06.10.2017 - 13:20
Admet una denúncia del Govern per una suposada actuació desproporcionada
BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)
Un jutge de Barcelona ha obert una investigació per les càrregues policials del diumenge després d’admetre a tràmit una denúncia del Govern de la Generalitat contra l’operació desplegada pels agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per impedir el diumenge el referèndum d’independència.
En un document al qual ha tingut accés Europa Press, el titular del Jutjat d’Instrucció 7 de Barcelona, Francisco Miralles, ha rebutjat els arguments del fiscal, que va demanar investigar només els fets d’un col·legi: “Afectació de la normal convivència sí que va haver-hi, atès que van existir disturbis i lesionats en almenys 17 llocs diferents de la ciutat en un mateix matí”.
El jutge no avala, per tant, la versió de la Fiscalia –que en el seu escrit va assegurar que l’actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional no havia afectat la normal convivència– i considera que la investigació haurà de determinar si es va alterar la convivència per culpa dels agents, dels manifestants o per una combinació de tots dos.
Recorda el document que fins dimarts el jutge va rebre un total de 99 parts de lesions –la majoria lleus, d’hematomes i erosions però també dos casos de lesions greus– i denúncies de diferents persones que es trobaven en el lloc dels fets i diuen haver estat agredides pels agents.
“Davant el devessall de denúncies i informes mèdics derivats de l’actuació dels agents del CNP –Policia Nacional– el dia 1 d’octubre en aquesta ciutat, ha de rebutjar-se la petició del fiscal d’investigar únicament els fets ocorreguts en l’Escola Infant de Jesús, del carrer Avenir de Barcelona, on paradoxalment afirma el CNP que no va actuar”, diu el jutge.
També discrepa de l’argument de la Fiscalia que no van estar afectats la gran part dels centres de votació, que el Ministeri Públic va exposar en descartar que va haver-hi una violència generalitzada: “No pot ser utilitzat per minimitzar la gravetat que puguin tenir fets concrets i determinats”, respon el jutjat.
Amb tot això, el jutge considera evident que la investigació no pot limitar-se a un centre de votació sinó a tots “per determinar, amb la claredat que sigui possible, com es van desenvolupar els esdeveniments i quina va ser l’actuació concreta dels agents i els ciutadans que allà es trobaven”.
PROPORCIONALITAT
“Si és cert que els agents del CNP es trobaven en el desenvolupament de les seves funcions i complint un mandat judicial, no ha d’evitar-se l’anàlisi de l’ocorregut per comprovar o descartar la proporcionalitat en l’ús de la força”, conclou el jutge.
ANAR A VOTAR O NO
El fiscal també afirmava en el seu escrit que el dret de llibertat d’expressió, reunió i manifestació ha d’exercir-se amb respecte per la llei i que, en aquest cas, el referèndum havia estat declarat il·legal pel Tribunal Constitucional (TC).
No obstant això, el jutge li ha contestat que el que era il·legal era la convocatòria però “no és il·legal ni il·lícit que els ciutadans, convocats per una administració autonòmica, es dirigissin als punts de votació que se’ls va indicar (…) a realitzar qualsevol activitat que allà s’hagués programat inclòs dipositar un paper sense valor legal en una urna”.
PECES SEPARADES
“Vot que, en tot cas, no pot produir cap efecte jurídic rellevant, en estar suspesa la llei que li donava aquest suport”, admet el jutge.
Per tot això, el jutge ha obert una trentena de peces separades –una per cada centre de votació– des de la qual s’anirà cridant als lesionats, investigats i testimonis que correspongui.