11.10.2017 - 11:51
MADRID, 11 (EUROPA PRESS)
El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, compareixerà a les 12:00 hores al Palau de la Moncloa per informar dels acords que s’han assolit en el Consell de Ministres extraordinari celebrat aquest matí per donar resposta a la situació oberta a Catalunya.
Rajoy ha estat negociant amb el PSOE i Ciutadans per recaptar el “màxim consens” davant els passos que es van fer després de la sessió plenària que es va celebrar aquest dimarts al Parlament, en la qual el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assumir el “mandat del poble” perquè Catalunya es converteixi en un estat independent per després proposar suspendre els efectes de la declaració d’independència.
Així, el cap de l’Executiu central es va reunir aquesta nit al Palau de la Moncloa amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i aquest matí ha conversat per telèfon amb el president de Ciutadans, Albert Rivera, que ha estat reclamant des de fa diverses setmanes l’aplicació de l’article 155 per convocar eleccions a Catalunya.
ACTIVACIÓ DE L’ARTICLE 155?
De fet, una de les opcions que hi ha damunt de la taula és l’activació de l’article 155 de la Constitució, que assenyala que el Govern espanyol, amb previ requeriment al president de la comunitat i, en cas de no ser atès, amb l’aprovació per majoria absoluta del Senat, “podrà adoptar les mesures necessàries per obligar al compliment forçós de les seves obligacions i la protecció de l’interès general”.
Aquest article no estableix terminis per al procediment. Indica que el primer pas és que el Govern espanyol faci un requeriment a Carles Puigdemont perquè compleixi amb les seves obligacions constitucionals i l’interès general, requeriment que des de l’Executiu central s’ha apuntat aquests dies que s’aprovaria en un Consell de Ministres. La Constitució no imposa terminis perquè el president requerit respongui, però podria ser qüestió d’hores.
Si Puigdemont no atén el que se li exigeix o no respon, és quan l’Executiu pot recórrer al Senat per obtenir la seva autorització per aplicar mesures. El 155 no apunta quines han de ser; afegeix únicament que l’Executiu espanyol podrà “donar instruccions a totes les autoritats de les comunitats autònomes” per executar-les.