’espectacle Eulàlia sobre la cripta de la Catedral, on hi ha enterrada la patrona. És una obra amb clares referències a les moixigangues. L’espectacle es fa en dues sessions i ha estat molt aplaudit per la ciutadania. L’any 2013 fou guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona en l’àmbit de la cultura popular.

Espectacle Eulàlia a la Catedral per les Festes de Santa Eulàlia
Espectacle Eulàlia a la Catedral per les Festes de Santa Eulàlia.

La primera diada castellera de la temporada amb les vuit colles barcelonines

Diumenge 9 a les 11 a la plaça de Sant Jaume.
Després d’uns mesos de descans, la temporada castellera es tornarà a reactivar a Barcelona diumenge al matí a la plaça de Sant Jaume. Serà una diada molt especial perquè hi participaran les vuit colles que té la ciutat: els Castellers de Barcelona, els de Sants, els de la Vila de Gràcia, els de la Sagrada Família, el del Poble-sec, la Colla Jove, els Castellers de Sarrià i la novetat d’enguany: els Esquerdats de l’Esquerra de l’Eixample. A més, ja fa uns quants anys que funciona la fórmula de fer-la a l’antiga, amb totes les colles aixecant castells alhora. D’aquesta manera s’agilitza la diada, dura menys estona i es pot veure més d’un castell a plaça al mateix temps.

El Seguici de Santa Eulàlia es reorganitza

Diumenge 9 a les 11.30 a la plaça Reial.
L’acte més antic i multitudinari de les festes de Santa Eulàlia, el Seguici de Santa Eulàlia, també presenta novetats. Els canvis seran en l’ordre de cercavila, que obrirà la Gegantona Laia, símbol de la festa major. Darrere seu, hi anirà el Seguici Popular en l’ordre habitual (amb els Gegants de la Ciutat, els Cavallets Cotoners, els Gegants del Pi i els Falcons), tots els entremesos i colles de Ciutat Vella (organitzadors de la cercavila), els convidats de fora de la ciutat (entre els que es compten els Gegants de Vinaròs, per exemple) i tots els gegants barcelonins que ho vulguin. Quan la trobada passi per la baixada de Santa Eulàlia, totes les figures faran una reverència a la santa i en arribar a la plaça de Sant Jaume s’hi podran veure els balls de protocol.

La Mulassa, el Bou i el Drac de Barcelona - Festes de Santa Eulàlia 2015
La Mulassa, el Bou i el Drac de Barcelona – Festes de Santa Eulàlia 2015

El bestiari fantàstic, protagonista

Diumenge 9 a les 17.00 al Palau de la Virreina (la Rambla, 99).
Durant la setmana, deu bèsties fantàstiques vingudes d’arreu han estat exposades al Palau de la Virreina. Des d’allà, sortiran en cercavila per anar cap a la plaça de Sant Jaume, on faran els balls de lluïment amb pirotècnia. Els participants es caracteritzen per ser figures realistes que van més enllà dels dracs tradicionals. Hi haurà bèsties provinents de Tortosa, Parets del Vallès, Tordera, Albinyana, Vilobí del Penedès i Barcelona.

Santa Eulàlia - Atzeries de la Vella de Gràcia
Santa Eulàlia – Atzeries de la Vella de Gràcia

La Passejada de les Laies

Dimecres 12 a les 18.30 al Palau de la Virreina.
Aquest és un dels actes més singulars i estimats de tot el calendari festiu. Des del bell mig de la Rambla, el dia de Santa Eulàlia, una vintena de gegantes barcelonines desfilaran fins a la plaça de Sant Josep Oriol, on els esperarà la tradicional xocolatada i el repartiment de les aspes de Santa Eulàlia, la menja pròpia de la diada. A les 19.30 es reprendrà la cercavila, que tindrà el seu punt àlgid a la baixada de Santa Eulàlia amb l’ofrena floral. Per acabar, les gegantes arribaran a la plaça de Sant Jaume, on desfilaran per sota del penó de Santa Eulàlia (que aquest dia presideix el balcó de l’Ajuntament) al so de la cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona.

La Passejada de les Laies - Festes de Santa Eulàlia
La Passejada de les Laies – Festes de Santa Eulàlia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor