1-O.- Podem demana a Junker que examini si Espanya ha violat l’Estat de Dret a Catalunya

  • Els cinc eurodiputats de Podem en el Parlament Europeu han enviat una carta al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, amb la qual demanen que estudiï la possibilitat d'engegar l'article 7 de la Unió Europea, per examinar si el Govern central ha comès una "violació greu" de l'Estat de Dret en la seva actuació per frenar el referèndum independentista de la Generalitat de Catalunya.

VilaWeb

Redacció

02.10.2017 - 13:43

MADRID/BRUSSEL·LES, 2 (EUROPA PRESS)

Els cinc eurodiputats de Podem en el Parlament Europeu han enviat una carta al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, amb la qual demanen que estudiï la possibilitat d’engegar l’article 7 de la Unió Europea, per examinar si el Govern central ha comès una “violació greu” de l’Estat de Dret en la seva actuació per frenar el referèndum independentista de la Generalitat de Catalunya.

Segons els parlamentaris del partit morat, el Govern espanyol ha soscavat “els valors essencials de la Unió Europea establerts en l’article 2 del Tractat de la UE (TUE)” i, per això, procedeix estudiar l’engegada de l’article 7, que consta de dues fases, i que pot portar a suspendre determinats drets de l’Estat membre, inclòs el seu dret a vot en la UE.

Aquest últim pas requereix, això sí, el vistiplau d’una majoria qualificada dels 28.

“Les imatges de la Policia reprimint violentament els ciutadans que cerquen expressar la seva opinió sobre la independència de Catalunya s’estan veient a tot el món i estan causant una condemna generalitzada”, critiquen els eurodiputats en la missiva, en la qual afegeixen que “la gestió del conflicte català per part del Govern d’Espanya és inadequada per a un Estat membre de la Unió Europea”.

PROCEDIMENT DE L’ARTICLE 7

L’article 7 de la Unió Europea, que mai s’ha aplicat, estableix un procés en dues etapes per actuar davant les violacions de les llibertats fonamentals en un Estat membre.

El Consell, a instàncies de la Comissió, del Parlament Europeu o d’un terç dels propis països de la UE, pot iniciar la primera fase per examinar si existeix un “risc clar de violació greu” de l’Estat de dret, pel que seria necessari el vistiplau de quatre cinquenes parts dels 28.

El següent pas, que ja exigiria l’unanimitat del Consell, suposaria constatar que existeix una “violació greu i persistent” al país investigat.

A partir d’aquest senyal, els Vint-i-vuit podrien, per majoria qualificada, suspendre determinats drets de l’Estat membre, inclòs el seu dret a vot en la UE.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor