1-O.- Solana no veu opció que la UE intervingui: “No està en les taules dels primers ministres”

  • Demana deixar "les fronteres en pau" i seguir treballant junts

VilaWeb
Redacció
18.09.2017 - 17:20

Demana deixar “les fronteres en pau” i seguir treballant junts

BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)

L’ex-secretari general de l’OTAN i exministre socialista Javier Solana ha considerat aquest dilluns que no hi ha cabuda perquè la UE faci de mediadora per trobar una solució davant el referèndum de l’1 d’octubre, i ha avisat que aquesta qüestió “no està en les taules dels primers ministres o caps de govern” europeus.

En una conferencia-col·loqui de Barcelona Tribuna organitzada per ‘La Vanguardia’, l’Associació Espanyola de Directius (AED) i la Societat Econòmica Barcelonina d’Amics del País, ha assegurat que la UE té altres preocupacions, com el Brexit i les eleccions alemanyes, per la qual cosa “aquest dossier pot estar en algun nivell, però no en el de les taules” dels líders europeus.

Després d’advertir que no s’hauria d’engrandir o empetitir el que pugui passar després de l’1-O, ha recalcat la seva contribució quan era ministre socialista per a la celebració de les Olimpíades, la creació de la UPF i altres qüestions, i que se sent “gran amic” de Barcelona i Catalunya.

“Des d’aquestes premisses, treballem junts. Vaig ser parlamentari des de la primera legislatura, vaig estar en la comissió constitucional, i no puc ajudar que es faci fallida la llei que vaig ajudar a redactar, solament a través dels mecanismes que hi ha per canviar-la”, ha sostingut Solana, que ha respost que no té capacitat ni poder per poder manifestar-se si avalaria que s’apliqués l’article 155 de la Constitució en preguntar-se-li sobre aquest tema.

En definir-se com a demòcrata i europeu, ha demanat no donar més problemes dels que ja té la UE, no tornar a èpoques passades i cercar una solució des del sentit comú i el treball polític: “Deixem les fronteres en pau i seguim treballant junts cap a un futur que ha de ser molt més propici, dins de les dificultats que anem a tenir”.

“Els adoro”, ha exclamat Solana, després de demanar als catalans que no se sentin poc estimats per la resta de ciutadans espanyols, i ha manifestat que el seu gran desig és que s’aconsegueixi un acord que permeti a ambdues parts tirar endavant juntes.

En preguntar-li si dóna credibilitat a la teoria que Julian Assange i el president de Rússia, Vladímir Putin, estarien d’acord en una operació per encoratjar el procés sobiranista català, Solana ha respost que “Putin és més intel·ligent que per fer això”.

TERRORISME GIHADISTA

Encara que rebutja parlar de guerra, ha admès que el terrorisme gihadista és un conflicte molt seriós que juga amb instruments que no són racionals, i que cal adaptar-se a jugar amb les seves armes –treballar en xarxa i en petits grups, i una gran mobilitat– o serà molt difícil combatre-ho.

Per a Solana, la robustesa dels exèrcits occidentals no és la millor manera de lluitar contra l’agilitat del terrorisme gihadista, encara que també ha deixat clar que “una mica de terrorisme sempre hi haurà”.

BREXIT I TRUMP

També s’ha referit a les negociacions del Brexit, destacant que no avancen perquè els britànics “no volen moure fitxa a l’hora d’arreglar les comptes amb la UE i no tenen les coses clares entre ells”, i ha advertit que hi haurà un seriós problema si no hi ha un acord per al 2019.

Sobre els Estats Units, ha lamentat el lema d”American First’ del seu president, Donald Trump, quan considera que els problemes actuals necessiten solucions globals i cooperació, i ha cridat a construir un nou pacte social per evitar un “desenganxi, desacord i menyspreu total” dels ciutadans cap als polítics per no saber resoldre els seus problemes.

Malgrat aventurar que Angela Merkel tornarà a guanyar les eleccions a Alemanya, ha indicat que les relacions amb Trump no són bones i que cal ser capaç de solucionar la relació entre tots dos països “o costarà que la relació transatlàntica surti ben parada” en diverses qüestions, també en l’àmbit de la seguretat.

En relació a Corea del Nord, considera que és un gran problema que té difícil social, i que “o hi ha una cooperació molt gran entre la Xina i els Estats Units, o serà difícil” resoldre la situació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor